Državni inspektorat: Splitski i Riječki inspektori i dalje bez mogućnosti korištenja godišnjeg odmora u srpnju i kolovozu

Državni inspektorat: Splitski i Riječki inspektori i dalje bez mogućnosti korištenja godišnjeg odmora u srpnju i kolovozu

glavni_inspektor(SDLSN, 21. travnja) Glavni državni inspektor Kruno Kovačević i ove je godine naputkom o izradi plana korištenja godišnjih odmora za tekuću godinu nastavio s praksom zabrane korištenja godišnjeg odmora službenicima Područne jedinice Split i Područne jedinice Rijeka, te Odjela ugostiteljstva i turizma tijekom mjeseca srpnja i kolovoza “zbog potrebe posla u turističkoj sezoni”.

Ovom zabranom odgovoreno je i na zahtjev Sindikata postavljen na sastanku predstavnika Sindikata s pomoćnicima glavnog državnog inspektora Ilijom Tadićem i Milanom Stipićem da se inspektorima omogući korištenje dijela godišnjeg odmora tijekom srpnja ili kolovoza kako bi mogli uhvatiti predah i oporaviti se od izvanrednih radnih napora i prekovremenog rada kojima su izloženi u jeku turističke sezone.

Sindikatu je tada odgovoreno da će se zahtjev razmotriti na stručnom kolegiju Državnog inspektorata, no bez obzira je li to učinjeno ili nije zahtjev je glatko odbijen.

Ovi inspektori svoj će posao obaviti prije turističke sezone. Zašto su onda kažnjeni zabranom korištenja godišnjeg odmora u VII. i VIII mjesecu?
Ovi inspektori svoj će posao obaviti prije turističke sezone. Zašto su onda kažnjeni zabranom korištenja godišnjeg odmora u VII. i VIII mjesecu?

Ovakva odluka Državnog inspektorata kao poslodavca kojom su pogođeni i oni inspektori čija specijalnost nije u uskoj vezi sa zadaćama Državnog inspektorata u turističkoj sezoni, kao što su inspektori zaštite na radu, elektro-energetskih postrojenja ili posuda pod tlakom koji su svoj posao obave prije nastupanja sezone, ukazuje na visok stupanj nefleksibilnosti odnosno nespremnosti da se dobrom voljom i fleksibilnijom organizacijom koja bi imala razumijevanja za želje i potrebe zaposlenih poboljša status državnih službenika i namještenika u nematerijalnom dijelu.

Parafrazirajući nedavnu izjavu državne tajnice za rad Vere Babić o rigidnom sustavu plaća u državnoj upravi slobodno možemo reći da u njoj postoji i paralelan i jednako rigidan sustav upravljanja i korištenja ljudskih resursa, kojeg je ogledni primjer Državni inspektorat.

Pri tomu treba naglasiti da specifičnost službe i zadaća Državnog inspektorata vezanih uz turističu sezonu nisu u tolikoj mjeri ograničavajući čimbenici da se ne bi moglo udovoljiti zahtjevu zaposlenika.

Naime, služba s također naglašenim inspekcijskim zadaćama u turističkoj sezoni – Porezna uprava, godišnji je odmor službenika u primorskim područnim uredima ograničila na dvanaest radnih dana tijekom turističke sezone.

Stoga upućujemo mjerodavne u Državnom inspektoratu da koriste “know-how” svojih kolega poreznika i uspostave dobru praksu omogućavanja korištenja dijela godišnjeg odmora (s naglaskom na odmor i oporavak) u srpnju i kolovozu.

Članovima obitelji državnih inspektora predškolskog uzrasta poklanjamo bojanku "Obitelj na godišnjem odmoru" u kojoj svoga tatu ili mamu mogu uz malo mašte zamisliti na zajedničkom godišnjem odmoru
Članovima obitelji državnih inspektora predškolskog uzrasta poklanjamo bojanku “Obitelj na godišnjem odmoru” u kojoj svoga tatu ili mamu mogu uz malo mašte zamisliti na zajedničkom godišnjem odmoru

Pročitajte još…