Glas Slavonije o štrajku sindikata državnih službi

Glas Slavonije o štrajku sindikata državnih službi

Strajk_naslovi_GS

JUČERAŠNJI ŠTRAJK U OSJEČKO-BARANJSKOJ I VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI SINDIKALISTI OCIJENILI USPJELIM
“Ne želimo biti obespravljeni”

Glas_Slavonije_logoOSIJEK/VUKOVAR/BELI MANASTIR/ĐAKOVO – Nakon neuspjelog postupka mirenja te neuspjelog rješavanja radnog spora, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH jučer je organizirao jednodnevni štrajk upozorenja u tijelima državne vlasti. “Naš sindikat traži ugovaranje stalnog dodatka na plaću od 300 kuna, ujednačavanje plaća u državnim i javnim službama te donošenje uredbi o koeficijentima i dodacima na posebne uvjete rada. Neposredni povod organiziranju štrajka bilo je 28.12 2005. Osijek strajk drzavnih sluzbi snimila maja pericodbijanje Vlade da ugovori isplatu stalnog mjesečnog dodatka na plaću od 300 kuna za svakog državog službenika i namještenika, zaostajanje plaća u odnosu na javne službe i državna poduzeća te odbijanje donošenja uredbi o koeficijentima i dodacima na posebne uvjete rada”, istaknuo je Darko Lesar, županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Uredu nezavisnih hrvatskih sindikata u Osijeku.
– Izuzetno smo zadovoljni provedbom štrajka kojem se odazvalo oko 80 posto državnih i lokalnih službenika i namještenika. U slučaju neplaćanja dnevnice za vrijeme provedeno u štrajku Sindikat će iz vlastitih sredstava podmiriti troškove dnevnica. Ako Vlada ne bude udovoljila našim zahtjevima, štrajkaški odbor će nakon novogodišnjih blagdana odlučiti o poduzimanju daljnjih akcija. Svoja prava ćemo i dalje tražiti jer ne želimo biti obespravljeni i potplaćeni. Želimo samo izjednačavanje standarda, upozorio je Lesar.

POTPORA GRAĐANA
Jelica Miškulin, povjerenik podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u Uredu državne uprave za Osječko-baranjsku županiju, naglasila je kako je dvije trećine službenika bilo u štrajku, dok je trećina obavljala najnužnije poslove. Nakon obilaska terena, i drugi sindikalni povjerenici iskazali su zadovoljstvo odazivom držeći kako je štrajk u cijelosti uspio, uz napomenu da su svi na službenim odorama imali istaknute bedževe kojima se upozoravalo da su u štrajku.
Carinski službenici jučerašnji štrajk obilježili su pojačanim radom, ali nije bilo većih zastoja.
– Naši građani shvatili su bit problema jer su nas svojim nedolaskom na šaltere podržali u štrajku. Ispričali smo se građanima Osijeka, i ako netko od njih jučer nije uspio pribaviti potrebne dokumente, može to učiniti danas, istaknuo je Zdenko Mazur, sindikalni povjerenik djelatnika MUP-a u PU osječko-baranjskoj.
Koordinator jučerašnjeg štrajka upozorenja u Vukovarsko-srijemskoj županiji Jozo Perić istaknuo je kako se štrajku odazvalo oko 90 posto članova Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, odnosno od 20 podružnica u 17 je zabilježen totalni štrajk. “Naši podaci govore da je u Uredu državne uprave u Vukovaru od 72 uposlena štrajkalo njih 53, u Županijskom sudu u Vukovaru štrajku se priključilo 47 od 50 uposlenih, dok su u Općinskom sudu u Vukovaru te sudu u Županji štrajkali svi članovi sindikata”, rekao je Perić, dodajući kako su dobili i telegrame potpore uposlenih u lokalnim upravama. Referenti u Uredu državne uprave koji zaprimaju zahtjeve za ostvarivanje prava hrvatskih branitelja radili su bez prekida, jer je rok za predaju zahtjeva do kraja ove godine. Iako je bilo najava kako će štrajk podržati i carinici, s graničnog prijelaza Bajakovo potvrđeno je da se promet odvijao bez zastoja. Odaziv štrajku uposlenih u policiji bio je slab, a na uredima i šalterima policijske postaje u Vukovaru nije bilo nikakvih oznaka za štrajk te se posao na izdavanju dokumenata odvijao uobičajeno.

