Glas Slavonije o stanju u Požeško-slavonskoj županiji

Glas Slavonije o stanju u Požeško-slavonskoj županiji

ŠESNAESTERO “ŠIKANIRANIH” DJELATNIKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE ZATRAŽILO ZAŠTITU OD IVICE RAČANA
“Zaštitite nas od Ronka, koji nas tjera s naših radnih mjesta”

Glas_Slavonije_logoPOŽEGA – Šesnaest službenika i namještenika Požeško-slavonske županije uputilo je predsjedniku SDP-a Ivici Račanu pismo u kojem su zatražili Račanovu zaštitu od požeškog župana Zdravka Ronka, odnosno od otkaza radnog ugovora u Požeškoj županiji.
“Zahtijevamo od Vas da nas zaštitite od župana Zdravka Ronka, vašeg člana, od njegova nauma da nas i našu djecu ostavi bez kruha, tjerajući nas nepodobne s naših radnih mjesta bez obrazloženja i bez kriterija”, navode u dopisu zaposlenici Požeške županije.
U svom dopisu službenici kojima prijete otkazi pozivaju se na Deklaraciju o ljudskim pravima koja “u svom 23. članku kaže da svatko ima pravo na rad i zaštitu od nezaposlenosti”. “Isto to kaže i Ustav RH, a nedavno ste donijeli na drugoj tematskoj izvještajnoj konvenciji SDP-a deklaraciju pod nazivom “Za posao dostojan čovjeka”, Otpusteni namjesteniciboreći se za prava radnika, čini se, samo papirnato. Upravo ste tamo govorili o kršenju prava radnika, a vaš član radi sve suprotno. Svaka vam čast. Ne poštujući temeljne međunarodne dokumente i temeljni akt RH, župan Zdravko Ronko ne poštuje ni Vas. Nadamo se da nećemo morati dolaziti u Zagreb kako bismo se izborili za naša temeljna ljudska prava”, stoji, između ostaloga, u dopisu koji je potpisalo ovih šesnaestero uposlenika Požeško-slavonske županije.
Slično su pismo “šikanirani” djelatnici uputili i predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu, premijeru Ivi Sanaderu te hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, tražeći i od njih zaštitu.
– Dobio sam otkaz 4. kolovoza ove godine, na kojem je potpisan privremeni pročelnik. Imam još dva mjeseca i 14 dana otkaznog roka odraditi. Radim tu kao vozač već 10 godina. Otkaz koji sam dobio nije utemeljen. Žalit će se mjerodavnim tijelima i sudu. Naš šestero namještenika sada je dobilo otkaz. Uz mene tu su i dvije čistačice, portir, domar i kuharica. Teško mi je, iako meni supruga radi. No, ima i onih koji su dobili otkaz, a uistinu se nalaze u teškoj situaciji – rekao nam je jučer Dražen Vračić.
– Samohrana sam majka s dvoje djece, udovica hrvatskog branitelja. Djeca mi ne rade i živimo isključivo od mojih primanja. Žalosno je da su na poslu ostali oni koji imaju, a da se meni daje otkaz. Ne znam što ću dalje. Kažu da je Ronko socijalno osjetljiva osoba, onda vjerojatno nije bio upoznat s mojom situacijom i problemima moje obitelji. U Županiji radim već 18 godina. Nemam izlaza i ne znam što da radim – kroz suze priča Ivanka Bulić. Autor: Verica REBRINA

RONKO: Vodili smo računa o socijalnom statusu

ronko_novi_listZamoljen da prokomentira postupak djelatnika Županije koji su zatražili zaštitu, požeški je župan Zdravko Ronko podsjetio kako je 26. svibnja ove godine u cilju smanjenja troškova i prilagođavanja nastaloj situaciji Skupština usvojila i novu sistematizaciju. “Između ostalih mjera koje je bilo nužno poduzeti je i smanjenje broja radnih mjesta. Uz šest namještenika koji su dobili otkaz, neraspoređeno je i 11 službenika. Županija sada ima 45 uposlenika”, rekao je Ronko, navodeći kako su u donošenju odluke sudjelovali svi pročelnici s tajnikom te sindikalnim povjerenikom, koji su vodili računa o socijalnom statusu svakog ponaosob. “Od dva vozača ostao je raditi onaj s troje djece, a slično je bilo i s domarom te ostalima. Ako je negdje došlo do nepravde, pokušat će se naći rješenje. Niti sam pitao niti znam tko je u kojoj stranci, niti me to zanima”, rekao je Ronko.

