GLAS ISTRE: Na udaru stariji radnici i informatičari

bursic_gi210410

Nakon što je zbog krize u pitanje došla isplata božićnice, regresa i dara za djecu, zaposlenicima u javnoj upravi sada se najavljuju i viškovi. Ukoliko se obistine planovi Vlade o smanjenju broja zaposlenih u javnoj upravi za pet posto, bez posla bi moglo ostati 3.250 državnih službenika.

Prvi bi otkaze ugovora o radu dobili namještenici, njih oko 1.500, koji su stekli uvjete za prijevremenu mirovinu i otkup staža. U Istarskoj županiji u državnim službama radi oko 1.200 službenika, a prema ovoj Vladinoj računici bez posla bi ostalo oko 60 namještenika.

Administracija_za_racunalom– Tjeraju nas u prijevremene jadne mirovine, a s druge strane strahujemo za svoja radna mjesta. Tko će plaćati naše račune, odnosno minuse po tekućim računima? Prosječna otpremnina u državnim službama za cijeli radni staž iznosi devet tisuća kuna, što je javna sramota, ističe Denis Buršić, županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Nakon starijih radnika, na udaru su i grupacije službenika zaposlenih po pisarnicama i računovodstvima te informatičari, koje se namjerava izdvojiti iz sustava državne uprave i zaposliti u raznim agencijama.

– Time bi ovi radnici izgubili sva prava koja sada imaju po kolektivnim ugovorima, a pitanje je bi li s nama u uredu radili isti ljudi ili neki drugi. Kakva je to državna uprava gdje će primarne poslove podrške obavljati razne privatne agencije ili možda i državne? Zar je moguće da će u jednom uredu raditi par službenika od kojih će jedan imati plaću državnog službenika, a drugi neke agencije, možda veću, a možda i manju, upozorava Buršić.

Ako se zakonska rješenja nameću mimo zajedničkog povjerenstva, kako će tek izgledati "zajednički" rad na uredbi kojom se trebaju regulirati plaće namještenika

Napominje i da je Vlada bez provedbe detaljne analize zaposlenosti u državnoj i javnoj upravi, a koju najavljuje tek za godinu dana, odredila brojke službenika koji moraju napustiti ovu službu. Također, intencija je da se na svaka dva službenika koji prestanu raditi zaposli svega jedan novi, što dodatno unosi nemir među djelatnike državnih službi.

– Viškova nema, radimo mnogo i uvijek nedostaje ljudi. Više ne postoji mogućnost ni novog zapošljavanja, već samo institut premještanja radnika, a jedan bi djelatnik trebao odrađivati posao za dvoje. Uvjeti rada su već sada teški, istina, sustav je informatiziran, ali mi i dalje uz rad na računalu moramo obavljati mnogo papirologije, dodaje.

Ističe da je prosječna plaća državnih službenika ispod državnog prosjeka, svega četiri tisuće kuna, te da sindikat nema nikakve namjere pristati na dodatno smanjenje materijalnih prava kao što su regres, božićnica i dar za djecu. Navodi da se ova reforma državne uprave uvodi na brzinu, bez suradnje sa socijalnim partnerima.

– Izgleda da će ukidanje kriznog poreza platiti zaposleni u državnoj i javnoj upravi jer se gubitak na jednoj strani želi nadoknaditi pljačkom službeničkih plaća na drugoj, zaključuje. (M. JERIN)