Glas Istre o zatvaranju bivšeg ureda za prognanike i izbjeglice u Puli

GLAS ISTRE o zatvaranju bivšeg ureda za prognanike i izbjeglice u Puli

SPuh_GlasIstre080712

…za čitanje klikni na sliku

ISPOSTAVA SE PREBACUJE U RIJEKU
Zatvara se pulski ured za prognanike, a posla još ima

SPuh_ured_gi080712

Iako u Puli i dalje postoji Izbjeglički centar Kamenjak, u kojem su smještene starije osobe koje se nemaju gdje i kome vratiti, a u cijeloj Istri još živi oko 160 povratnika i izbjeglica, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odlučilo je, u ime štednje, ukinuti Regionalni ured Zagreb – Ispostavu Pula Uprave za stambeno zbrinjavanje i statusna prava.

gi_240Riječ je o bivšem Uredu za prognanike i izbjeglice u kojem već gotovo 20 godina rade dvije službenice, Suzana Puh i njena kolegica koja nije željela da joj objavimo ime, a koje predano skrbe o prognanicima i izbjeglicama, a u zadnjem desetljeću rješavaju i pitanje povratnika te bivših korisnika stanarskog prava.

– Ove dvije službenice dio su “paketa” od 11 službenika koji je stavljen na raspolaganje Vladi, što je u državnim službama eufemizam za otkaz. Očito netko mora van da bi drugi mogli biti zaposleni, a u ministarskim kabinetima se bez natječaja kao glasnogovornici zapošljavaju politički postavljeni medijski urednici i novinari, ali i drugi stranački vojnici i regruti, upozorava tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniša Kuhar.

suzana_puh_gi080712Puh je odlučila izaći u javnost jer se svim snagama želi boriti za svoje radno mjesto. A posla ima, veli ona, toliko da njih dvije jedva stignu sve odraditi, zbog čega smatra lošom odluku nadležnog ministarstva da jedan službenik iz Rijeke preuzme poslove njihova ureda, čime bi sam vodio čak dvije županije.

– U Istri još žive izbjeglice i prognanici, u privatnom i organiziranom smještaju, koje mi redovno obilazimo, izdajemo ovjere, rješavamo razne probleme, organiziramo sahrane za one koji su bez obitelji. Osim toga, sada se brinemo i o povratnicima te rješavamo stambena pitanja. Imamo nove predmete koje nismo stigli obraditi jer su mene i moju kolegicu poslali na prisilni godišnji odmor. U uredu trenutno nema nikoga, pa su korisnici ogorčeni zbog ove situacije i zovu nas na mobitel, rekla je 52-godišnja Puh.

S čitavim je slučajem upoznat i župan Ivan Jakovčić, koji je polovicom lipnja pisano zatražio od ministra Branka Grčića da ne zatvori pulski ured.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije poručuju da su se na ovaj potez odlučili jer se rješavanjem većeg broja zahtjeva bivših nositelja stanarskog prava te smanjenjem broja izbjeglica na području Istarske županije smanjio obujam posla. S ciljem racionalizacije i podizanja efikasnosti, smanjen je broj regionalnih ureda s deset na šest. (Maša JERIN)