Državnim službama srpanjska naknada za prijevoz bez smanjenja

ODGODA POŽURILI S OBRAČUNOM, PA ODUSTALI ZBOG SINDIKALNE PRIJETNJE TUŽBOM

Državnim službama srpanjska naknada za prijevoz bez smanjenja

nl_logo180810(Novi list, 4. kolovoza 2012.) ZAGREB » Samo 24 sata nakon potpisivanja novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, poslodavcu su sindikati državnih službi zaprijetili mogućim tužbama zbog obračuna naknade za prijevoz.

No, pokušaj stvaranja proračunskih ušteda na prijevozu i prije no što bi trebalo, zbog različitog tumačenja trenutka primjene novih pravila obračuna i isplate troškova prijevoza, zaustavljen je nakon što je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika o tome izvjestio javnost.

prijevoz_nl040812U konačnici, državnim službenicima i namještenicima s plaćom za srpanj bit će isplaćeni putni troškovi za kolovoz prema odrebama starog kolektivnog ugovora. Prema tom dokumentu, koji više nije na snazi, naknada za prijevoz isplaćivala se unaprijed, a ubuduće će se isplaćivati unatrag, odnosno s isplatom plaće za prethodni mjesec. To u konačnici znači da će Vlada troškove prijevoza za 60-tak tisuća službenika i namještenika prema odredbama novog kolektivnog ugovora obračunati tek na plaći za rujan koja se isplaćuje u listopadu. Istovremeno, naknada prijevoza radnicima neće biti isplaćena u rujnu s plaćom za prethodni mjesec (jer će taj novac primiti sada temeljem odredbi starog kolektivnog ugovora).
Kako je jučer upozorio službenički sindikat, ministarstvo uprave je u poslijepodnevnim satima četvrtka uputilo naputak o obračunu i isplati troškova prijevoza svim uredima državne uprave, prema kojem se naknada za prijevoz ne obračunava i ne isplaćuje uz plaću za mjesec srpanj 2012. godine, odnosno “ista će se isplatiti po propisanim odredbama novog Kolektivnog ugovora uz plaću za mjesec kolovoz“. Slično je učinila i Uprava za zatvorski sustav, koja je kaznionice, zatvore i odgojne zavode obavijestila da se naknada treba isplaćivati po novom kolektivnom ugovoru te da “naloge za isplatu naknade za troškove prijevoza koje ste već predali u svoju poslovnicu FINE treba odmah stornirati”.
Upozoravajući na te naputke, službenički sindikat je upozorio na mogućnost sudskih sporova. “Predmet mogućeg spora s poslodavcem bila bi razlika između visine naknade troškova prijevoza koju bi državni službenici i namještenici ostvarili po odredbama starog kolektivnog ugovora za mjesec kolovoz i one koja će im biti isplaćena odnosno neisplaćena po novom kolektivnom ugovoru za isti mjesec”, naveo je službenički sindikat. Tako bi sudski spor mogli bi pokrenuti svi zaposleni koji stanuju do dva kilometra od mjesta rada, koji po novoj regulaciji troškova prijevoza nemaju pravo na naknadu, kao i svi oni koji imaju pravo na naknadu, ali umjesto javnog prijevoze koriste automobile, a po novom kolektivnom ugovoru primat će zbog toga umanjenu naknadu. No, do tih sporova vjerojatno neće doći jer će prijevoz biti isplaćen prema starim pravilima igre. G. GALIĆ