DRŽAVNI TAJNIK PALARIĆ: “Ova vlada neće voditi sporove s državnim službenicima i namještenicima!”

DRŽAVNI TAJNIK PALARIĆ: “Ova vlada neće voditi sporove s državnim službenicima i namještenicima!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(SDLSN, 23. veljače) Današnji susret predstavnika Sindikata i državnog tajnika Antuna Plarića u Središnjem državnom uredu za upravu obilježila je otvorena i kolegijalna rasprava. Tajnik Palarić naglasio je da nije političar nego dužnosnik iz redova državnih službenika s dugogodišnjim stažem u državnoj upravi. “Vlada namjerava poštivati sva prava državnih službenika i namještenika koja proistječu iz zakona i Kolektivnog ugovora“, rekao je Palarić, dodavši kako ova vlada ne namjerava voditi sporove s državnim službenicima i namještenicima, već ih vidi kao instrument provedbe državne politike. Potvrdio je da je upoznat s obvezama prethodne vlade prema službenicima, posebice potraživanjima za božićnicu i dar za djecu iz 2000. godine, te da će se Vlada s tim pitanjem uhvatiti u koštac po usvajanju državnog proračuna, kada će se sa Sindikatom dogovoriti operacionalizacija, način i vrijeme isplate ovih prava.

Državni tajnik Antun Palarić
Državni tajnik Antun Palarić

Dodao je kako je smjena vlasti protekla bez revanšizma na svim razinama, od dužnosnika do državnih službenika i kazaoo kako Ured inzistira na profesionalizaciji državne uprave i zaštiti nižih dužnosnika prilikom smjene vlasti. “Ovaj ured je tijelo koje vodi sustavnu brigu o državnoj upravi“, rekao je Palarić i naglasio da su sva ministarstva, usprkos proračunskim ograničenjima u vidu stečenih obveza, predvidjela sredstva za stručno osposobljavanje i informatizaciju. “Osobno se nadam da će zaposleni u upravi već prigodom rebalansa proračuna ili najkasnije u idućoj proračunskoj godini osjetiti povećanje sredstava za državnu upravu. Ove godine usredotočit ćemo se na primjenu svih prava službenika, a u idučoj predviđamo poboljšanje materijalnog statusa.” izjavio je Palarić i dodao da ako se postignu uštede u poslovanju, prije svega širom primjenom informatičke tehnologije, materijalni položaj moguće je unaprijediti i ranije.

Edmond Miletić - osoba zadužena za kontakt sa sindikatima
Edmond Miletić – osoba zadužena za kontakt sa sindikatima

Glede reforme državne uprave Palarić je izjavio da rezovi i nagla rješenja u državnoj upravi ne mogu dati dobre rezultate. “Osobno se zalažem za modernizaciju, europeizaciju, školovanje i usavršavanje i nesklon sam uporabi termina “reforma” jer on asocira na otpuštanja i stradanje zaposlenih.” rekao je Palarić. Višak ljudi rješavat će se kroz prirodni odljev, a stav Vlade je da nema novog prijama u državne službe dok se to pitanje ne riješi. Ured se zalaže za uvođenje koncepta cjeloživotnog učenja i nastojat će i onim službenicima koji iz materijalnih, obiteljskih ili drugih razloga nisu mogli završiti školovanje to omogućiti kao specifičan vid napredovanja u službi. U tom cilju Vlada je osnovala i Povjerenstvo za obrazovanje odraslih.

Predsjednik Sindikata Ivica Ihas izrazio je zadovoljstvo prijamom i spremnošću državnog tajnika da sasluša stajališta Sindikata te da se zajednički odrede pravci suradnje. Naglasio je kako Sindikat upravu promatra kao jedinstveno područje državnih službi koje se uređuje jedinstvenim kolektivnim ugovorom, a specifičnosti pojedinih službi moguće je rješavati kroz anekse kolektivnom ugovoru. Od Vlade Sindikat očekuje korekciju nepravednog sustava koeficijenata koji je naročito pogodio zaposlene sa SSS i VŠS, cjelovito rješavanje dodataka na uvjete rada i konačno donošenje uredbe o nagrađivanju za uspješnost u radu, kao dosad neizvršenu obvezu. “Podržavamo donošenje zakona o primopredaji vlasti, koji smo i sami predlagali još za mandata prethodne Vlade” , naglasio je Ihas, dodajući kao je Sindikat zainteresiran za sudjelovanje u izradi programskih dokumenata, zakona i propisa kojima se reguliraju prava i obveze zaposlenika u državnoj, ali i lokalnoj upravi i samoupravi. “Očekujemo rješenja koja će službenicima omogućiti karijeru i napredovanje unutar sustava uprave, a nedostatak sredstava za plaće može se kompenzirati kroz sustavno stambeno zbrinjavanje službenika i namještenika“, izjavio je Ihas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predstavnici Sindikata Jozo Perić, Boris Pleša i Marijan Kolar državnog tajnika izvijestili su o stanju i problemima s kojima se susreću na razini županijskih ureda državne uprave, a na prijedlog Ivice Ihasa Palarić je kao osobu za kontakt sa sindikatima odredio svog zamjenika Edmonda Miletića.

