DRŽAVNA SLUŽBA PO MJERI VLASTI

DRŽAVNA SLUŽBA PO MJERI VLASTI

Službenik zaposlen u kabinetu ministrice kulture temeljem njezine diskrecijske ovlasti kandidat je HNS-a na lokalnim izborima. Jesu li takvim službenicima na prvom mjestu pravila struke i pozitivni propisi ili stranka i politički mecene koji su ih zaposlili?

kisic_veliko

(SDLSN, 17. svibnja 2013.) “Svaki državljanin Republike Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe”, stoji u Ustavu Republike Hrvatske.
No, pomalo tvrd i isključiv “stav” Ustava aktualna je vlada “smekšala” uvođenjem kategorije službenika u kabinetu ministra, koji dolaze i odlaze s ministrom, ali za čije zapošljavanje se ne mora raspisati javni natječaj za prijam u državnu službu.

sdlsn_www220Dakle, otvorena je mogućnost za zapošljavanje kadrova koji su ministrima neophodni kako bi odradili svoj mandat kako su zamislili i vrata svojih kabineta otvorili stručnim ljudima koje poznaju i u čijem se okruženju osjećaju kao kod kuće.
Jer vrijeme na vlasti brzo leti, a koga ćeš zaposliti u svom malom dužnosničkom gnijezdu ako ne one čije kvalitete već poznaješ iz svog prethodnog političkog, građanskog ili poduzetničkog života.
Ako ne bude prijevremenih izbora, službenici kojima su tako otvorena vrata ministarskih kabineta mogu računati da će u njihovom društvu provesti najmanje četiri, u slučaju ponovnog osvajanja vlasti i osam godina, a nije zanemariva ni činjenica da će u međuvremenu nakupiti neko službeničko iskustvo, za razliku od građana koji su osuđeni na javne natječaje za posao u državnoj službi.

petrinjak_zarez1

Sadašnja glasnogovornica Ministarstva kulture u ZAREZU je pisala o vatikansko-desničarskim zavjerama i nadala se obrani Zakona o radu. Međutim, posao je dobila upravo političkim dekretom vlasti koja je srušila odredbu o produženoj primjeni kolektivnih ugovora u ZOR-u zbog koje se provodio referendum o kojem je pisala. Je li posao u državnoj službi dobila zato što je stručnjak ili zbog ovakvih tekstova?

petrinjak_zarez2

Tako je i aktualna ministrica kulture, Andrea Zlatar Violić, u svom najužem radnom okruženju zaposlila poznate i pametne ljude, na mjesto glasnogovornice ministarstva dugogodišnju suradnicu časopisa ZAREZ, (u kojem je aktualna ministrica bila urednica) Natašu Petrinjak, a na mjesto savjetnika u kabinetu diplomiranog ekonomistu Damira Kisića, koji se ovih dana, ukoliko se radi o istoj osobi (u suprotnom se ispričavamo), pojavio na kandidacijskoj listi Hrvatske narodne stranke, kao nositelj kandidacijske liste za izbor članova Vijeća Mjesnog odbora 39. Veslačko naselje u Zagrebu.
Na istoj listi na kojoj je Damir Kisić nositelj, nalazi se i Verica Brozović-Kisić, navedena kao stanarka u Veslačkoj ulici 2 kao i Damir Kisić, što može, ali i ne mora biti slučajnost.
Ukoliko pak ime i prezime Damira Kisića upišete u internetsku tražilicu, naići ćete na zgodan tekstić, koji glasi:
“Liberali su apsolutno legalisti i legitimisti. Kada zakoni nisu realni, obaveza nam je o tome progovoriti”, kazao je Radimir Čačić, predsjednik HNS-a na seminaru Političke akademije o strateškom političkom planiranju nadovezujući se na predavanje političkog analitičara Davora Gjenera o liberalno-demokratskim temama vezanim za lokalne zbore. Iz Grada Zagreba seminaru su prisustvovali Marija Duljković, Hrvoje Kokotović, Nena Hak i Damir Kisić.

Ako su Damir Kisić u Ministarstvu kulture i ovaj na listi HNS-a iste osobe, bilo bi interesantno doznati odrađuje li gospodin Kisić trenutno svoj službenički posao jednako gorljivo kao i političku kandidaturu ili mu angažman u ministarstvu podrazumijeva i političko djelovanje.

A ako pak uguglate ime Verica Brozović-Kisić, pojavljuje se tekst sljedećeg sadržaja:
“Tribina “Preventivom do zdravlja” održana je u organizaciji HNS-ovog ogranka Veslačko naselje u prostorijama istoimenog mjesnog odbora.
Uvodno izlaganje i prezentaciju izložila je Verica Brozović Kisić, dr. med. koja je navela ključne rizike koji utječu na zdravlje, a to su: povišeni krvni tlak, obiteljska anamneza, muškarci iznad 45, pušenje, uz napomenu dodatnih čimbenika kao povišeni kolesterol, debljina i žene nakon menopauze.
Dakle, ukoliko se ne radi o nevjerojatnom spletu okolnosti i zamjeni likova, očito je da se u državnoj upravi uvijek može naći posla za stručne ljude, a posebno one koji su poznati onima koji im daju službenički posao.
Pri tome se izbjegava zamka pretpostavljene impersonalnosti državne službe, budući da se ovakvim zapošljavanjem stvara službenička kasta koja svoj posao podjednako duguje stručnim kvalitetama koliko i činjenici da su ga dobili “aktom milosrđa” političkog poslodavca s kojim su ušli u državnu službu i s kojim bi iz nje trebali otići (ovo zadnje tek se treba dogoditi).

Je li ovakva kombinacija stručnosti i političke podobnosti najsretnije rješenje za pretvaranje državnu uprave u kvalitetan i učinkovit servis građana?
Sadašnja vlast očito misli da jest.

Hoće li u slučaju nezakonitog naloga od strane poslodavca takvi službenici djelovati po pravilima struke i pozitivnim propisima?

Teško, ali možda vlast na to i računa… S. Kuhar