GRAD PETRINJA: Kolektivni ugovor za zaposlene u gradskoj upravi do Božića?

GRAD PETRINJA: Kolektivni ugovor za zaposlene u gradskoj upravi do Božića?

Gradonačelnik Petrinje Miroslav Gregurinčić, tajnik grada Zdravko Kuljanac, sindikalni povjerenik Branko Bešić i predsjednik Sindikata Ivica Ihas
Gradonačelnik Petrinje Miroslav Gregurinčić, tajnik grada Zdravko Kuljanac, sindikalni povjerenik Branko Bešić i predsjednik Sindikata Ivica Ihas

(SDLSN, 16. studenoga) Petrinja – Kolektivni ugovor za službenike i namještenike u upravnim tijelima Grada Petrinje kojeg je predložio Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Petrinje mogao bi ipak uskoro biti zaključen. Naime, tako je dogovoreno nakon današnjeg susreta predsjednika SDLSN Ivice Ihasa i petrinjskog gradonačelnika Miroslava Gregurinčića.

Petrinja3_180Gregurinčić je u uvodnom dijelu sastanka istaknuo kako ugovor dosad nije zaključen  zbog toga što su njime predviđena prava ugrađena i u postojeći pravilnik o radu, te da je u Gradskom poglavarstvu prevladao stav da Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH nije, kao sindikat koji okuplja i državne i lokalne službenike i namještenike, odgovarajući socijalni partner s kojim bi trebalo zaključiti kolektivni ugovor. Tako je donijeta i odgovarajuća odluka da se ugovor do daljnjeg ne potpisuje, dok se ne formira nova sindikalna podružnica.

Petrinjski je gradonačelnik još naglasio kako je pri izradi sistematizacije pokazana odgovarajuća razina socijalne osjetljivosti, budući da nitko nije proglašen viškom.

Replicirajući na navode gradonačelnika Gregurinčića, predsjednik SDLSN Ivica Ihas naglasio je kako je kolektivni ugovor kao demokratska stečevina postao standard reguliranja zaposleničkih prava. Dodao je i kako, za razliku od pravilnika o radu, kolektivni ugovor predstavlja dvostrani pravni akt koji se ne može tek tako raskinuti. “Nitko ne negira da Vaš pravilnik trenutno ne garantira ista prava kao i predloženi kolektivni ugovor, ali zaposlenicima nitko ne garantira da će i sutra biti tako“, rekao je Ihas, napomenuvši kako se pravilnik na gradskom poglavarstvu može u najkraćem roku izmijeniti na štetu zaposlenika. Ihas je naglasio kako se upravo sadašnjem poglavarstvu pruža jedinstvena prilika da upravo ono zaključi kolektivni ugovor za zaposlene u gradskoj upravi i uspostavi najviše standarde socijalnog dijaloga u Gradu Petrinji.

Ihas je pri tome podsjetio da je SDLSN potpisnik brojnih kolektivnih ugovora na razini županija, gradova i općina, te da činjenica da su se u njemu udružili radi promicanja svojih interesa državni i lokalni službenici i namještenici predstavlja njegovu snagu, a ne slabost.

Zaključak Gradskog poglavarstva kojim se zadire u slobodu sindikalnog djelovanja i organiziranja
Zaključak Gradskog poglavarstva kojim se zadire u slobodu sindikalnog djelovanja i organiziranja

Govoreći o zaključku Gradskog poglavarstva kojom se potpisivanje kolektivnog ugovora veže uz formiranje nove sindikalne podružnice, tajnik SDLSN Siniša Kuhar rekao je kako se radi o nesretnoj i nespretnoj formulaciji kojom se zadire u pitanja koja nisu u domeni Gradskog poglavarstva, odnosno pokušava utjecati na ustroj Sindikata.

Kao rezultat sastanka zaključeno je da će se kolektivni pregovori intenzivirati do razine postizanja suglasnosti o tekstu kolektivnog ugovora, kako bi se on do 25. prosinca mogao zaključiti.

Ako se to dogodi zaposlenici upravnih tijela Grada Petrinje dobit će božićni kolektivni ugovor.