Drago Pranjić za Narod.hr: Vatrogasci svoj posao uvijek odrađuju savršeno usprkos svim problemima

Drago Pranjić za Narod.hr: Vatrogasci svoj posao uvijek odrađuju savršeno usprkos svim problemima

Piše: Eva Marušić
(Narod.hr, 19. srpnja 2017.) U Hrvatskoj je trenutno 2750 profesionalnih vatrogasaca. Posljednji požari koji su harali po Dalmaciji bili su kaotični. Profesionalcima su u gašenju požara kao pomoć uskakali brojni dobrovoljci. Iako su uspjeli u borbi s požarom, vatrogasci se svakodnevno suočavaju s realnošću u kojoj rade, od čega najviše ističu manjak primanja s obzirom na količinu i odgovornost posla te zastarjelu opremu koja se mijenja ovisno o financijskoj situaciji.

Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH u svom priopćenju zatražio je od Vlade hitno sređivanje stanja u vatrogastvu.

“Kao vatrogasca me ispunjava što su dečki odradili odličan posao usprkos svim problemima s kojima se susrećemo: od neisplate plaća, regresa, zastarjele opreme… Vatrogasci svaki put odrade svoj posao i više nego savršeno.” rekao je Drago Pranjić za Narod.hr, vatrogasac i predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) RH.

Je li moglo bolje, je li netko još trebao reagirati, nije na njima, kako kaže, običnim vatrogascima da odlučuju. To je na ljudima koji određuju smjer i ciljeve kojima vatrogasci u RH trebaju ići, kazao je Pranjić.

“Lijepo je što su se građani i vojska te razne navijačke skupine prijavili na gašenje požara, no stihijski problemi se ne mogu rješavati bez profesionalnih vatrogasaca. Ima nas dovoljno, oprema je zadovoljavajuća a srce i volju nam nitko ne može uzeti. Potrebno je poraditi na sustavu zapovijedanja i strategiji razvoja.”, smatra Drago Pranjić.

Profesionalne postrojbe

Od 2000. godine profesionalni vatrogasci više ne pripadaju Ministarstvu unutarnjih poslova već pripadaju jedinicama lokalne samouprave, gradovima i općinama koji su njihovi osnivači. Jedan dio troškova snosi država, a jedan gradovi i općine.

Osnovna plaća jednog vatrogasca iznosi 5 200,00 kuna bruto, što je oko 3 800,00 kuna neto. Za noćni rad, rad vikendom i blagdanom imaju dodatak. No, u svojem priopćenju napominju da su financijska sredstva kojima raspolažu nikakva, a samim time i prava profesionalnih vatrogasaca nisu onakva kakva bi trebala biti.

O zanimanju mladih za vatrogastvo Pranjić je ispričao kako dok dođu na praksu i vide s čime se sve susreću na intervencijama na požarima, sa smrtno stradalim osobama, s puno tehnike, opreme i stresa za nikakvu plaću – uglavnom je svima želja odlazak u inozemstvo.

Dobrovoljna vatrogasna društva

Uz profesionalne postrojbe postoje i Dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) što je udruga koja mora zadovoljavati određene vatrogasne propise u RH. Članovi DVD-a moraju imati završeni određeni tečaj o osposobljavanju za gašenje požara.

Vatrogasac Drago Pranjić kaže kako je njihova snaga u privlačenju mladih.

“Oni organiziraju okupljanja s djecom, mladima, organiziraju igre, od najranije dobi djeci pokazuju ljubav prema vatrogastvu. To po meni i jest smisao DVD-a, a ovaj ostatak posla i intervencija treba prepustiti profesionalizmu jer ni jedan posao koji se ne odrađuje profesionalno neće biti odrađen na pravi način.”, rekao je Pranjić.

Drago Pranjić je vatrogasac u gradu Osijeku. Kaže da imaju opremu koja je stara već skoro 17 godina. Iako je njima još dobra, ističe problem u radnoj opremi pojedinog vatrogasca, u zaštitnoj opremi u kojoj izlaze na intervencije.

“Mi u gradu Osijeku nismo zadužili opremu 3 ili 4 godine, a to je oprema koja se haba svakodnevno u raznim intervencijama. Problem je što nemamo nekakve standarde u hrvatskom vatrogastvu pa da se zna kakva mora biti oprema, tako da se sada nabavlja onako kako koja jedinica lokalne uprave ima novaca, a ne po isteku i dotrajalosti.” objasnio je Pranjić rekavši kako nekako izdržavaju taj nedostatak opreme.

Dok je u Osijeku stanje izdrživo, u drugim gradovima vatrogasne postrojbe u težoj su situaciji s opremom. Za bilo kakvu nezgodu prouzročenu lošim stanjem opreme odgovornost pada na gradonačelnika.

“Najjača vojska u Republici Hrvatskoj su vatrogasci. Svakodnevno smo izloženi raznim intervencijama.”, kaže Drago Pranjić.