Grad Sisak se pohvalio uskrsnicama za tvrtke i ustanove, na što je reagirao sindikat

Grad Sisak se pohvalio uskrsnicama za tvrtke i ustanove, na što je reagirao sindikat


(SISAK.INFO, 22. ožujka 2019.) Grad Sisak je na svojim internetskim stranicama obajvio kako će zaposleni u gradskim tvrtkama i ustanovama Grada Siska i ove će godine dobiti uskrsnicu i božićnicu. Uskrsnica će u gradskim tvrtkama od sada iznositi 400 kuna, a božićnica 700 kuna. Također i radnici u Domu kulture Kristalna kocka vedrine također će primati 400 kuna uskrsnice i 700 kuna božićnice, a radnici u ostalim gradskim ustanovama kao i do sada 300 kuna uskrsnice i 500 kuna božićnice.

No, u Gradu su istakli da su bez uskrsnice i božićnice ostali ipak neki.

“S obzirom da ovlašteni predstavnici radnika u gradskoj upravi i Športsko rekreacijskom centru Sisak, u ime radnika koje predstavljaju, nisu prihvatili da se zaposlenima u gradskoj upravi i ŠRC-u isplate uskrsnice i božićnice, Grad Sisak i ŠRC će uštediti 144.000 kuna namijenjenih za tu svrhu.” – stoji u obavijesti Grada Siska na koju se reagirali iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Današnjom objavom na mrežnim stranicama Grada Siska pod naslovom „Radnicima gradskih tvrtki i ustanova osigurana uskrsnica i božićnica“, u kojem se navodi kako će Grad Sisak i ŠRC „s obzirom da ovlašteni predstavnici radnika u gradskoj upravi i Športsko rekreacijskom centru Sisak, u ime radnika koje predstavljaju, nisu prihvatili da se zaposlenima u gradskoj upravi i ŠRC-u isplate uskrsnice i božićnice“ uštediti 144.000 kuna namijenjenih za tu svrhu, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček nastavlja s „my way or highway“ politikom prema sindikatima.

Netočna je i zlonamjerna tvrdnja da „ovlašteni predstavnici radnika u gradskoj upravi“ nisu prihvatili da se zaposlenima isplate uskrsnice i božićnice, a da je tako potvrđuje i prijedlog kolektivnog ugovora kojim se regulira isplata samo ova dva materijalna prava, koji je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH dostavio gradonačelnici.

Naime, u svezi s prijedlogom Sporazuma dostavljenim predsjednici Radničkog vijeća Aniti Trstenjak, kojim se regulira isplata uskrsnice i božićnice službenicima i namještenicima Grada Siska, Sindikat je upozorio kako se, sukladno odredbi članka 160. stavka 3. Zakona o radu, sporazumom između radničkog vijeća i poslodavca ne smiju urediti pitanja plaća, trajanja radnog vremena te druga pitanja koja se redovito uređuju kolektivnim ugovorom, osim ako stranke kolektivnog ugovora na to ovlaste stranke toga sporazuma.

Budući da su u Gradu Sisku stranke kolektivnog ugovora Grad Sisak, kao poslodavac i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, a što je utvrđeno rješenjem Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti, rješavanje pitanja koja se redovito uređuju kolektivnim ugovorom kroz sporazum s radničkim vijećem je nepotrebno u situaciji u kojoj postoji mogućnost reguliranja tih pitanja kolektivnim ugovorom.

Dakle, dobra volja Sindikata da se zaposlenicima gradske uprave Grada Siska isplati uskrsnica i božićnica neupitna je, a gradonačelnica ovakvom politikom pokušava zabiti klin između sindikata i zaposlenika koje zastupaju, demonstrirajući pri tome dužnosničku silu i samovlast kroz nametanje ultimativnih rješenja.” – stoji u priopćenju kojeg potpisuje glavni tajnik SDLSN-a Siniša Kuhar.

Inače, u ponudi, koju u sindikatu smatraju nezakonitom, službenicima gradske uprave ponuđeno je 300 kuna uskrsnice i 500 kuna božićnice.