Evo kako će izgledati rezanje državne uprave

Evo kako će izgledati rezanje državne uprave

Otvoreno je i pitanje glomazan državni aparat, odnosno više od 250.000 zaposlenih! Saznajte kako umjesto otkaza država planira otkupljivati staž i na taj način smanjiti državnu upravu!

dokup_novaTV120412

Zagreb, 12.04.2012., 22:15 Autor: Josip Fiolić

Željko Dundović brine da zgrade Sabora i Vlade ne ostanu u mraku. Ima uvjete za prijevremenu mirovinu no ona bi bila manja od redovite pa već računa bi li mu razliku nadoknadila Vladina ponuda za dokup mirovine.

dundovic_novaTV120412

“I to je recimo nama za srednju stručnu spremu otprilike oko 450 do 550 kuna. A bit će malo jača penzijica”, kaže Dundović.
Dokup mirovine hrvatski je izum. “Vrsta otpremnine ali ne jednokratna nego otpremnina doživotna, dakle ona pokriva onaj gubitak mirovine od trenutka umirovljenja doživotno”, kaže Ivo Bulaš, predsjednik Uprave tvrtke za dokup mirovina.

bulas_novaTV120412

Vlada još računa precizne troškove dokupa mirovina za oko 5.000 zaposlenika državne i javne uprave. Grube procjene govore da bi u prosjeku po radniku za dokup trebalo 100-tinjak tisuća kuna što u konačnici dovodi do troška od pola milijarde kuna.

bauk_novaTV120412

“Izračuni pokazuju da to ne bi bio udar ni na mirovinski sustav ni udar na proračun. Dapače, koliko je meni poznato prosječne mirovine su dosta manje od prosječnih plaća. Tu bi se u stvari za proračun uštedjelo”, kaže ministar uprave Arsen Bauk.

plesa_novaTV120412

Sindikat nije protiv Vladinih mjera zbrinjavanja radnika, ali je protiv načina komuniciranja.
U Vladi se pravdaju žurnošću jer sve žele završiti unutar godinu dana.