DUBROVNIK: Potpisan Kolektivni ugovor za zaposlene u upravnim tijelima Dubrovačko-neretvanske županije

DUBROVNIK: Potpisan Kolektivni ugovor za zaposlene u upravnim tijelima Dubrovačko-neretvanske županije

KU_DNZ271204_ploca(SDLSN, 27. prosinca) Župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, sindikalna povjerenica Branka Martinović-Vuković i predsjednik SDLSN Ivica Ihas današnjim su potpisivanjem Kolektivnog ugovora za zaposlene u upravnim tijelima Dubrovačko-neretvanske županije uspješno okončali kolektivne pregovore socijalnih partnera na razini područne samouprave.

Obračajući se nazočnima župan Ivan Šprlje zahvalio se gostima na dolasku usprkos nevremenu, te našao za shodno pred predstavnicima medija naglasiti kako je zaključenje ugovora za službenike i namještenike u upravnim tijelima županije kudikamo lakše negoli je to slučaj npr. u tekstilnoj industriji ili trgovini, gdje zaposlenici rade u ropskim uvjetima i za to primaju nepravičnu naknadu, pozvavši pri tome sindikate da se pokažu djelotvornima i u ovim granama gospodarstva. Dodao je i kako za vrijeme njegova županovanja nitko u područnoj samoupravi nije dobio otkaz, premda ima loših radnika te, usprkos pomalo iznenađujućem uvodu izrazio zadovoljstvo što može potpisati ovakav kolektivni ugovor.

KU_DNZ271204_potpisivanje

Odgovarajući, predsjednik Ivica Ihas je rekao kako potpisivanje kolektivnog ugovora uvijek ima poseban značaj za sindikat, te stoga vremenska nepogoda nije dovoljan razlog da se potpisivanje obavi odvojeno, posebice ako se zbog toga “mora” doći u Dubrovnik. Kazao je kako je značaj kolektivnog ugovora u tome što se njime službenicima i namještenicima garantiraju prava kroz ugovorni odnos koji je mnogo čvšći od jednostrano donijetih akata kao što je npr. pravilnik o radu, posebice kad dođe do promjene političke vlasti, dodavši kako tada ni otkazi nisu nepoznata pojava za KU_DNZ271204_moresindikat. Ne upuštajući se, kao predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u komentiranje stanja radničkih prava u drugim granama gospodarstva, Ihas je naznačio da je Sindikat nezadovoljan kako su pojedina pitanja za zaposlenike riješena pravilnikom o unutarnjem redu županije.

Na kraju, Ihas je rekao kako se nada da će Sindikat uskoro potpisati kolektivni ugovor za zaposlene u upravnim tijelima Grada Dubrovnika, te tako zaokružiti proces kolektivnog pregovaranja na ovome području.

Sindikalna povjerenica Branka Martinović-Vuković istaknula je činjenicu da županija ima kolektivni ugovor od 2000. godine, te da se ovaj drugi kolektivni ugovor, osim u poboljšanju prava zaposlenika od prethodnog razlikuje i po ugrađenoj odredbi o doprinosu solidarnosti, zbog čega će stupiti na snagu tek kada ga na refrendumu prihvate zaposlenici županije. Martinović-Vuković je izrazila zadovoljstvo zbog kontinuirane uzlazne linije kolektivnog pregovaranja, označivši to stečevinom socijalnog dijaloga i kulture ugovaranja zaposleničkih prava.

Tako je ovo pomalo neobično upućivanje političkih poruka ipak na kraju završilo svečanim činom potpisivanja kolektivnog ugovora i uljudnim stiskom ruku potpisnika ugovora, koje je kasnije preraslo u otvoren i srdačan razgovor.

KU_DNZ271204_rukovanje

Je li nazočnost predstavnika medija pobudila potrebu župana za obznanjivanje pogleda na stanje radničkih prava općenito nismo sigurni, ali smo mišljenja da bi se neki državni i lokalni dužnosnici možda trebali zamisliti nad ništa manje “ropskim” položajem državnih i lokalnih namještenika, kojima se pod krinkom ekonomske logike ukidaju radna mjesta da bi njihove poslove mogle preuzeti privatne tvrtke. Takvom se politikom outsourcinga povlaštenim privatnim tvrtkama omogućava da dođu do ugovornog i stalnog izvora prihoda, a do jučer viškom proglašeni namještenici se pod nepovoljnijim uvjetima “zbrinjavaju” u tim istim privatnim tvrtkama. Ove usluge poslodavca u pravilu ne koštaju ništa manje novca, a za posljedicu imaju da radnici koji su ih do jučer obavljali kao namještenici imaju ili manju plaću ili više posla za istu plaću. Razliku između cijene usluge i manjih plaća ili manjeg broja neposrednih izvršitelja usluga u džep sigurno stavljaju vrli novi poduzetnici, kojima politika često otvara vrata za ulazak u svijet pružatelja “vanjskih usluga”, a možda i neki dužnosnici. Stoga predlažemo da se kritiziranjem sindikata u bilo kojem sektoru ne bave oni koji nepravdu ne uočavaju u vlastitoj “branši”.