Državni proračun za 2005. godinu: “Do većih plaća u državnoj službi i zapošljavanja visokoobrazovanih službenika otkazom čistačicama!”

Državni proračun za 2005. godinu: “Do većih plaća u državnoj službi i zapošljavanja visokoobrazovanih službenika otkazom čistačicama!”

Jutarnji_030804(SDLSN, 4. kolovoza) Jučerašnji Jutarnji list objavio je članak o početku izrade državnog proračuna za sljedeću godinu. U članku je uokviren dio koji se odnosi na zaposlene u državnoj upravi pod naslovom “Bez otpuštanja nema povećanja plaća u državnoj upravi”, u kojem se po tko zna koji put serviraju problematične teze o nužnosti privatizacije poslova koje u državnim tijelima obavljaju namještenici, kao stvar logična sama po sebi. Naime, ponovno se rast plaća državnih službenika i namještenika (oni se kriju pod pojmom “zaposleni u državnoj upravi”) uvjetuje otpuštanjem, odnosno privatizacijom službi čišćenja i održavanja, a istovremeno se najavljuje i zapošljavanje “visokoobrazovanih” zaposlenika, kao da ovi koje treba otpustiti nisu “obrazovani” za poslove koje sada rade.

Teze koje se mogu iščitati iz poruke dobro informiranih izvora u Ministarstvu financija su sljedeće:

 1. Povećanje plaća moguće je ukoliko se smanji broj zaposlenih
 2. Broj zaposlenih treba smanjiti privatizacijom usluga čišćenja i održavanja, umirovljenjem i prekvalifikacijom radi  zapošljavanja viška radnika u  privatnom sektoru
 3. Time će se stvoriti preduvjeti za zapošljavanje “viokoobrazovanih” zaposlenika

Zaključak koji se nameće kao logičan iz ovih teza jest da će se otpuštanjem čistačica i majstora koji kao namještenici obavljaju tzv. pomoćno-tehničke poslove u državnoj službi stvoriti uvjeti za povećanje plaća i zapošljavanje novih visokoobrazovanih službenika.

Međutim, ovaj zaključak koji nam se servira teško “drži vodu”. Evo zašto:

 1. U državnoj službi već je privatiziran velik broj pomoćno-tehničkih službi (sjetimo se primjera Ministarstva pomorstva, prometa i veza u kojem je otpušteno više od 30 namještenika ili Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva sa 7 “privatiziranih” djelatnika)
 2. Otpuštanje namještenika “kompenzira” se zapošljavanjem odgovarajućeg broja službenika koje u pravilu anulira “uštedu” nastalu privatizacijom
 3. Potreba za uslugama čišćenja i održavanja ne nestaje otpuštanjem čistačica i majstora, već se takve usluge i dalje plaćaju privatnim tvrtkama, ponekad i po većoj cijeni nego ranije
 4. Hoće li Šuker nastaviti s "poslom" koji su započeli Granić i Račan
  Hoće li Šuker nastaviti s “poslom” koji su započeli Granić i Račan


  Zakonom o sustavu državne uprave propisano je da poslove državne uprave u državnim tijelima obavljaju službenici, a pomoćno-tehničke poslove (čišćenje i održavanje) namještenici. Iako Zakon ne spominje privatne tvrtke kao izvršitelje ovih usluga, oni se u cijelosti namjeravaju prepustiti privatnom sketoru. Legalnost takvog postupka u uvjetima jasnog dualizma poslova koji se obavljaju u državnoj upravi za potrebe nesmetanog funkcioniranja državnih tijela upitna je, ali zakoni su u nas ionako žvakača koja se rasteže i napuhuje kako je onima koji ih provode drago.
 5. Privatizacija za posljedicu najčešće ima povredu brojnih prava utvrđenih zakonima i kolektivnim ugovorom. Sindikat je u više navrata upozoravao na nezakonite i sumnjive okolnosti u kojima je posao čišćenja i održavanja u bivšem Ministarstvu pomorstva, prometa i veza dobila tvrtka s kojom su bivši potpredsjednik Vlade i članovi stranke u kojoj je također potpredsjednik imali poslovne odnose. Posljednji primjer nezakonite privatizacije je onaj u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva u kojem su namještenicima podijeljena nezakonita rješenja o otkazu, a nije poštovana ni kolektivnim ugovorom propisana obveza izrade programa zbrinjavanja viška zaposlenih.
 6. Najveći apsurd i perfidnost privatizacije jest u činjenici da se namještenici iz državne službe otpuštaju kao nepotrebni, odnosno suvišni zaposlenici, a zatim se “zbrinjavaju” u privatnim tvrtkama koje iste poslove i s istim ljudima obavljaju za potrebe državnih tijela. Najčešće te privatne tvtke nemaju ni kadrovsku sposobnost za obavljanje poslova koji im se dodjeljuju na “javnim” natječajima, jer su im ljudi koje imaju na papiru u pravilu angažirani na objektima koje su ranije preuzeli, odnosno ukoliko ne preuzmu postojeće zaposlenike tek moraju zaposliti nove čistačice i majstore koji bi obavljali te poslove.
 7. Ne treba zanemariti sigurnosni aspekt privatizacije pomoćno-tehničkih poslova u državnim tijelima u ozračju opasnosti od terorizma. Namještenici zaposleni u državnim tijelima prolaze sigurnosne provjere koje nisu standard u privatnim tvrtkama. Dovoljno je imati bedž ili kutu s natpisom privatne tvrtke da bi ušli u državno tijelo i zadržali se u njemu čak i nakon radnog vremena. Privatne tvrtke u državnim tijelima doprinose radnom okruženju u kojem nitko ne poznaje nikoga, a zaposlenici se identificiraju radnom odjećom i bedževima.

otkaz-prvaNakon ovih nekoliko “natuknica” možda Vam se tekst iz Jutarnjeg lista neće činiti toliko logičan, ali logika privatizacije je neumoljiva. Nju podržavaju vanjski i domaći tutori Hrvatske, od MMF-a, Svjetske banke do domaćih teoretičara i menadžera koji su skupa odijela, automobile i menadžerske plaće zaradili na doktrini outsourcinga, pa čak i civilni sektor koji podupire priču o “ljudskim pravima” i borbi protiv korpucije za novac onih koji nam naturaju filozofiju outsourcinga i demilitarizacije, a istovremeno oružanom silom pacificiraju nedovoljno demokratske režime.

No, da Vam ne bi uskratili pravo na vlastito mišljenje upućujemo Vas na mali, ali znakovit članak iz Jutarnjeg lista, a ukoliko ste spremni pročitati i više možete kliknuti na nekoliko ponuđenih linkova s člancim iz ne tako daleke privatizacijske prošlosti.

Pročitajte još:

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva podijelilo nezakonite otkaze namještenicima
“Privatizacija” na hrvatski način
Testirajte svoju službeničku inteligenciju
OUTSOURCING: U “kockici” nešto smrdi
Sindikat raspisao nagradu za informaciju o nalogodavcu privatizacije
Svijet je prepun slučajnosti
Svijet je prepun slučajnosti II
Svijet je prepun slučajnosti III