DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA: Županica s diktatorskim ovlastima

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA: Županica s diktatorskim ovlastima

SDLSN_www(SDLSN, 14. svibnja) Nakon racija po kafićima u kojima je “hvatala” županijske službenike i, po njenom mišljenju, zabušante na kavi, dubrovačko-neretvanska županica Mira Buconić otišla je i korak dalje.

Prijedlogom Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o plaćama, naknadama plaća i drugim materijalnim pravima službenika i namještenika županica je odlučila postojeću plaću razdijeliti na fiksni i varijabilni dio i tako sebi priskrbiti ovlast odlučivanja hoće li službeniku i namješteniku biti isplaćena puna ili umanjena plaća.

Županica Buconić želi "nagraditi" dobre službenike sredstvima iz njihove vlastite plaće
Županica Buconić želi “nagraditi” dobre službenike sredstvima iz njihove vlastite plaće

Namjerno ili nenamjerno, županica Buconić je institut dodatka za uspješnost u radu, koji se isplaćuje na postojeću plaću i nije njezin sastavni dio, ugradila u plaću i tako sredstva koja kao poslodavac treba osigurati kako bi nagradila službenike koji ostvaruju natprosječne rezultate rada odlučila isplaćivati iz mase sredstava za postojeće plaće.

Lukava županica je time službenike koji dobro rade odlučila nagraditi postojećom plaćom, a onima koji, po njenom mišljenju, ne rade dobro smanjiti plaću.

Iako se županica poziva na analognu primjenu propisa kojima se uređuje status državnih službenika i namještenika, u državnoj službi ne postoji mogućnost da čelnik državnog tijela mijenja postojeću strukturu plaće i odlučuje o tome hoće li netko dobiti punu ili umanjenu plaću. Čak se i novim prijedlogom Zakona o plaćama državnih službenika predviđa brže ili sporije promicanje unutar platnih razreda (kroz rast koeficijenta) temeljem ocjene učinkovitosti rada, pa čak i izvanredne novčane nagrade, kao i mogućnost umanjenja plaće ukoliko je službenik ocijenjen ocjenom “ne zadovoljava”. Bitna razlika je u tome što se ta sredstva osiguravaju kao posebna stavka unutar mase sredstava za plaću, a ne isplaćuju se iz sredstava za redovite plaće.

Županica je postojeće koeficijente i plaće umanjila i predvidjela varijabilni dio o isplati kojeg će odlučivati poslodavac (čitaj županica), a koji zajedno čine jednaku, odnosno neznatno uvećanu postojeću plaću
Županica je postojeće koeficijente i plaće umanjila i predvidjela varijabilni dio o isplati kojeg će odlučivati poslodavac (čitaj županica), a koji zajedno čine jednaku, odnosno neznatno uvećanu postojeću plaću

Ukoliko Poglavarstvo Dubrovačko-neretvanske županije podrži ovakav nakaradni pravilnik, županijski će se službenici i namještenici naći u situaciji da županica odlučuje, temeljem Pravilnika o dodatku za uspješnost u radu koji se tek treba usvojiti, kome će se od njih plaća uvećati za varijabilnih 18,5%, tj. da li će primiti sadašnju, odnosno neznatno uvećanu plaću.

Sindikalna povjerenica u Županiji Branka Martinović-Vuković će ispred Sindikata uložiti prosvjed zbog takvog jednostranog smanjenja plaća službenika i namještenika i zadiranja u stečena prava utvrđena kolektivnim ugovorom koji je jasno definirao strukturu plaće, a ukoliko županica i dalje ustraje u donošenju nakaradnog Pravilnika Sindikat će razmotriti i druge korake koji mu stoje na raspolaganju.

Pročitajte još…