Europski parlament donio nova pravila o primjerenim minimalnim plaćama za sve radnike u Uniji

Strasbourg, 15. rujna 2022. (nhs.hr/sdlsn) – Europski parlament je jučer s 505 glasova za, 92 protiv i 44 suzdržanih donio novu Direktivu o primjerenim minimalnim plaćama u EU-u.

Tom direktivom, koja je dogovorena s Vijećem u lipnju, poboljšat će se životni standard i uvjeti rada svih radnika u EU-u te promicati gospodarski i socijalni napredak.

S tim ciljem utvrđeni su minimalni zahtjevi za primjerenost zakonski propisanih minimalnih plaća kako su utvrđene u nacionalnom pravu i/ili kolektivnim ugovorima te je poboljšan pristup radnika zaštiti u obliku minimalne plaće.

Nova direktiva primjenjivat će se na sve radnike u EU-u koji imaju ugovor o zaposlenju ili radni odnos. Države članice u kojima je minimalna plaća već zaštićena isključivo kolektivnim ugovorima neće imati obvezu uvesti nova pravila ni univerzalno primjenjivati kolektivne ugovore.

Procjena primjerenosti minimalnih plaća
Određivanje minimalnih plaća ostaje u nacionalnoj nadležnosti, no države članice morat će jamčiti da one omogućuju radnicima dostojan život, uzimajući u obzir troškove života i razine plaća. Za procjenu primjerenosti zakonski propisanih minimalnih plaća države članice mogu sastaviti košaricu proizvoda i usluga po stvarnim cijenama ili upotrijebiti vrijednosti od 60 posto bruto medijalne plaće i 50 posto bruto prosječne plaće.

Promicanje kolektivnog pregovaranja
Prema dogovorenom tekstu, kolektivno pregovaranje na sektorskoj i međusektorskoj razini ključan je čimbenik za uvođenje primjerenih minimalnih plaća te ga stoga treba promicati i jačati. Države članice u kojima je manje od 80 posto radnika obuhvaćeno kolektivnim ugovorima morat će u suradnji sa socijalnim partnerima izraditi akcijski plan za povećanje njihova obuhvata.

Praćenje i pravo na pravnu zaštitu
Dogovorenim tekstom uvodi se obveza država članica da uspostave sustav za provedbu koji uključuje pouzdano praćenje, kontrole i inspekcije na terenu kako bi se osigurala usklađenost s Direktivom i riješio problem izrabljivačkog podugovaranja, lažnog samozapošljavanja, neevidentiranog prekovremenog rada i povećanog intenziteta rada.

Sljedeći koraci
Vijeće bi u rujnu trebalo službeno odobriti sporazum. Države članice zatim će imati dvije godine da provedu Direktivu.

Foto: unsplash.com

Iz medija:
Usvojena direktiva o minimalnoj plaći na razini EU-a. Pogledajte što to znači za hrvatske radnike i hoće li dobiti ‘primjerene uvjete života’ _tportal.hr
Donesena nova važna direktiva o iznosu minimalne plaće _hr.n1info.com