EU vatrogasci o uvjetima rada, zdravlju i sigurnosti

EU vatrogasci o uvjetima rada, zdravlju i sigurnosti

epsu_vatr120610

(SDLSN, 16. lipnja 2010.) U organizaciji EPSU-a (Europska federacija sindikata javnih službi i ETUI-a (Europski institut javnih službi) u Beču je od 10. do 12. lipnja održan stručni seminar pod nazivom “Uvjeti rada, zdravlje i sigurnost vatrogasaca”.

sdlsn_www220Seminar je okupio predstavnike iz 18 zemalja EU kako bi proveli raspravu i prikupili saznanja o uvjetima rada te zdravlju i sigurnost vatrogasaca.
Nakon predstavljanja organizatora, strukture članstva kojeg predstavlja, uloge i prioriteta u zaštiti radnih prava djelatnika javnih službi te njihovog instituta u kojem djeluje i Odjel za zaštitu zdravlja i sigurnost, predstavljeni su projekti iz država gdje su pokrenule neke inicijative za poboljšanje uvjeta rada i zaštitu zdravlja u vatrogasnim službama.
Predstavljena je prezentacija iz Norveške o tome kako nacionalni sindikat može biti uključen u jedno područje EU politike koja utječe direktno na vatrogasce, odnosno standardizaciju osobne zaštitne opreme.
Primjer iz Švedske pokazuje kako sindikat postaje socijalni partner projekta u vezi njege i čišćenje osobne zaštitne opreme. Projekt obuhvaća razvoj standardnih procedura i rutine za pranje opreme nakon incidenata.
U Finskoj su sindikati bili uključeni u multidisciplinarne projekte za poboljšanje operativne sposobnosti vatrogasaca. Projekt obuhvaća više različitih elemenata, uključujući i procjenu rizika. Ovakvi projekti i iskustva mogu biti polazna točka u poboljšanju uvjeta rada te zaštiti zdravlja i za hrvatske vatrogasce.
U dijelu rasprave oko radnog vremena prisutni su upoznati s hrvatskom situacijom i inicijativom sindikata oko regulacije radnog vremena vatrogasaca gdje su zbog novog Zakona o radu vatrogasci prisiljeni raditi u smjenama po osam sati kako ne bi kršili odredbu “noćnog radnika”, a što nije slučaj u nijednoj državi EU jer su tamo poznate specifičnosti vatrogasne službe.

epsu_vatr120610_2

Važno je spomenuti da će se na temu ovog seminara objaviti i brošura.
Brošura će imati oko 50 stranica, bit će namijenjena članovima, ali i od interesa za širu javnost. Ona će iznijeti probleme i dati preporuke, oslanjajući se na iskustva EPSU članova. Ona će sadržavati četiri sekcije: predstavljanje vatrogasnih sektora, karakteristike uvjeta rada, utjecaj na zdravlje i sigurnost te sindikati i strategija.
Predstavnik SDLSN-a Odbora vatrogasaca Robert Novak prikupio je dovoljno korisnih podataka i kontakata koji će Sindikatu biti od velike pomoći u radu u cilju poboljšanja uvjeta rada, zaštite zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu vatrogasaca. R. Novak