DZS uvodi treću smjenu

DZS uvodi treću smjenu

nocni_rad

DZS i nakon angažiranja gotovo 400 radnika na određeno vrijeme za obavljanje poslova iz programa javni radovi na pripremi poslova unosa podataka popisa stanovništva ima problema zbog “privremenog povećanja opsega poslova”

sdlsn_www220(SDLSN, 12. listopada 2012.) Državni zavod za statistiku s današnjim danom uvodi treću smjenu, odnosno noćni rad za 85 državnih službenika i namještenika “kojima je uslijed prijeke potrebe, povjereno obavljanje poslova ispravljanja neprepoznatih znakova na skeniranom popisnom materijalu”, rušeći time stereotip o državnoj službi kao radnom mjestu na kojem se malo radi i puno odmara.
Rad u trećoj smjeni u DZS trajat će dok postoji potreba za obavljanjem poslova zbog kojih je uveden, a najkasnije do 10. studenoga 2012. godine, kako stoji u “Odluci o radnom vremenu državnih službenika i namještenika u noćnom radu”, koju potpisuje ravnatelj DZS, dr. sc. Ivan Kovač.

DZS_treca_smjena

…za uvećanje klikni na sliku

Tako DZS i nakon angažiranja gotovo 400 radnika na određeno vrijeme za obavljanje poslova iz programa javni radovi na pripremi poslova unosa podataka Popisa udarnik200stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine, ima problema zbog “privremenog povećanja opsega poslova” nastalog zbog popisa stanovništva.
Iako nije sve po PS-u jer zaposlenike po Kolektivnom ugovoru treba obavijestiti o rasporedu rada ili promjeni rasporeda radnog vremena najmanje tjedan dana unaprijed, državni službenici i namještenici koje je zapao rad u trećoj smjeni ostvarit će za svaki sat rada obavljen u noćnom radu uvećanje plaće od 40 posto i u vrijeme krize moći će malo “podebljati” svoje plaće.

Hoće li im poslodavac za to dati i “udarničku značku” ili medalju “heroja statistike sa zlatnim postotcima” nije nam poznato. S. Kuhar