Drago Pranjić: Lanac zapovijedanja ne postoji od izlaska iz MUP-a, to nam je potrebno

Drago Pranjić: Lanac zapovijedanja ne postoji od izlaska iz MUP-a, to nam je potrebno

(HRT, 20. srpnja 2017.) Nakon požara koji su bjesnili u Dalmaciji, u Splitu je danas stanje pod kontrolom, novih požara nema. No, treba znati da vatrogasci raspolažu s opremom i voznim parkom starim i do 25 godina.

Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je od Vlade žurno sređivanje stanja u vatrogaststvu zbog problematičnog financiranja javnih vatrogasnih postrojbi.

Unatoč teškim uvjetima u kojima rade, gost Studija4 Drago Pranjić, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca Hrvatske rekao je da su se sada pokazali točnim nedostatak opreme, kao i nepostojanje strategije razvoja vatrogasca.

“U MUP-u se točno znalo tko zapovjeda i kakva se oprema kupuje. To je zadnjih 17 godina nestalo. Oprema se kupuje stihijski, intervencije se odrađuje u lokalnim upravama i samoupravama, nema glavnom vatrogasnog zapovjednika za sve postrojbe”, kaže Pranjić te dodaje da bi se trebala postaviti krovna organizacija koja bi zapovjedala s 2.700 heroja u miru, kojima, unatoč nekim medijskim navodima, ne pada napamet izaći na ulicu i ostaviti građane bez pomoći.

Sredstva za opremu

Zadnja velika nabavka opreme bila je 2000. kada je vatrogascima dodijeljeno 210 kamiona s kompletnom opremom.
“Oprema je još uvijek dobra jer brinemo o njoj, no manje bi štete bilo da je oprema nova”, kaže Pranjić.

Plaće vatrogasaca

Sindikat je potpisnik kolektivnog ugovora s vladom prema kojem imaju neka prava.

“No kada uputimo dopis vladi zbog naših potreba ista ta vlada kaže da smo mi zaposlenici općina i gradova, a oni pak kažu da smo državni službenici”.

“Nemamo se kome obratiti. Ova sada vlada je rijetko dobra vlada u kojoj smo našli sugovornika. U posljednjih 17 godina nismo sjeli za stol. 17 godina se nije ništa radilo i prepustilo se kolotečini”.

Pranjić navodi kako su neki razgovori s ministrima u vladi započeti, i Vlada se za sada tek upoznaje sa situacijom koja vatrogasce tišti 17 godina.

“Vlada je rekla da želi riješiti problem, no požarna sezona došla je prebrzo”.

A problemi koji ih tište je da su izlaskom iz MUP-a vatrogasci imali 12 naziva radnih mjesta, dok ih sada imaju 95.

“Svaki načelnik i gradonačelnik u svom sastavu sam odlučuje kako će nazvati pojedina radna mjesta i to nije dobro, ta rascjepkanost na 65 terirotrijalnih jedinica”.

“Potrebno nam je jedinstveno zapovjedanje. Sada nema ingerencije, a lanac zapovijedanja je nesređen”.

“Moralna snaga, htijenje i volja dijametralno je suprotan opremi, a potrebno je samo malo dobre volje, i u kratkom roku se to može srediti”.