GLAS SLAVONIJE: Požeško-slavonska županija u štrajku!

GLAS SLAVONIJE: Požeško-slavonska županija u štrajku!

SLUŽBENICI I NAMJEŠTENICI POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE, ZBOG BLOKADE ŽIRO-RAČUNA, TRI MJESECA NISU PRIMILI PLAĆU

Glas_Slavonije_logoPOŽEGA – Pedesetak službenika i namještenika Požeško-slavonske županije zbog neisplate plaća za posljednja tri mjeseca od jučer je u štrajku. Ako se situacija uskoro ne promijeni, sindikalni je povjerenik na konferenciji za novinare Ljuban Čolić najavio i odlazak u Zagreb. Podsjećajući kako je sindikat od Vlade zatražio da problem blokade županijskog žiro računa riješi zajedno sa županijskim čelništvom, sindikalni je povjerenik ponovo apelirao na žurno rješavanje ovog jedinstvenog slučaja u Hrvatskoj.
“Mi ponovo apeliramo na premijera da nam pomogne u rješavanju ovoga problema. Od županije, budući da nam je poslodavac, tražimo isplatu plaća za tri mjeseca, isplatu regresa, isplatu putnih troškova te jubilarnih nagrada” – rekao je Čolić napominjući kako će ovaj štrajk upozorenja trajati i sutra nakon čega će od ponedjeljka službenici ponovo raditi, ali ne dugo”.

JEDINSTVEN SLUČAJU HRVATSKOJ
– Ako se ubrzo nešto ne riješi mi ćemo non-stop štrajkati, poručuje Čolić ističući kako ukupna dugovanja prema službenicima i namještenicima za ova tri mjeseca iznose 1.800.000 kuna.
strajk pozesko slavonske zupanijePredsjednik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivica Ihas ustvrdio je pak da županija nije poduzela sve mjere kako bi deblokirala žiro račun te da službenici i namještenici ove županije ne mogu biti taoci politike i politikanstva. “Bez obzira tko je odgovoran, Vlada ili županija, mora se naći rješenje kako bi se ova situacija prevladala. Nas ne zanimaju prepucavanja o tome tko je kriv i odgovoran. Službenici nisu krivi. Županija je odgovorna za materijalna prava zaposlenika te bi trebala učiniti i dodatne napore da deblokira žiro račun. Zato ja apeliram i na Vladu i na županiju da iznađu rješenje kako bi se prevladala ova izuzetno složena situacija” – rekao je Ihas najavljujući kako će sindikat pomoći svojim članovima u vidu određenih pozajmica, svjestan kako je danas bez plaće svima teško. Štrajk službenika i namještenika u Požeško-slavonskoj županiji, tvrdi Ihas jedinstven je u Hrvatskoj. Po njemu sindikat nikada nije ni pomislio da bi županijski žiro račun mogao biti blokiran, a službenici u štrajku zbog neisplate plaća.

RONKO PODRŽAVA ŠTRAJK
Ističući kako podržava štrajk službenika i namještenika požeško slavonski župan Zdravko Ronko ustvrdio je pak da županija ne može deblokirati žiro račun jer ona za to nema zakonske osnove. “U pregovore s bankama ja ne mogu ići jer sam limitiran s 20 posto jednogodišnjeg anuiteta i kada bi htio stvarati nekakve prolongate i nove obveze opet bih morao tražiti od Vlade suglasnost. No nitko pa ni Vlada ne može mi dati suglasnost na 120 posto opterećenja županijskog proračuna. Zato ja nisam u mogućnosti raditi nikakve prolongate i reprograme. Iza toga mora stajati Vlada koja meni daje ili ne daje suglasnost” – kaže Ronko. Državna je revizija napomenuo je dalje Ronko, potvrdila nalaz Povjerenstva o dubiozama županije. Županijske obveze, jamstva i potraživanja iznose 270 milijuna kuna te će zato on ponovo zatražiti sastanak kod premijera jer Vlada ovu županiju ne može zatrpati kao Černobil. Kako on ni kao župan ne prima plaću dodaje da će i ukoliko ovakva situacija potraje, od svoje stranke SDP-a zatražiti potporu iz kase uzajamne pomoći.

Autor: V.REBRINA