DRŽAVNA UPRAVA: Dvjestotinjak državnih dužnosnika novoj vladi vraća mandate

DRŽAVNA UPRAVA: Dvjestotinjak državnih dužnosnika novoj vladi vraća mandate

Autor Deana Knežević
Iako se već 11 godina bavi upravljanjem javnim dugom, ako želi zadržati sadašnji posao, pomoćnik ministra financija Hrvoje Radovanić morat će se za to mjesto natjecati s ostalim kandidatima. Možda će morati polagati testove znanja i izložiti se procjenama psiholoških sposobnosti, kao što predviđa Uredba o natječajima u državnoj službi. To čeka i sve ostale pomoćnike ministara, tajnike ministarstava, predstojnike Vladinih ureda, zamjenike državnih tajnika i ravnatelja državnih zavoda.

U Ministarstvu vanjskih poslova devet je pomoćnika, a ministar prometa Kalmeta ima ih čak 18
U Ministarstvu vanjskih poslova devet je pomoćnika, a ministar prometa Kalmeta ima ih čak 18

Nakon izbora 25. studenoga, državnički status im prestaje. Više neće biti pomoćnika ministara, nego se njihova funkcija prevodi u ravnatelje ili direktore u ministarstvima. Ali postupak nije automatski, nego se za takva mjesta obvezno mora provesti javni ili interni natječaj.

204 dužnosnika
Ta je novost uvedena još 2005. godine, Zakonom o državnim službenicima, ali odredbe koje reguliraju ukidanje dužnosničkog statusa i profesionalizaciju dosadašnjih pomoćnika ministara, predstojnika ureda i ravnatelja, primjenjuju se tek od ovih parlamentarnih izbora.

vl_logoPrema Zakonu o postupku primopredaje vlasti, ukupno 204 sadašnja državna dužnosnika novoj će vladi dati na raspolaganje svoje mandate. Samo oni koji prođu na natječaju, zadržat će i dalje te funkcije, ali sada u statusu državnih službenika kojih nisu podložni smjenama vlasti. Zato će iduću parlamentarni izbori donijeti puno veće promjene od uobičajene smjene vlasti.
Novi će ministri moći po vlastitom odabiru dovesti samo državne tajnike i savjetnike. Svi ostali njihovi suradnici bit će pripadnici profesionalne državne administracije, na koju izbori ne bi smjeli utjecati.
Širok krug ljudi koji je dosad s pozadinskih pozicija sudjelovao u upravljanju državom bit će, dakle, preoblikovan. No još se ne može znati na koji način.
 Riješit ćemo se onih koji su u državnu administraciju zalutali na valu politike, a bez odgovarajućih sposobnosti i obrazovanja. Rukovodeći poslovi bit će dostupniji onima koji ispunjavaju potrebne uvjete  kaže Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Gase se i povlastice
No ukidanjem dužnosničkog statusa gase se i neke dužnosničke povlastice.
Nema prava na troškove odvojenog stanovanja, prijevoza i telefoniranja. Neke stručnjake koji nisu iz Zagreba to bi moglo odvratiti od natjecanja za rukovodeća mjesta u državnoj administraciji.
Državni dužnosnici koji ne budu ponovno imenovani neće ostati na cesti. Zakonsko je pravilo da mogu ostati u državnoj administraciji ako su tu bili prije preuzimanja dužnosničkog mjesta, a oni koji su došli izvana, mogu se vratiti bivšem poslodavcu. Ako nemaju nijednu od tih mogućnosti, još će pola godine moći zadržati punu, a idućih šest mjeseci polovicu dužnosničke plaće.

Pročitajte još…