Državne službe “bogatije” za još jedan sindikat

Državne službe “bogatije” za još jedan sindikat

(SDLSN, 2. lipnja) Nezavisni sindikat Carine Hrvatske novi je sindikat koji od nedavno djeluje u državnim službama, točnije Carinskoj upravi Ministarstva financija.

Radi se o trećem sindikatu koji je formiran u jednoj od dviju uprava Ministarstva financija.

Tako sada carinici mogu birati između Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Carinskog sindikata Hrvatske (CSH) i Nezavisnog sindikata Carine Hrvatske (NSCH).

Nažalost, “bogatstvo” izbora nužno ne znači uspostavljanje kvalitetne konkurencije na području zaštite službeničkih prava, već prije pokušaj zadovoljenja liderskih apetita.

carinici-popovic
Donedavni čelnik CSH svoju je smjenu na čelu ovog sindikata za Business.hr objasnio preuzimanjem CSH od strane HDZ-a, a ravnatelja Carinske uprave optužio za poticanje korupcije

Naime, na čelu novog carinskog sindikata nalazi se bivši predsjednik CSH, koji je nedavno morao napustiti taj položaj nakon što je na izbornoj skupštini izabran drugi predsjednik.

Ovime se potvrđuje loša praksa bujanja sindikalne scene nakon što neki od sindikalnih lidera pretrpi poraz na demokratskim izborima u svom matičnom sindikatu, koja ukazuje na niske demokratske standarde onih koji u svom sindikalnom radu zahtijevaju poštivanje dogovornih demokratskih stečevina kolektivnog pregovaranja.

Svoj gubitak čelne sindikalne pozicije “novi” sindikalni čelnik Željko Popović na osebujan je način objasnio u intervjuu za BUSINESS.HR u kojem je opisujući stanje u Carinskoj upravi izjavio: “Još dok sam vodio Carinski sindikat Hrvatske – sve dok i taj sindkat nije preuzeo HDZ – pisali smo saborskom Odboru za zakonodavstvo, bivšoj ministrici pravosuđa Ingrid Antičević, bivšem premijeru Ivici Račanu, cijeloj nekadašnjoj oporbi, Vesni pusić, saborskim zastupnicima HSP-a, Ministarstvu financija – i nitko nije ništa poduzeo. Sve smo ih upozoravali na to da je sustav Carine korumpiran. A sada, u vrijeme HDZ-ova ravnatelja Carine RH Mladena Barišića ta je politička korupcija kulminirala“.

Tako je Popović gubitak čelne uloge u Carinskom sindikatu Hrvatske smjestio u kontekst kriminalno-korupcijsko-političke zavjere i svoje dojučerašnje kolege i suradnike proglasio odgovornima za strančarenje i pristajanje na prikrivanje nezakonitosti u Carinskoj upravi.

Ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića, za čijeg mandata je kabinet ravnatelja postao otvoren za dijalog sa sindikatima, Popović je optužio za političku korupciju, a neizravno i za poticanje kriminala koji se na razini Carinske uprave prikriva od strane samog vrha političke vlasti.

Nažalost, Popovićevo opravdavanje vlastite sindikalne sudbine kriminalom i korupcijom u državnom tijelu u kojem i danas radi dio članova sindikata u Carinskoj upravi i javnosti mogao bi nekritički prihvatiti kao objektivno viđenje stvarnosti.

Stoga Sindikat apelira na socijalno odgovorno i korektno ponašanje na sindikalnoj sceni, suprotno praksi stvaranja katastrofičnih scenarija ne bi li se lakše opravdala vlastita sindikalna nemoć.

Pročitajte još…