Državni inspektorat rasformiran, zaposlenici za poštu – ne postoje

INSPEKTORI NI NA NEBU, NI NA ZEMLJI SINDIKAT UPOZORAVA NA POSLJEDICE ZAKAŠNJELE ZAKONSKE PROCEDURE
Državni inspektorat rasformiran, zaposlenici za poštu – ne postoje

Donijeta rješenja o preuzimanju od strane novih poslodavaca ne mogu se uručiti jer su prestale i poštanske usluge za fantomsko državno tijelo, kažu u Sindikatu

inspektorat_nl240114

Bivši državni inspektori u očekivanju Godota

(NOVI LIST, 24. siječnja 2014.) ZAGREB » Državni inspektorat s radom je prestao prije 24 dana, a o zakonima kojima se regulira novi ustroj inspekcijskih službi na razini ministarstava u Saboru se još nije počelo niti raspravljati.

nl_logo180810Stoga ne čudi da je Vlada u četvrtak u Sabor uputila amandman na konačni prijedlog Zakona o inspektoratu rada kojim se mijenja odredba o stupanju zakona na snagu pa će taj dokument umjesto od 1. siječnja 2014. godine početi primjenjivati osam dana od objave u Narodnim novinama. Naime, zakon nije raspravljen, dakle niti donesen pa Vlada zaključuje kako bi njegovo retroaktivno djelovanje bilo protivno vladavini prava, odnosno pravnoj sigurnosti. Istovremeno je Vlada prihvatila u izmjene i dopune Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva gospodarstva, kojima se formira Uprava za inspekcijske poslove u gospodarstvu. Državni inspektorat je, dakle, transformiran ali je upitno kako raspodijeljeni inspektori rade s obzirom da provedbenih akata još nema.
Na taj problem ukazao je i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika kojem je u preustroju “zagubljena” sindikalna podružnica u Rijeci. Naime, službena pošta koju je službenički sindikat poslao svojoj podružnici u Rijeci vraćena je s opaskom da Državni inspektorat “ne postoji više”. No, službenički sindikat upozorava i na puno veće probleme. Ističe kako tijekom siječnja “silom zakona preuzeti inspektori i ostali službenici i namještenici ugašenog Državnog inspektorata” neće dobiti rješenja o rasporedu na radna mjesta u novoformiranim inspekcijskim ustrojstvenim jedinicama Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva turizma, ali najvjerojatnije ni u Ministarstvu gospodarstva. Iako je Vlada jučer prihvatila izmjene i dopune Uredbe o unutarnjem ustrojstvu tog ministarstva, u roku od 15 dana treba donijeti i pravilnike o unutarnjem redu kojima će se propisati konkretna radna mjesta na inspekcijskim poslovima.
“Što se zaposlenika tiče, donijeta rješenja o preuzimanju od strane novih poslodavaca ne mogu se uručiti jer su ukidanjem Inspektorata prestale i poštanske usluge za ovo fantomsko državno tijelo, koje za poštu više ne postoji, premda u njegovim prostorijama još uvijek rade bivši inspektori”, navodi Službenički sindikat ocjenjujući kako se njihov rad “sastoji u očekivanju Godota, odnosno dovršenja preustroja”. G. GALIĆ

inspektorat390_sd240114

…za čitanje klikni na sliku