Grad koji kani otpuštati zbog poreza je Karlovac

OPOREZIVANJE DOHOTKA
Grad koji kani otpuštati zbog poreza je Karlovac

karlovac_panorama

(NOVI LIST, 11. listopada 2014.) ZAGREB » Jedini grad koji je za sada najavio smanjivanje materijalnih prava radnika i moguće otpuštanje, zbog gubitka prihoda od oporezivanja dohotka, ali i sredstava koja može dobiti zbog statusa područja posebne državne skrbi za sada je Karlovac kojeg vodi potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić.

nl_logo180810Kako nam je odgovoreno iz ureda gradonačelnika, u proračunu za iduću godinu izgubit će između 10 i 17 milijuna kuna s osnova oporezivanja dohotka, a koji će iznos biti u pitanju ovisi o kompenzacijskim mjerama što ih Vlada priprema za lokalnu upravu i samoupravu. Kako nam je odgovorila Katarina Matasić, glasnogovornica Grada Karlovca, taj će grad izgubiti i sredstava na koje su do sada imali pravo temeljem statusa područja posebne državne skrbi. U ovoj godini s tog osnova u proračun im se slilo 7,2 milijuna kuna.
“Kompenzacijske mjere već su uključene u našu računicu. (…) U najboljim projekcijama mogle bi nadoknaditi iznos od oko 5 milijuna kuna”, stoji u odgovoru što smo ga dobili iz Karlovca. Pritom se objašnjava i kako je Vlada trebala do konca lipnja jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave trebala poslati upute za izradu proračuna, što nije učininjeno.
Koliko zaposlenika planiraju proglasiti tehnološkim viškom, za sada nije poznato. No, u gradskim tijelima zaposleno je trenutno 134 službenika i namještenika, a na plaće se iz proračuna godišnje izdvaja nešto manje od 16 milijuna kuna. Svima njima najavljeno je rezanje osnovne plaće za šest posto, ukidanje božićnice i regresa za iduću godinu, smanjivanje otpremnina. (G. Ga.)