Državni službenici postaju radnici za iznajmljivanje

Državni službenici postaju radnici za iznajmljivanje

NAKON ZAPOSLENJA NA ODREĐENO VRIJEME, ODBILI IZBOR – OTKAZ ILI POSTATI RADNIK NA LEASING

PD_logo_zimskiZAGREB – Stotinjak državnih službenika zaposlenih na određeno vrijeme na poslovima u zemljišnoknjižnom sudu suočeni su s dosad nezamislivim izborom – otkazom ili sklapanjem ugovora o radu s agencijom za privremeno zapošljavanje “Dobri ljudi”. Na ovaj paradoksalni slučaj upozorio je jučer Sindikat državnih službenika i namještenika, u kojem kažu kako je riječ je o službenicima koji su radi sređivanja zemljišnih knjiga u posljednje tri i pol godine radili na određeno vrijeme radi “privremenog” povećanja opsega poslova. Za to su vrijeme položili državni stručni ispit i ispit za zemljišnoknjižne referente. Prelaskom kod novog poslodavca jamči im se osnovna plaća od 4126,37 kuna bruto, odnosno oko 3000 kuna neto (za Grad Zagreb) bez naknade troškova prijevoza, ali i drugih materijalnih prava koja su dosad ostvarivali prema Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Kako upozorava sindikat, dosad su kao zemljišnoknjižni referenti imali koeficijent 1,00 i po novoj osnovici od 4819,66 kuna bruto trebali primati plaću od 3500 kuna neto, uvećanu za troškove prijevoza i druga prava iz Kolektivnog ugovora.

PD100107Iako im se na ovaj način jamči posao na još godinu dana, problem je u tome što poslove državne uprave smiju obavljati isključivo državni službenici, a ne radnici na temelju ugovora o radu kakav im nudi agencija. To je propisano Zakonom, upozoravaju u sindikatu. Zakon o sustavu državne uprave propisuje da poslove državne uprave u tijelima državne uprave obavljaju državni službenici koji se primaju u državnu službu na temelju javnog natječaja, kaže tajnik sindikata Siniša Kuhar. “Nedvojbeno je da je, kada je riječ o poslovima zemljišnoknjižnih referenata, i to još prema normativima koji se sastoje od “pripremanja nacrta rješenja i provedbe rješenja u zemljišnim knjigama prema dnevnom normativu utvrđenom Pravilnikom o mjerilima za rad zemljišnoknjižnih službenika”, kako stoji u ponuđenim ugovorima o radu agencije, riječ o poslovima državne uprave koje u državnim i pravosudnim tijelima obavljaju državni službenici“, smatra Kuhar. Osim što je takav način iznajmljivanja državnih službenika u statusu radnika nezakonit po službeničkim propisima, on je nepojmljiv i prema Zakonu o radu. ZOR propisuje kako radnik treba primiti primjerenu plaću, odnosno plaću za jednaki rad. “Je li primjerena i jednaka plaća radnika koji obavlja poslove zemljišnoknjižnog referenta koja je manja za 700 kuna mjesečno i iznose odgovarajućih prava po kolektivnom ugovoru nije teško zaključiti. Tako ćemo uskoro imati državne i paradržavne službenike koji će za jednaki rad primati nejednaku plaću“, kaže Kuhar zapitavši se hoće li i Ministarstvo pravosuđa uvesti tržišnu konkurenciju i kad su u pitanju suci na općinskim i drugim sudovima. Sindikat neće sklopljenih ruku gledati na nezakonito zapošljavanje osoba koje nemaju status državnih službenika na poslovima državne uprave i zatražit će od Središnjeg državnog ureda za upravnu zaštitu statusa državnih službenika. Zakon o državnim službenicima i ZOR zabranjuju produžavanje statusa zaposlenika na određeno vrijeme na razdoblje od godine dana, odnosno tri godine. No država je očito pronašla formulu kako da smanji broj državnih službenika, uštedi na plaćama i omogući obavljanje službeničkih poslova osobama koje na to nemaju pravo.

SLUŽBENICI ZEMLJIŠNO-KNJIŽNIH UREDA PREKO AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE PRELAZE U FINU
Državni službenici “na leasingu”

NL100107_FINAZAGREB – Stotinjak državnih službenika koji su protekle tri godine radili na poslovima sređivanja zemljišnih knjiga u zemljišno-knjižnom sudu, najvjerojatnije ostaju bez posla u državnoj upravi i postaju najamni radnici koje će agencija za posredovanje u zapošljavanju ponuditi Financijskoj agenciji (Fina) na godinu dana. Oni bi u Fini trebali nastaviti raditi na poslu sređivanja zemljišnih knjiga, međutim, ta ih državna agencija neće zaposlititi na određeno vrijeme već će ih unajmiti od Agencije za privremeno zapošljavanje “Dobri ljudi”. Informaciju o leasingu državnim službenicima, objavio je Sindikat državnih i lokalnih namještenika, zajedno s nekim ugovorima koje su službenici već potpisali s privatnom agencijom za zapošljavanje znakovita imena “Dobri ljudi”. Riječ je o zagrebačkoj agenciji za privremeno zapošljavanje koja je osnovana u veljači prošle godine.
– To je nezakonito. Ne možemo dopustiti da nam se uništava profesija tako da se ubacuje nelojalna konkurencija, poručuje Siniša Kuhar, glavni tajnik službeničkog sindikata, ističući kako je slučaj državnih službenika “na leasingu” suprotan odredbama novilist_logoZakona o državnoj službi. Naime, riječ je poslovima koje mogu obavljati jedino državni službenici, što znači da stotinjak službenika poslove u okviru projekta sređivanja zemljišnih knjiga ne mogu raditi kao zaposlenici Agencije za povremeno zapošljavanje. Službenički sindikat poručuje kako će učiniti sve kako bi zaštitio službenike koji bi u Fini trebali odraditi jednogodišnji projekt sređivanja zemljišnih knjiga.
– Svi ti službenici već su trebali biti zaposleni. Prema Zakonu o državnoj službi na određeno se može zapošljavati najduže godinu dana, odnosno šest mjeseci uz mogućnost produženja ugovora za još pola godine, a oni su već tri godine zaposleni na određeno. Neki i više od tri godine, veli Kuhar.
U državnoj upravi, pak, jučer nismo uspjeli dobiti objašnjenje slučaja zapošljavanja službenika preko privatne agencije, no neslužbeno doznajemo kako je ta informacija uzburkala Ministarstvo pravosuđa. Neslužbeno se doznaje i da je ideja zapošljavanja službenika preko agencije za privremeno zapošljavanje vezana uz zahtjev Svjetske banke koja potpomaže projekt sređivanja zemljišnih knjiga u Hrvatskoj. Prema podacima sindikata, prelaskom kod novog poslodavca garantira im se plaća od 4.126,37 kuna bruto, odnosno oko tri tisuće kuna na ruke u Zagrebu, bez naknade troškova prijevoza, ali i drugih materijalnih prava koja su ostvarivali prema Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Tako bi isti posao kao u državnoj službi obavljali za plaću nižu za oko 500 kuna. G. GALIĆ

Pročitajte još…