DUZS ugovorila nabavu vatrogasnih kombinezona za šumske požare s članicom PASTOR-GRUPE Domagoja Miloševića

kombinezoni_tportal031111

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) sklopila je sa zagrebačkim Vatroprometom, tvrtkom u vlasništvu Pastor grupe, ugovor o nabavi kombinezona za šumske požare u vrijednosti 975.500 kuna na temelju jedine zaprimljene ponude i nakon što je prethodni natječaj bio poništen jer navodno nije bilo novca. Za ugovor, koji u Sindikatu državnih službenika sumnjaju da je namješten, u Pastoru komentiraju da je dobiven sukladno zakonu

tportal_noviIz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) upozoravaju da je ugovor sklopljen u tzv. pregovaračkom postupku s prethodnom objavom po kriteriju najniže cijene, i to na temelju jedne zaprimljene ponude, što kriterij najniže cijene čini više nego dvojbenim.

Sindikat smatra spornim to da je DUZS kao državno tijelo u pregovaračkom postupku nabave s prethodnom objavom, u kojem se naručitelj obraća gospodarskim subjektima po vlastitom izboru i dogovara uvjete ugovora s jednim ili s više gospodarskih subjekata, odabralo baš članicu Pastor grupe, u kojoj je direktor i vlasnik 60 posto dionica do stupanja na dužnost potpredsjednika Vlade za investicije bio Domagoj Milošević. On je kasnije svoja upravljačka prava na temelju udjela u kapitalu društva, sukladno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, prenio na odvjetnika.

Podsjećaju da je nekoliko otvorenih postupaka javne nabave za nabavu kombinezona za šumske požare već poništeno, pa tako i onaj iz 2010. godine, temeljem žalbe tvrtke Hemco iz Đakova.

Sklapanje ugovora o javnoj nabavi kombinezona za šumske požare predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN, Mladen Magdić, ocjenjuje zabrinjavajućim:

“Nakon kornatske tragedije DUZS praktički svake godine kupuje drugu vrstu kombinezona za šumske požare. Na početni natječaj u mjesecu lipnju ove godine javile su se dvije zajednice ustanova, da bi na kraju natječaj bio poništen s objašnjenjem da nema novca. Nakon toga DUZS kreće u pregovarački postupak javne nabave samo s jednom tvrtkom, i to Vatroprometom, čiji je stvarni vlasnik potpredsjednik Vlade RH, pri čemu je Zakon o javnoj nabavi prekršen tako što je odabrana tvrtka koja nije samostalno sudjelovala u nadmetanju (Vatropromet d.o.o.), a u kojem je sudjelovala zajednica ponuditelja Vatropromet/Odjeća i zajednica ponuditelja Teh-projekt/Trgoleptir.”

U razgovoru za tportal Magdić kaže da su se na natječaj javila dva konzorcija, od kojih je višu cijenu ponudio prvi, u kojem je Pastorov Vatropromet, pa je natječaj poništen, da bi u drugom krugu DUSZ dogovorio posao pojedinačno s tvrtkom u kojoj je Milošević suvlasnik.

Komentar smo zatražili u Pastor grupi u kojoj odbacuju optužbe sindikata, naglašavajući da su manjinski vlasnik Vatroprometa:

“Natječaj je po našim saznanjima proveden u potpunosti prema zakonu, nadmetanje je bilo javno i bilo koja zainteresirana tvrtka mogla se javiti na njega. Činjenica je da su se javila dva ponuđača – Vatropromet d.o.o. i Odjeća d.o.o. kao zajednica ponuđača te Teh-projekt d.o.o. kao drugi. Želio bih naglasiti da Pastor grupa, kao manjinski vlasnik u tvrtki Vatropromet, nije upućena u svakodnevno poslovanje te tvrtke”, komentirao je za tportal Daniel Štern, predsjednik uprave Pastor grupe.

kombinezoni_vj031111

Ugovor je sklopljen u pregovaračkom postupku s prethodnom objavom po kriteriju najniže cijene, i to na temelju jedne zaprimljene ponude, što kriterij najniže cijene čini više nego dvojbenim u situaciji u kojoj postoji samo jedna ponuda

ZAGREB – Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) sklopila je sa zagrebačkim Vatroprometom, tvrtkom u vlasništvu Pastor Grupe potpredsjednika Vlade Domagoja Miloševića, ugovor o nabavi kombinezona za šumske požare u vrijednosti od 975.500 kuna, bez PDV-a, priopćio je u četvrtak Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske. Ugovor je sklopljen u pregovaračkom postupku s prethodnom objavom po kriteriju najniže cijene, i to na temelju jedne zaprimljene ponude, što kriterij najniže cijene čini više nego dvojbenim u situaciji u kojoj postoji samo jedna ponuda, kaže se u priopćenju.

vjesnik240Sindikat smatra indikativnim što je DUZS, kao državno tijelo, u postupku nabave s prethodnom objavom, u kojem se naručitelj obraća gospodarskim subjektima po vlastitom izboru i dogovara uvjete ugovora s jednim ili više gospodarskih subjekata, odabrao baš članicu Pastor Grupe, u kojoj je direktor i vlasnik 60 posto dionica do stupanja na dužnost potpredsjednika Vlade za investicije bio Domagoj Milošević, koji je potom svoja upravljačka prava, sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, prenio na odvjetnika.

