Država vraća zbog štrajka uskraćene dnevnice

Država vraća zbog štrajka uskraćene dnevnice

SINDIKATU DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA DRŽAVA NADOKNAĐUJE 2,5 MILIJUNA KUNA I ZATEZNE KAMATE

GlasIstre_logoZAGREB – Štrajk državnih službi proveden pred kraj prošle godine, ali i tri dana ovogodišnje veljače bio je legalan, a država će službenicima i namještenicima koji su sudjelovali u štrajku morati nadoknaditi dnevnice. Sindikat državnih službenika i namještenika, naime, primio je prve pravomoćne presude kojima se poslodavcu nalaže da radnicima isplati uskraćene dnevnice i pripadajuće kamate. Službenički sindikat je štrajk, kojim su tražili povećanje koeficijenata ili stalni mjesečni dodatak od 300 kuna bruto da bi nadoknadili zaostajanje plaća u državnim službama za plaćama u javnim, koštao oko 2,5 milijuna kuna. Naime, sindikat je uskraćene dnevnice radnicima koji su štrajkali, bez obzira jesu li članovi sindikata ili ne, isplatio iz vlastitih sredstava.

GI301106

Prvi štrajk četiri sindikata državnih službi održan je 28. prosinca prošle godine, a u njemu je, prema sindikalnim podacima, sudjelovalo oko 70 posto službenika i namještenika u tijelima državne i lokalne uprave i samouprave, vojsci, policiji i carini. Država, kao poslodavac, odbila je platiti službenicima i namještenicima dan proveden u štrajku. Jednako je postupila i u veljači, kada su državne službe provele tri dana u štrajku (24., 27. i 28. veljače). Službenički štrajk tako je ostao zabilježen kao prvi štrajk u zemlji koji nije plaćen. No, ne zadugo jer sudske presude sindikatu daju za pravo.
U presudi koju posjedujemo Općinski sud u Virovitici tuženiku Republici Hrvatskoj za Ministarstvo obrane nalaže da šestorici tužitelja isplati bruto dnevnice koje se kreću od 181,87 do 413,35 kuna, te svakom od radnika zajedno s bruto dnevnicama isplati i pripadajuću zateznu kamatu. Radnicima koji su sudjelovali u štrajku poslodavac, među ostalim, nije izdao rješenje o iznosima i razlozima umanjenja plaće s poukom o pravnom lijeku.
U Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika zadovoljni su do sada poznatim presudama jer one potvrđuju da je sindikat bio u pravu. Za sada nemaju uvid u ukupan broj završenih i pravomoćnih presuda za uskraćene dnevnice za vrijeme provedeno u štrajku, ali navode da se u nekim slučajevima država već pokušava nagoditi s tužiteljima. Uskraćene dnevnice, izborene sudskim putem, službenici i namještenici vratit će sindikatu budući da im je sindikat ta sredstva odavno isplatio. G. GALIĆ