DRŽAVNI SLUŽBENICI U PRAVOSUĐU I UREDIMA DRŽAVNE UPRAVE JOŠ UVIJEK BEZ DARA ZA DJECU I BOŽIĆNICE

DRŽAVNI SLUŽBENICI U PRAVOSUĐU I UREDIMA DRŽAVNE UPRAVE JOŠ UVIJEK BEZ DARA ZA DJECU I BOŽIĆNICE

(SDLSN, 24. prosinca) Državni službenici i namještenici u pravosuđu i uredima državne uprave u županijama nemaju mnogo razloga za zadovoljstvo ovoga Božića.

Zaposleni u uredima državne uprave primili su plaću tek 18. ovoga mjeseca, a Božić će najvjerojatnije dočekati bez božićnice. Oni pak u pravosuđu još nisu dobili ni dar za djecu ni božićnicu.

tuzni_bozicZbog njihovih učestalih poziva Sindikat je 22. prosinca kontaktirao Sektor za pripremu proračuna Ministarstva financija i od pomoćnika ministra Nike Raiča dobio informaciju da će se prava isplatiti u naredna dva dana, 23. i 24. prosinca.

Međutim, do 12 sati današnjeg dana još nikome nisu isplaćena sredstva, a nakon ponovnog telefonskog razgovora s pomoćnikom ministra Raićem, upućeni smo na pomoćnicu ministra u Sektoru za izvršavanje državnog proračuna, Amaliju Ikšić, od koje smo saznali da do isplate nije došlo zbog toga što ni Ministarstvo pravosuđa ni Središnji državni ured za upravu nisu do danas dostavili pisani i ovjereni zahtjev za isplatu sredstava, s podacima o broju djece i zaposlenih. U informatičkom sustavu Ministarstva financija vidljiv je zahtjev Središnjeg državnog ureda za upravu i isplata je predviđena za 27. prosinca, ali samo ukoliko prije toga bude dostavljen ovjereni pismeni zahtjev za isplatu. Kada će Ministarstvo pravosuđa dostaviti tražene podatke u Ministarstvu financija ne mogu reći. Ikšić smatra da su državna tijela kriva i zato što nisu planirala sredstva za ove namjene na svojim proračunskim pozicijama.

Onima kojima je novac potreban za predbožićnu kupovinu (o Sv. Nikoli sad je i deplasirano govoriti) to sigurno neće biti utjeha.

Provjerom na terenu  saznali smo da su sudovi i ostala pravosudna tijela na vrijeme dostavila podatke o ukupnom broju djece i broju zaposlenih radi isplate dara za djecu i božićnice Ministarstvu pravosuđa, neposredno nakon što je 29. studenoga Ministarstvo financija uputilo dopis za dostavu podataka.

Na kraju, moramo konstatirati da su ovakvim postupanjem zaposlenici u sustavu pravosuđa i uredima državne uprave dovedeni u položaj drugorazrednih državnih službenika i namještenika.

Na vidjelo je izašla “briga” dužnosnika za zaposlenike i njihove obitelji u resorima na čijem se čelu nalaze.