Sindikat napominje da je nekoliko otvorenih postupaka javne nabave za nabavu kombinezona za šumske požare već poništeno, pa tako i onaj iz 2010. godine temeljem žalbe tvrtke Hemco iz Đakova. Predsjednik sindikalnog odbora profesionalnih vatrogasaca Mladen Magdić ocjenjuje takav postupak DUZS-a zabrinjavajućim, podsjećajući da su se na početni natječaj u lipnju ove godine javile dvije zajednice ustanova, da bi na kraju natječaj bio poništen s objašnjenjem da nema novaca.

“Kao vatrogasci jako smo razočarani jer se ponovno javlja sumnja u nezakonito trošenje proračunskih sredstava za vatrogastvo”, ističe Magdić. [Hina]

DUZS ugovorila nabavu vatrogasnih kombinezona za šumske požare s članicom PASTOR-GRUPE Domagoja Miloševića

sumski_pozar2

(SDLSN, 3. studenoga 2011.) Državna uprava za zaštitu i spašavanje sklopila je sa zagrebačkim  Vatroprometom, tvrtkom u vlasništvu PASTOR-GRUPE, ugovor o nabavi kombinezona za šumske požare u vrijednosti od 975.500,00 kuna, bez PDV-a.

sdlsn_www220Ugovor je sklopljen u tzv. pregovaračkom postupku s prethodnom objavom po kriteriju najniže cijene i to na temelju jedne zaprimljene ponude, što kriterij najniže cijene čini više nego dvojbenim u situaciji u kojoj postoji samo jedna ponuda.
Indikativno je da je DUZS kao državno tijelo u pregovaračkom postupku nabave s prethodnom objavom, u kojem se naručitelj obraća gospodarskim subjektima po vlastitom izboru i dogovara uvjete ugovora s jednim ili s više gospodarskih subjekata, odabralo baš članicu PASTOR-GRUPE, u kojoj je direktor i vlasnik 60% dionica Grupe do stupanja na dužnost potpredsjednika Vlade RH za investicije bio Domagoj Milošević, koji je potom svoja upravljačka prava na temelju udjela u kapitalu Društva, sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, prenio na odvjetnika.
Vrijedi napomenuti i da je nekoliko otvorenih postupaka javne nabave za nabavu kombinezona za šumske požare već poništeno, pa tako i onaj iz 2010. godine, temeljem žalbe tvrke HEMCO d.o.o. iz Đakova.
Činjenicu da je DUZS sklopila ugovor o javnoj nabavi kombinezona za šumske požare na način koji ima karakteristike ograničenog postupka javne nabave, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN, Mladen Magdić, komentira kao zabrinjavajuću i dodaje:

Magdic_Mladen_SDLSNRH180– Nakon kornatske tragedije DUZS praktički svake godine kupuje drugu vrstu kombinezona za šumske požare. Na početni natječaj u mjesecu lipnju ove godine javile su se dvije zajednice ustanova, da bi na kraju natječaj bio poništen s objašnjenjem kako nema novaca. Nakon toga DUZS kreče u pregovarački postupak javne nabave samo sa jednom tvrtkom i to Vatroprometom d.o.o. čiji je stvarni vlasnik potpredsjednik Vlade RH, pri čemu je Zakon o javnoj nabavi prekršen tako što je odabrana  tvrtka koja nije sudjelovala na nadmetanju (Vatropromet d.o.o.), na kojem je sudjelovala zajednica ponuditelja Vatropromet/Odjeća i zajednica ponuditelja Tehprojekt/Trgoleptir, a osim njih postoji još niz tvrtki koje imaju u svojoj ponudi tražene kombinezone.
Kao vatrogasci smo jako razočarani jer se ponovno javlja sumnja u nezakonito trošenje proračunskih sredstava namijenjenih za vatrogastvo koje vodi borbu kako zadržati trenutnu razinu opremanja, a da ne govorimo o poštivanju Kolektivnog ugovora koji je na rubu primjene zahvaljujući upravo DUZS-u koji je napravio nered u raspodjeli sredstava za Javne vatrogasne postrojbe.-