VATROGASCI ŠTRAJKALI BEZ NAJAVE?
Štrajku su se priključili i državni službenici i namještenici u Belom Manastiru. Tako su, primjerice, djelatnici Policijske postaje Beli Manastir na ovratniku nosili prikladan bedž, ali redova na šalterima nije bilo. Štrajkali su i pripadnici belomanastirske Javne profesionalne vatrogasne postrojbe, premda njihov zapovjednik, Franjo Bartolić, ističe kako od njegovih vatrogasaca nije dobio nikakvu službenu najavu štrajka. Do trenutka pisanja ovog teksta poziva na telefonski broj 93 nije bilo. Izuzev pritvorskih, jučer nije bilo rasprava na Općinskom, kao ni na Prekršajnom sudu u Belom Manastiru, a povjerenica Sindikata, Snježana Pap, napominje da su stranke na vrijeme obaviještene i zamoljene da jučer ne dolaze po, primjerice, gruntovne izvatke ili uvjerenja o nekažnjavanju. “Uvjerenje o nekažnjavanju ionako ne mogu dobiti istoga dana, a za gruntovni izvadak se čeka petnaestak minuta, pa smo stava da belomanastirski Općinski sud, kao ni do sada, neće imati nikakvih zaostataka” ističe Pap. Normalno je radila belomanastirska ispostava Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije.
Službenici i namještenici državne uprave u đakovačkim uredima ili ispostavama jučer su radili normalno, a u štrajku su, kažu, bili samo formalno. U policiji su istaknuli kako je, zapravo, na djelu “bijeli štrajk”, odnosno da su članovi Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a formalno u štrajku, ali rade. I oni su nezadovoljni svojim položajem i podržavaju zahtjeve sindikalnih središnjica. No, ni jedna stranka nije uskraćena za uslugu.

Autor: Lj.KOVAČEVIĆ/D.KORPOŠ/I.GETTO/S.ŽUPAN

Kilometarske kolone na Bregani
Zbog “bijelog štrajka” graničnih policajaca, koji su detaljno provjeravali isprave, na graničnom prijelazu Bregana na izlazu iz Hrvatske čekalo se oko tri i pol sata, dok se na ulaz iz Slovenije čekalo između jednog i dva sata.
Štrajku sindikata državnih službi odazvalo se 85 posto državnih službenika i namještenika, izjavio je predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić. No, prema nepotpunim podacima Središnjeg državnog ureda za upravu, do 13 sati štrajku se odazvalo samo 12 posto zaposlenih u državnim službama. Jagić, pak, tvrdi da su policijski službenici, osim na graničnim prijelazima, štrajkali u svim policijskim postajama, upravama, aerodromima i svim šalterskim službama. Policajci su izlazili na sve hitne intervencije, tako da sigurnost građana nije bila ugrožena, ali su one manje hitne odgađali, kazao je Jagić.(H)

U Novoj Gradiški odustali?
SLAVONSKI BROD – Štrajk je uspio, ocijenili su sindikalni povjerenici u državnoj upravi u Brodsko-posavskoj županiji. “Štrajku se odazvalo 99 posto zaposlenih u državnoj upravi u Slavonskom Brodu. Zahvaljujemo i građanima na razumijevanju”, rekao je Branko Sabo, sindikalni povjerenik zaposlenih u uredima državne uprave u Slavonskom Brodu. Prema njegovim riječima, štrajk je prošao bez incidenata. Međutim nije sve teklo glatko u uredima državne uprave u Novoj Gradiški. “Do 10 sati u štrajku su bili svi zaposleni u državnoj upravi. Tada je Zorislav Trobić, voditelj ispostave ureda državne uprave, održao sastanak s voditeljima odjela, ali bez sindikalnog povjerenika. Nemam informaciju što je bilo na sastanku, ali ljudi su djelovali uplašeno i vratili se poslu. Dio je i dalje isticao da daje potporu štrajku dok su neki vratili i štrajkaški bedž”, kaže sindikalna povjerenica Maja Mikić, ističući da tamošnjem sindikatu nisu dana na uvid ni pravila o radu službi tijekom štrajka koja je po dužnosti donio predstojnik državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji. Pročelnik Mirko Vilajtović kaže kako je sindikat pozvan da zajedno urede pravila, ali se sindikat oglušio, te je pravila morao donijeti sam prema odluci Vlade.(M.Vr.)