GODIŠNJE IZVJEŠĆE O SPREMNOSTI OBRAMBENOG SUSTAVA: 3.771 državnih službenika i namještenika očekuje “izdvajanje”

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O SPREMNOSTI OBRAMBENOG SUSTAVA: 3.771 državnih službenika i namještenika očekuje “izdvajanje”

lucic_roncevic_VJ230(SDLSN, 25. travnja) Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske, s izvješćem o stanju obrambenih priprema u Republici Hrvatskoj, objavljeno u Narodnim novinama broj 38 od 13. travnja ove godine, primjer je kako jedan sustav od izuzetnog značaja za svaku državu može o sebi javnosti podastrijeti cjelovitu sliku.

I to ne bi trebalo biti ništa čudno u demokratskom društvu i suvremenom svijetu u kojem Republika Hrvatska nesumnjivo pripada.

SDLSN_wwwBilo bi i smiješno da građani Hrvatske znaju manje o stanju u OSRH negoli npr. inspekcijska ekipa Vojske Republike Srbije koja ovih dana boravi u Hrvatskoj u sklopu preuzetih obveza iz Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja koji su potpisale Republika Hrvatska, Federacija BiH, Republika Srpska i bivša Savezna Republika Jugoslavija.

Iz izvješća se može pročitati da mala ili bolje rečeno Hrvatska vojska primjerena obrambenoj koncepciji koja se temelji na budućem članstvu u NATO savezu, treba i manji broj civila kao logističku potporu i upravni servis.

I tu je sustav obrane jasan i transparentan. Do ciljanog broja od 16.000 vojnika i 2.000 civila zacrtanih Dugoročnim planom razvoja OSRH ide se polako i sigurno.

Brojno stanje djelatnog sastava na dan 31. prosinca 2006. godine
Brojno stanje djelatnog sastava na dan 31. prosinca 2006. godine

Sindikat u izvješću može zasmetati upotrebljavanje termina poput “izdvajanje osoblja” kad je riječ o otkazu službe državnih službenika i namještenika ili pak “pribavljanje osoblja”, kad je u pitanju novo zapošljavanje, jer u pitanju nije otpis zastarjele opreme  ili nabavka pričuvnih dijelova, ali to ne mijenja stanje stvari koje za državne službenike i namještenike nije ružičasto.

Naime, da bi se brojka od 5.771 svela na 2.000 državnih službenika, njih 3.771 potrebno je “izdvojiti” iz sustava.

No, treba reči i da “izdvajanje” nužno ne mora značiti otkaz već “preuzimanje” od strane novih poslovnih subjekata, kao što je to slučaj kod formiranja trgovačkog društva “Pleter – usluge” d.o.o., ili budućeg Zrakoplovno-remontnog zavoda kao državnog poduzeća, dok će dio biti “izdvojen” kroz prirodni odljev – umirovljenje, ali i dobrovoljni odlazak uslijed besperspektivnosti ostanka u sustavu.

"Izdvajanje" osoblja u Ministarstvu obrane po godinama
“Izdvajanje” osoblja u Ministarstvu obrane po godinama

Samo u “Pleteru” bilo je moguće zbrinuti više od 800 zaposlenika, ali se dio zaposlenika bivše Uprave za gospodarenje nekretninama radije opredijelio za otpremnine, zbog čega će “Pleter” manjak kadrova morati nadoknaditi na tržištu radne snage.

Najgore je, naravno, dugogodišnjim zaposlenicima sustava koji su rastrgani između slabašne nade kako će baš njih predviđeno “izdvajanje” zaobići i očekivanja da će netko, bio to sindikat ili politika, spriječiti ili usporiti ove procese.

Odluke koje su pred njima sigurno nisu lake i stoga je odgovornost poslodavca, ali i sindikata u MORH i OSRH da pronađu rješenja kojima će se višku “civila” pomoći da kroz proces “izdvajanja” prođu na socijalno odgovoran, human i društveno prihvatljiv način, te da im pri tome pomognu ne pružajući im lažnu nadu, ukoliko su svjesni da rješenje za ostanak u sustavu ne postoji.

Bilo kako bilo, predstojeće vrijeme u sustavu obrane za nikoga neće biti ugodno, ni za zaposlene, ni poslodavca ni sindikate.

Pročitajte još…