EU ISKUSTVA: Web stranice državnih tijela u Republici Sloveniji preglednije za korisnike i jeftinije za održavanje od hrvatskih

Vijesti Nove TV Vladin web u kaosu

internet0_novaTV290909

Zagreb, 29.09.2009., 17:56 | Marina Maričić

Vlada bi mogla uštedjeti prilična sredstva da sredi svoje internetske stranice, po drugi put upozorava Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

internet1_novaTV290909

Ni zastave ni grba

Za razliku od zbrkanih i nepreglednih stranica Vladinih službi, slovenska Vlada integrirala je web stranice svojih državnih tijela, na zadovoljstvo i građana i proračuna. Na web stranici hrvatskog ministarstva kulture kojom dominiraju slova abecede, od hrvatskih državnih obilježja ne nalazimo nikakav simbol, ni zastavu, ni hrvatski državni grb. Na stranici ministarstva financija, u okviru koje djeluju carinska uprava i porezna uprava imaju sasvim različite stranice. A onda klik na web stranice slovenske Vlade – mnogo preglednije i jednostavnije za korisnike.

internet3_novaTV290909

Na web stranici Vlade Republike Slovenije imamo prepoznatljiv vizualni identitet, a same stranice Ministarstva u pravilu sadrže i grb Republike Slovenije, naziv da se radi o Vladi i o kojem konkretnom državnom tijelu se radi“, rekao je Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika. Nisu Slovenci previše mudrovali. “Postoji jedinstven sustav upravljanja sadržajem web stranica svih državnih tijela, one su vizualno preglednije i korisnici lakše mogu doći do informacija koje se na njima nalaze“, dodaje Kuhar. Jedinstvena web stranica državnih tijela bila bi jasno i jeftinija. “Ovako svako državno tijelo mora održavati svoju bazu podataka, plaćati održavanje servera i plaćati određeni paušal za takvu svoju web stranicu“, zaključuje Kuhar. Možda se baš zato Vladin internetski kaos i ne pokušava srediti.

internet5_novaTV290909

EU ISKUSTVA Web stranice državnih tijela u Sloveniji preglednije za korisnike i jeftinije za održavanje od hrvatskih

“Prije je svako državno tijelo upotrebljavalo svoj sustav za upravljanje sadržajem (CMS) za kojeg je imalo s izvođačem potpisan ugovor o održavanju, a sadržaj stranica strukturiran je različito, od tijela do tijela. Zbog upotrebe jedinstvene tehnologije upravljanje i održavanje CMS je centralizirano – što znači da su smanjeni troškovi održavanja sustava, a s jedinstvenim konceptom strukturiranja sadržaja došlo je do bitnog poboljšanja korisničkih iskustava, pošto posjetioci (korisnici) sada lakše i brže dobiju tražene informacije”, odgovorili su SDLSN-u iz slovenskog Direktorata za E-upravu

sdlsn_www220(SDLSN, 29. rujna 2009.) SDLSN je u srpnju ove godine pokušao Vladi RH savjetovati kako uštedjeti integriranjem internet stranica državnih tijela u jedinstveni informacijski sustav, radi  smanjenja troškova njihove izrade i održavanja, a internetski informacijski sustav učiniti vizualno prepoznatljivim, preglednijim i pristupačnijim građanima kao korisnicima.
Kao predstavnici sindikalno organiziranih službenika i namještenika htjeli smo time Vladi ukazati na mogućnosti ušteda proračunskih sredstava mimo smanjenja plaća zaposlenih i pokazati težnju ka racionalnim rješenjima koja su k tome i u korist korisnika servisa državne uprave koji pruža kroz internet stranice državnih tijela.
Budući da u najbližem susjedstvu, Republici Sloveniji, imamo primjer kako se web stranice državnih tijela mogu izraditi jednoobrazno, za korisnike pristupačno, a za porezne obveznike manje skupo, pitali smo slovenski Direktorat za E-upravu i upravne procese koji su razlozi zbog kojih je Slovenija, za razliku od Hrvatske, izabrala jedinstveni grafički pristup i strukturu stranica državnih tijela.

ministarstva_web_stranice

Ovako izgledaju web stranice hrvatskih državnih tijela (gore), a ovako slovenskih (dolje). Snalaze li se lakše državljani Hrvatske ili Slovenije na web stranicama svojih državnih tijela nije teško zaključiti, a ako je slovenski pristup izradi i uređivanju web stranica jeftiniji za državni proračun, postavlja se pitanje kome je u Hrvatskoj u interesu internetski čušpajz kakav vlada na području uređivanja web stranica državnih tijela..

web_slovenija2

 

U odgovor na naš e-mail nismo previše vjerovali, poučeni frustrirajućom praksom neodgovaranja na sindikalne upite od strane državnih tijela Republike Hrvatske, ali smo se ugodno iznenadili kad su u slovenskom Direktoratu za E-upravu naš dopis shvatili kao zamolbu za informacijom, na koju su obvezni odgovoriti.
Odgovor prenosimo u cijelosti, a Vladu RH još jednom pozivamo na preispitivanje opravdanosti internetskog kaosa koji vlada kad su u pitanju web stranice naših državnih tijela.

RS_internet_odgovor_hrv

Pročitajte još…