Gasitelji: Vlada nam je uzela 9,5 milijuna kuna

Gasitelji: Vlada nam je uzela 9,5 milijuna kuna

Sindikat profesionalnih vatrogasaca prozvao je Ministarstvo financija da ih u ovogodišnjem proračunu žele zakinuti za oko 9,5 milijuna kuna.

Kažu da sredstva koja je odobrilo Ministarstvo financija nisu dostatna za realizaciju kolektivnog ugovora što znači da novca nema dovoljno ni da vatrogascima u javnim postrojbama, koje se financiraju iz državnoga proračuna, osiguraju šestpostotno povećanje plaće u ovoj godini, a kamoli da na kraju godine isplate božićnice, osiguraju darove za djecu, jubilarne nagrade ili isplate regres.

SD_logo240Taj “propust” Ministarstva financija Sindikat je uočio nakon što im je ovih dana u ruke došao prijedlog proračuna prema kojem su javnim vatrogasnim postrojbama odobrena sredstva u iznosu od 342,73 milijuna kuna, odnosno od oko 9,5 milijuna manje nego što su tražili.

Predsjednik Sindikata vatrogasaca Mladen Magdić prosvjednim pismom o tome je obavijestio potpredsjednicu Vlade Đurđu Adlešič, MUP te Državnu upravu za zaštitu i spašavanje (DUZS), a od Ministarstva financija zatražio da još jednom preispita svoju odluku. U suprotnom, kaže Magdić, vatrogasci su spremni na razne sindikalne akcije.

– Nažalost, ni kornatska tragedija nije bila dovoljna da osvijesti neke državne dužnosnike o poštovanju prava profesionalnih vatrogasaca – rekao nam je Magdić.

U Ministarstvu financija ograđuju se od napada i napominju kako je u tijeku izrada prijedloga odluke o minimalnim standardima za funkciju vatrogastva, a odgovornost za izradu pravilnika prebacuju na DUZS.

– Prijedlog izrađuje DUZS vodeći računa da se poštuju sve obveze prema Kolektivnom ugovoru i sve druge dogovorene obveze. Dakle, nema govora o zakidanju – poručuju iz Ministarstva financija uz napomenu da bi o tom dokumentu idućeg tjedna trebala odlučiti hrvatska Vlada.
S. Dukić / EPEHA