Godina dana od proglašenja pandemije bolesti COVID-19

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zagreb, 11. ožujka 2021. – Godina je dana otkada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju bolesti COVID-19. Već godinu dana, a u nekim zemljama i duže, zdravstveni i socijalni radnici pod velikim su pritiskom, a zaposleni u javnim službama na prvom su mjestu pandemije. Utjecaj djelomičnog ili potpunog lockdowna na naša gospodarstva i društva bio je ogroman, posebice na žene, mlade i mlade radnike i ranjive skupine. I sindikati javnih službi žele biti uključeni u planove oporavka koji doprinose ostvarivanju socijalne pravednosti i ekološki održivije budućnosti.

Tim su povodom predsjednik i glavni tajnik Europske federacije sindikata javnih službi (EPSU) Mette Nord i Jan Willem Goudriaan uputili svim svojim članicama, među kojima je i SDLSN, pismo u kojemu se, naglašava važnost  javnog sektora u borbi protiv pandemije i navode prioriteti djelovanja u budućem razdoblju.

– Nedostaci otkriveni tijekom ove krize pokazuju kako se veliki dio sredstava iz EU fonda za oporavak mora izdvojiti za ulaganja u javne usluge, koje predstavljaju univerzalne vrijednosti na kojima se temelji EU.

Kao čelnici Europskog sindikata javnih službi, borit ćemo se s mnogim drugima za ravnopravnost na tržištu rada, bolje uvjete rada i više javnih ulaganja. Zajedno s rastućim pokretom s istim ciljem, zalažemo se za poreznu pravdu koja osigurava da korporacije plaćaju svoj pravedni udio i preokreće rastući trend nejednakosti. Ključno je da u oporavku od, kako se pokazalo, najgore ekonomske krize, radnici, zajednice i naš planet imaju prioritet nad profitom nekolicine, navodi se, među ostalim u pismu.

Pismo u cijelosti pročitajte na poveznici.