BIVŠI POŽEŠKI ŽUPAN ANTO BAGARIĆ DEMANTIRA NAVODE AKTUALNOG ŽUPANA ZDRAVKA RONKA O NALAZU DRŽAVNE REVIZIJE I DUGOVIMA ŽUPANIJE
Bagarić: Ronko je u dug zbrojio obveze i potraživanja Županije

Glas_Slavonije_logoPOŽEGA – Nikakva Državna revizija nije mogla utvrditi dug od 278 milijuna kuna Požeško-slavonske županije jer takav dug ne postoji. U izvješću Državne revizije na 53. stranici stoji da obveze Požeško-slavonske županije na dan 31. svibnja ove godine iznose 57,7 milijuna kuna. Sve ostalo je plod vlastite računice sadašnjeg požeškog župana Zdravka Ronka, koji je zbrajajući kruške i jabuke obmanuo vijećnike Skupštine ne dajući im cjelovit nalaz državne revizije već vlastite zaključke kao i osobni plan sanacije županije. Kategorički je to izjavio na konferenciji za novinare bivši HDZ-ov župan i saborski zastupnik Anto Bagarić tvrdeći da se sadašnji župan služi lažima i obmanjuje javnost kao i vijećnike Županijske skupštine. U prilog tomu Bagarić je naveo kako ni vijećnicima Bagaric, tiskovnaRonko nije dostavio cjelovito izvješće Državne revizije nego samo dijelove izvješća.
Navodeći kako je do blokade žiro-računa županije došlo jer su banke na nagovor sadašnjeg župana “sjele” na račun s cjelokupnim iznosom od 24 milijuna kuna, Bagarić je ustvrdio da je županija trebala samo podmiriti neplaćene dvije rate Županijske uprave za ceste (ŽUC) od 2,2 milijuna kuna koje nisu bile podmirene, pa do blokade ne bi ni došlo.
– Ravnatelj ŽUC-a Milan Ivanko prema nagovoru je župana Ronka objavio kako je podnio stečajni zahtjev Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu. Stečaj je mogla pokrenuti jedino Županijska skupština ili župan sobno, a ne Ivanko. Zato ne čudi što je taj stečajni zahtjev odbačen. Koliko su nerealno prikazana dugovanja govori i to da je između ostalih u dug županije uvrštena i šteta koju je županija imala zbog ovrhe, a nakon stečajnog postupka nad Ljekarnom i građanske parnice zaposlenika u visini od četiri milijuna kuna. U dug županije Ronko je uvrstio i jamstva županije koja nisu aktivirana, jer se uredno otplaćuju. Pa tako kao dug on navodi i 4,5 milijuna kuna za sportsku dvoranu u Jakšiću, zatim dvoranu u Kaptolu s 8 milijuna kuna te dvoranu u Pleternici s iznosom od 12 milijuna kuna. Zbrajati obveze i potraživanja kao dug očito može samo laktaški smjer banjalučkog fakulteta i matematike koju je netko tamo učio – zaključio je Bagarić. Zato je, prema njegovom mišljenju, sanacijski program također nerealan, jer od hrvatske države traži da namiri izmišljeni dug Požeško-slavonske županije. Autor: V.REBRINA

“Ronko ima mogućnost isplatiti plaće”
Bagarić je na konferenciji opovrgnuo da je zaduženost Županije, kako je navodio Ronko, veća od 400 posto.
– I aktivirana i neaktivirana jamstva Županije i ŽUC-a zajedno iznose 7,1 milijun kuna anuiteta. To je iznos koji je Županija trebala uredno otplaćivati, a to je oko 41 posto jednogodišnjeg proračuna županije. To je u okvirima od 20 posto zaduženja Županije jer su neka protežu unatrag pet godina – rekao je dalje Bagarić kategorički tvrdeći da sadašnji župan Ronko ima mogućnost, ali neće isplatiti plaće uposlenicima Županije kao što ne želi ni odblokirati županijski žiro-račun niti želi išta raditi što bi išlo u prilog funkcioniranju županije. “Ne bježim od odgovornosti za sve ono što sam učinio i voljan sam za to odgovarati” – zaključio je Bagarić.