DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE OSUĐUJE IZJAVU R. ČAČIĆA O POŽARIMA

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE OSUĐUJE IZJAVU R. ČAČIĆA O POŽARIMA

PULA, 16. kolovoza 2007. (Hina) –  Državna uprava za zaštitu i spašavanje, kao organizacija u čijoj je nadležnosti Služba za vatrogastvo, odbacila je i osudila kao neistinit i tendenciozan istup Radimira Čačića u Dnevniku Nove TV 11. kolovoza, te napise u novinama koji su podržavali slično stajalište.

hina_logo

Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić u Dnevniku Nove TV je rekao: ‘Izgori sve što može izgoriti, kad vjetar stane, onda se požar ugasi, ne. Mislim, ako je to način kako rješavamo pitanje požara, onda tako možemo i dalje…”
Takvim izjavama omalovaženi su napori hrvatskih vatrogasaca u gašenju gotovo 1500 požara u proteklih mjesec i pol dana, u kojima je spašeno više stotina ugroženih naselja, tisuće objekata i opožarenih hektara šume i zemljišta. U svim požarima lakše je ozlijeđeno samo dvoje građana, dok je 10-ak gasitelja zadobilo teže i lakše ozljede, što pokazuje koliko je vatrogastvo težak i opasan posao, navodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

DUZS_logoTakođer navodi da se upravo zahvaljujući dobroj koordinaciji i profesionalnom djelovanju svih vatrogasnih snaga – profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojba, Državnih interventnih postrojba, sezonskih interventnih postrojba na otocima te snaga MORH-a – djelovalo brzo i požari su nanijeli minimalne štete.
“U prilog tomu govore rezultati od svega 30-ak značajnijih požara, dok je glavnina požara brzom i učinkovitom intervencijom vatrogasnih snaga stavljena pod nadzor i pogašeni su na samom početku”, navodi u priopćenju Državna uprava. Također navodi da su požari nastali u ekstremnim uvjetima i razvili se u velike isključivo zbog vrlo jakog vjetra (14,9 m/s mjereno poviše mjesta Mlini, na brdu Malaštici) i većinom u nepristupačnim područjima susjedne nam države te su već s frontom od nekoliko kilometara ulazili na naše područje. U uvjetima velikog vjetra nije moguće koristiti zračne snage (mogu djelovati do 10,3 m/s), a zbog minski sumnjivih područja i nepristupačnog terena nije bilo moguće koristiti zemaljske snage”.
“Usporedimo li posljedice požara u našoj zemlji s onima u Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj i drugim bogatijim zemljama koje ulažu puno više sredstava u vatrogastvo, lako se može zaključiti da je hrvatsko vatrogastvo dobro organizirano, i kao dio sustava zaštite i spašavanja jako dobro funkcionira”, navodi se u priopćenju  i zaključuje  da je vatrogasna sezona bila dobro pripremljena, te se stoga iznesene optužbe Radimira Čačića u potpunosti odbacuju kao neistinite i neosnovane.
U vezi s Čačićevim izjavama reagirao je i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika 13. kolovoza ocijenivši ga “ljudski i politički nekorektnim i štetnim”.