Dok sam ovdje moja će vrata državnim službenicima i namještenicima uvijek biti otvorena i uživat će moju podršku, ali od Vas tražim i podršku da se državna uprava očisti od onih  koji su u nju zalutali ili su je shvatili kao sredstvo za bogaćenje“, zaključio je Palarić.

Osvrnuvši se na one koji su zalutali u državnu upravu, tajnik Sindikata Siniša Kuhar, ukazao je na činjenicu da u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka još uvijek radi, kao neformalni tajnik ministarstva, Marko Šarić, čije je razrješenje Sindikat tražio još od prethodne Vlade nakon što je uhvaćen u iznošenju neistina glede privatizacije pomoćnih službi u ministarstvu, odnosno pokazao da svoju dužnost obnaša na način koji ne opravdava povjerenje građana.

DRŽAVNI TAJNIK ZA UPRAVU OBEĆAO SINDIKATU DRŽAVNIH SLUŽBENIKA RJEŠAVANJE PITANJA ISPLATE POTRAŽIVANJA

hina_logo

ZAGREB, 23. veljače 2004. (Hina) – Državni tajnik za upravu Antun Palarić najavio je danas da će Vlada  poštivati sva prava državnih službenika i namještenika iz zakona i kolektivnog ugovora, te da ne namjerava s njima voditi sporove, priopćio je Sindikat državnih službenika i namještenika. Palarić je sindikalcima potvrdio da je upoznat s obvezama prethodne Vlade prema službenicima, posebice potraživanjima za božićnicu i dar za djecu iz 2000. godine, te obećao da će Vlada to pitanje nastojati riješiti nakon usvajanja državnog proračuna, kada će se sa sindikatom dogovoriti operacionalizacija, način i vrijeme isplate potraživanja. Naglasio je da su sva ministarstva, usprkos proračunskim ograničenjima zbog stečenih obveza, predvidjela sredstva za stručno osposobljavanje i informatizaciju. “Nadam se da će zaposleni u upravi već prigodom rebalansa proračuna ili najkasnije u idućoj proračunskoj godini osjetiti povećanje sredstava za državnu upravu. Ove godine usredotočit ćemo se na primjenu svih prava službenika, a u idućoj na  poboljšanje materijalnog statusa“, izjavio je Palarić. U vezi reforme državne uprave, višak zaposlenih rješavat će se kroz prirodni odljev, a Vladino je stajalište da nema novog prijama u državne službe dok se to pitanje ne riješi. Ured se zalaže za uvođenje koncepta cjeloživotnog učenja i nastojat će službenicima koji iz materijalnih, obiteljskih ili drugih razloga nisu mogli završiti školovanje to omogućiti kao specifičan vid napredovanja u službi. S tim je ciljem Vlada osnovala Povjerenstvo za obrazovanje odraslih.

Predsjednik sindikata Ivica Ihas naglasio je da uprava pripada jedinstvenom  području državnih službi koje se uređuje jedinstvenim kolektivnim ugovorom, a specifičnosti pojedinih službi moguće je rješavati kroz anekse kolektivnom ugovoru. Od Vlade sindikat očekuje korekciju nepravednog sustava koeficijenata koji je naročito pogodio zaposlene sa SSS i VŠS, cjelovito rješavanje dodataka na uvjete rada i konačno donošenje uredbe o nagrađivanju za uspješnost u radu, kao dosad neizvršenu obvezu. Podržavamo donošenje zakona o primopredaji vlasti, koji smo i sami predlagali još za mandata prethodne Vlade, kazao je Ihas dodajući da je sindikat zainteresiran za sudjelovanje u izradi programskih dokumenata, zakona i propisa kojima se reguliraju prava i obveze zaposlenika u državnoj i lokalnoj upravi i samoupravi.
Očekujemo rješenja koja će službenicima omogućiti karijeru i napredovanje unutar sustava uprave, a nedostatak sredstava za plaće može se kompenzirati kroz sustavno stambeno zbrinjavanje, izjavio je Ihas. (Hina) xmd ymd