Državne plaće kasne, svi šute

place_business170209

“Ne treba skakati za vrat”, rekao je za Business.hr Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika, te potvrdio kako su prema njegovom saznanju plaće kasnile pravosudnoj policiji i državnoj upravi.

Plaće su gotovo svima kasnile oko tri dana, a nitko od zaposlenika nije bio upoznat s razlogom kašnjenja niti kada bi plaća mogla stići.
“S obzirom na naplate kreditnih kartica i bankovnih kredita nikome nije svejedno kada plaća kasni”, rekla nam je jedna od zaposlenica u državnoj službi.

business_logoPrema Kuharovim informacijama, nitko se od zaposlenika nije tužio zbog kašnjenja plaće, no smatra kako će se, “ako situacija bude sve gora, s time sve češće suočavati”.

Plaće su kasnile i fakultetima, pa je tako FER-ovcima plaća uplaćena 16. veljače, iako im je do sada plaća stizala najkasnije do petnaestoga, obično oko jedanaestoga u mjesecu.

Državne plaće kasne, svi šute Državne plaće kasne, svi šute Odgovor smo potražili i u Ministarstvu financija upitavši ih koji je razlog kašnjenja plaće te trebaju li se korisnici državnog proračuna brinuti za plaću za veljaču?

“Ovoga mjeseca su 14. (subota) i 15. (nedjelja) bili neradni dani”, stigao je odgovor od Ministarstva.

Naime, plaće bi svima prema zakonskom roku trebale biti isplaćene do petnaestoga u mjesecu, na što nas je šturo podsjetilo i Ministarstvo financija, no dosadašnja praksa je ipak bila da se ne čeka zadnji trenutak za isplatu.

Od zaposlenika u državnim službama dobili smo informaciju kako je ovo prvi put u zadnjih nekoliko godina da im je plaća uplaćena poslije petnaestoga, pa je teško pretpostaviti da je ovo prvi put da “su 14. (subota) i 15. (nedjelja) bili neradni dani”.

Prema riječima ministra Šukera, za siječanj je ostvareno samo 82 posto prihoda od PDV-a u odnosu na isto razdoblje lani, što bi značilo, prema izračunu Business.hr-a, da je proračun za siječanj siromašniji za 800 milijuna kuna.

Naknadu za svoj rad ovaj su mjesec sa zebnjom čekale i bolnice kojima je osnivač država. Hoće li Sanader naći novac za sljedeći mjesec, možemo se samo nadati.