Državni tajnik Bošnjaković sa sindikalcima o ZK referentima

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA
Državni tajnik Bošnjaković sa sindikalcima o ZK referentima

ZKreferenti_Bosnjakovic_svi

(SDLSN, 10. srpnja 2008.) Na danas održanom sastanku u Ministarstvu pravosuđa državni tajnik Dražen Bošnjaković i načelnik Sektora za zemljišnoknjižno pravo Zoran Avramović razgovarali su s predstavnicima Nezavisnih hrvatskih sindikata, Nezavisnog sindikata “Solidarnost” i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH o sudbini 66 zemljišnoknjižnih referenata kojima je 30. lipnja istekao ugovor o radu na određeno vrijeme, a bili su angažirani na poslovima sređivanja zemljišnih knjiga u FINI.
Krešimir Sever, koji je na sastanku bio o dvostrukoj ulozi predsjednika Nezavisnog sindikata “Solidarnost” koji djeluje u FINI i predsjednika NHS-a, zatražio je da se o ljudima koji rade na sređivanju zemljišnih knjiga i na tim su poslovima stekli dragocjeno radno iskustvo, vodi računa prigodom novog zapošljavanja u državnoj službi, a posebice u pravosudnim tijelima.

SDLSN_wwwPredsjednik SDLSN Boris Pleša naglasio je specifičnost državne službe i nelogičnost zapošljavanja novih službenika, kad su sustavu na raspolaganju već formirani službenici.
Glavni tajnik SDLSN Siniša Kuhar dodao je ovome kako je Planom prijama u državnu službu za pravosudna tijela u 2008. godini predviđeno zapošljavanje 74 službenika sa SSS kroz izvanredni prijam, tj. kad se traži odgovarajuće radno iskustvo i 62 službenika zbog privremenog povećanja opsega posla, te predložio da se pravosudnim tijelima i Središnjem državnom uredu za upravu uputi raspis u kojem će ih se obvezati da prigodom novog zapošljavanja vode računa o ZK referentima koji već imaju radno iskustvo na poslovima u državnoj upravi i položen državni stručni ispit, kao i da prigodom raspisivanja natječaja za izvarnredni prijam uvažavaju činjenicu da mogu tražiti ljude s višegodišnjim iskustvom i položenim državnim ispitom.
Dodao je i kako bi se njihovim zapošljavanjem u državnoj službi konačno legaliziralo stanje u kojem vanjski pružatelji usluga obavljaju poslove državne uprave suprotno Zakonu o državnim službenicima.
Predsjednik odbora pravosuđa SDLSN Darko Lesar predložio je da se službenicima u sustavu koji imaju uvjete za mirovinu omogući odlazak u mirovinu primjenom instituta dokupa mirovine, kao bi se na njihova mjesta zaposlili mlađi i educirani kadrovi.
Ovu činjenicu potvrdio je i načelnik Avramović, dodavši kako su ZK referenti prošli brojne edukacije koje su zahtijevale novac i vrijeme, dok kod dijela starijih službenika to nije bilo moguće.

ZKreferenti_BosnjakovicDržavni tajnik Dražen Bošnjaković prihvatio je ovaj prijedlog i dodao kako će se i osobno založiti kako bi se tamo gdje postoje mogućnosti zapošljavanja ZK referenata u sustavu pravosuđa zaposlili najstručniji i najkompetentniji ljudi.
Svugdje gdje postoji prostor za njihovo angažiranje, poput zamjene službenika koji su otišli u mirovinu i sl., njihovo radno iskustvo daje im nedostižnu prednost u odnosu na druge kandidate“, rekao je Bošnjaković.
Sastanku je prisustvovalo i troje ZK referenata od kojih je dvojici produžen ugovor o radu za dva mjeseca, dok je jednoj referentici 30. lipnja prestao radni odnos.
Iako su pozdravili načelnu podršku državnog tajnika Bošnjakovića za njihovo zapošljavanje u pravosuđu, pravi rezultat sastanka ocijenit će tek nakon što im se pruži šansa za nastavak rada u sustavu u kojem su neki stekli i više od pet godina radnog iskustva.

Sindikat: razgovor o sudbini 66 bivših referenata Fine

hina_print_logoZAGREB, 10. srpnja 2008. (Hina) – Na današnjem sastanku u Ministarstvu pravosuđa državni tajnik Dražen Bošnjaković razgovarao je s predstavnicima sindikata o sudbini 66 zemljišnoknjižnih referenata kojima je 30. lipnja istekao ugovor o radu na određeno vrijeme, a bili su angažirani na poslovima sređivanja zemljišnih knjiga u Fini, priopćio je Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever zatražio je da se o ljudima koji rade na sređivanju zemljišnih knjiga i na tim su poslovima stekli dragocjeno radno iskustvo vodi računa prigodom novog zapošljavanja u državnoj službi, a posebice u pravosudnim tijelima.

Glavni tajnik sindikata Siniša Kuhar predložio je da se pravosudnim tijelima i Središnjem državnom uredu za upravu uputi dopis u kojem će ih se obvezati da prigodom novog zapošljavanja vode računa o referentima koji već imaju radno iskustvo na poslovima u državnoj upravi i položen državni stručni ispit.

Predsjednik sindikalnog Odbora pravosuđa Darko Lesar predložio je da se službenicima u sustavu koji imaju uvjete omogući odlazak u mirovinu primjenom instituta dokupa mirovine, kao bi se na njihova mjesta zaposlili mlađi i educirani kadrovi.

Državni tajnik Dražen Bošnjaković prihvatio je te prijedloge dodavši kako će se osobno založiti da se referenti zaposle u pravosudnom sustavu, tamo gdje za to postoji mogućnost.

Svugdje gdje postoji prostor za njihovo angažiranje, poput zamjene službenika koji su otišli u mirovinu i sl., njihovo radno iskustvo daje im nedostižnu prednost u odnosu na druge kandidate, rekao je Bošnjaković.