Đuro Popijač: Javni službenici sigurni su dok ne prođe kriza

Đuro Popijač: Javni službenici sigurni su dok ne prođe kriza

popijac_vl071209_390

Autor: Branka Stipić

jl_logo300512Svi pričaju kako treba smanjiti broj državnih službenika, ali Vlada još ništa konkretno ne poduzima. Za što se vi zalažete? Kakvi će biti vaši prijedlozi?

– Višak ljudi postoji, ali istodobno postoji i manjak. Svi, naravno, očekuju dobro plaćenu i efikasnu javnu upravu. Jedini pravi odgovor je stvarati u gospodarstvu nova radna mjesta. Kad se ona stvore, neće biti problem javni sektor učiniti manjim, ali i efikasnijim.

Znači, državni službenici neće dobiti otkaz da se smanje troškovi proračuna, nego će se prvo stvoriti nova radna mjesta za njih? Znači li to da su oni sigurni dok recesija ne prođe?

– To je poznati mehanizam, ne samo u uvjetima recesije. Naravno, treba napraviti reformu javne uprave. Međutim, masovno otpuštanje u javnom sektoru dodatno bi pogoršalo potrošnju, što bi multipliciralo probleme i u proizvodnji i u trgovini. Procesima u krizi se mora upravljati, da ne bi kriza upravljala procesima.

Bitno ste sada ublažili svoju retoriku.

– Danas moram sagledavati probleme i gospodarstva i javne uprave, i zaposlenosti i nezaposlenosti, proizvodnje i potrošnje. I s te pozicije činiti sve da pomognem. I tu nema velike retorike. Trebaju nam konkretna djela.