Grad Knin više ne treba iskusnu visokoobrazovanu službenicu s položenim pravosudnim ispitom

KAD POSTANEŠ NEPOĆUDAN
Grad Knin više ne treba iskusnu visokoobrazovanu službenicu s položenim pravosudnim ispitom

tolo_rimac

Ceh će platiti građani Knina koji žele i zaslužuju da njihovi izabrani i profesionalni “službenici” svoje ljudske, moralne i stručne kapacitete posvete njihovoj dobrobiti

(SDLSN, 25. studenoga 2014.) Cecilija Tolo, diplomirana pravnica s položenim pravosudnim ispitom, nakon gotovo 30 godina radnog staža, od čega 17 godina u Gradu Kninu na poslovima tajnice Grada, pročelnice i službenice zaposlene na najsloženijim stručnim i pravnim poslovima, 29. je rujna 2014. godine stavljena na raspolaganje zbog nepostojanja slobodnog radnog mjesta za koje ispunjava uvjete nakon izmjena i dopuna Pravilnika o unutarnjem redu upravnih tijela Grada Knina.

sdlsn_www220Po isteku roka raspolaganja od 2 mjeseca i 2 tjedna ostat će bez posla.
Sve to i ne bi bilo čudno u zemlji s preko 300 tisuća nezaposlenih i vladajućom dogmom o prekomjernoj administraciji na svim razinama, kad se ne bi radilo o iskusnoj službenici, koja od 1997. godine gotovo predstavlja zaštitni znak Grada Knina kad su u pitanju službenici i kontinuitet gradske vlasti koju, pored izabranih lokalnih dužnosnika, utjelovljuje i njezin profesionalni službenički aparat.
Cecilija Tolo svoju je službeničku karijeru uspješno gradila i za vrijeme prva dva mandata sadašnje HDZ-ove kninske gradonačelnice Josipe Rimac, kao pročelnica Ureda gradonačelnika, ali je u njezinom trećem mandatu sve krenulo krivim putem nakon što je Tolo, odgovarajući na upit neovisnog kninskog portala Feral, 23. siječnja 2014. godine izjavila kako “mnoge informacije, dokumenti, predmeti i dr., koji su bili u isključivoj mojoj nadležnosti, tj. UO-a (upravnog odjela, op.a.) kojim sam upravljala od 1997. g. su skrivani od mene u proteklih nekoliko godina po nalogu glavnih i odgovornih”, nakon čega je ubrzo smijenjena s mjesta pročelnice, a “dijalog” između dvije donedavne suradnice nastavljen je u medijima.

Kad najbliži suradnici “razgovaraju” putem medija

Gradonačelnica ju je 4. ožujka 2014. godine u intervjuu za nezavisni novinarski portal TRIS, u trenutku kad je gradsku upravu posjetio i USKOK, optužila da je bila loš suradnik te da je u kampanji otvoreno radila protiv nje, zbog čega je smijenjena i raspoređena na radno mjesto u skladu sa svojom stručnom spremom, dodavši kako vjeruje da je upravo Tolo Grad prijavila USKOK-u.

Međutim, Rimac prešućuje činjenicu da je Tolo raspoređena na radno mjesto višeg stručnog suradnika za pravne poslove i lokalnu samoupravu, s najnižim koeficijentom predviđenim za VSS, premda su poslovi radnog mjesta, kako se navodi u dopisu Upravne inspekcije od 18. travnja, “,…, po stupnju složenosti, samostalnosti, odgovornosti kao i stupnju učestalosti stručnih komunikacija,…, sukladno odredbama članka 15. i članka 16. Uredbe o klasifikaciji radnih jesta u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, jesu poslovi višeg savjetnika – specijaliste odnosno najmanje poslovi višeg savjetnika” i zaključuje da s obzirom na opseg poslova i raznovrsnost upravno-pravnih područja koja ovo radno mjesto obuhvaća, jedan izvršitelj takve poslove ne može uredno obavljati.
Tolo zatim za TRIS 8. ožujka iznosi svoju istinu o razlazu s Josipom Rimac, poriče angažman u političkoj kampanji i navodi da je bila član gradskog izbornog povjerenstva kao nestranačka osoba te navode kako je upravo ona prijavila Grad USKOK-u naziva klevetom.

Sumrak i svitanje

No, Tolo status nestranačke osobe gubi 29. ožujka, kada je u Kninu osnovana Gradska organizacija Hrvatske zore, u nazočnosti njezinoga predsjednika Milana Kujundžića, a članicom Izvršnog odbora GO Knin postala je i Cecilija Tolo koja, kako prenosi portal Hrvatske zore, u svom obraćanju članovima Hrvatske zore najavljuje: “Osniva se Hrvatska zora u starom hrvatskom gradu Kninu i od danas više ništa neće biti kao prije”, a predsjednik Kujundžić, prema pisanju Drniš Newsa, i to kako će uskoro “pasti” i gradonačelnica Knina Josipa Rimac .

Nakon ovih medijskih i javnih duela stvari eskaliraju. Grad Knin 14. travnja protiv Tolo pokreće postupak radi teške povrede službene dužnosti, a u kolovozu ju, pet mjeseci nakon povrede za koju se optužuje, udaljuje iz službe do okončanja postupka, za vrijeme kojeg udaljenja joj se isplaćuje umanjena plaća.

Pravni inženjering bez sankcija

Iako je postupak protiv povrede službene dužnosti hitan, do danas pred Službeničkim sudom u Šibensko-kninskoj županiji nije održana rasprava o ovom slučaju, ali je zato u Gradu Kninu izmijenjen Pravilnik o unutarnjem redu upravnih tijela Grada Knina kojim je ukinuto službeničko mjesto na kojem je Tolo radila, a još jedno radno mjesto na koje bi se mogla rasporediti propisano na način da se osoba pravne struke, koju Tolo ima, na njega ne može rasporediti, na što reagira i Sindikat, ukazujući na zlouporabu pravilnika o unutarnjem redu u svrhu diskvalifikacije nepoćudnih službenika.
Nakon toga uslijedilo je i na početku spomenuto rješenje o raspolaganju zbog nemogućnosti rasporeda na odgovarajuće službeničko mjesto…

Stradat će građani

Tolo će tako uskoro ostati bez posla, nadležni službenički sud o njenoj povredi službene dužnosti vjerojatno neće ni raspravljati jer je u međuvremenu izgubila službu, a u Gradu Kninu će raditi službenici koji nisu izgubili “povjerenje” poslodavca pa makar i manje stručni od Cecilije Tolo.
Kninska gradonačelnica se uz pomoć pravnog inženjeringa riješila nepoćudne, premda visokostručne, službenice, a (lokalna) politika je dobila dvije nepomirljive suparnice ili, kako to ponekad biva kad su u pitanju izbori, buduću koalicijsku partnericu.
Nažalost, ceh plaćaju i platit će građani Grada Knina koji žele i zaslužuju da njihovi izabrani i profesionalni “službenici” svoje ljudske, moralne i stručne kapacitete posvete njihovoj dobrobiti. S.Kuhar