GRAD ZAGREB: Potpisan kolektivni ugovor – Bandić ispunio obećanje

GRAD ZAGREB: Potpisan kolektivni ugovor – Bandić ispunio obećanje

ZagrebKU171105_svi

(SDLSN, 18. studenoga) Jučer je u Zagrebu svečano potpisan Kolektivni ugovor za službenike i namještenike u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba.

Ovim svečanim činom prekinuta je sedmogodišnja situacija u kojoj se primjena postojećeg kolektivnog ugovora produžavala, premda su njegove odredbe postale i predmetom brojnih sudskih sporova.

Novim kolektivnim ugovorom takva je situacija konačno razriješena, pa je i sam zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na upit okupljenih novinara o sudskim sporovima istaknuo kako ne treba podcjenjivati gradske službenike. “Oni su dovoljno mudri da ne pile granu na kojoj sjede“, rekao je Bandić.

Ponosan sam što smo nakon sedam godina potpisali novi kolektivni ugovor i time osigurali ne samo socijalni mir nego i veću efikasnost gradske uprave” smatra Bandić i najavljuje da će oni koji dobro rade biti nagrađeni i više od predviđenog kolektivnim ugovorom i to kroz pravilnik o nagrađivanju. “One koji su preumorni za rad, odmorit ćemo“, rekao je Bandić u svom stilu.

Predsjednik SDLSN Ivica Ihas istaknuo je da su materijalna prava utvrđena ovim kolektivnim ugovorom na takvoj razini da bi im pozavidjeli pogotovo državni službenici koji su potplaćeni.

Ihas je istaknuo kako je riječ o kvalitetnom ugovoru, kakvog još neće dobiti državni službenici i namještenici jer prethodna i aktualna vlada nemaju socijalni “feeling” za svoje djelatnike.

ZagrebKU171105_KatalenicPredsjednik gradske sindikalne podružnice Ivan Katalenić istaknuo je kako gradski službenici još od 1998. godine nisu dobili povećanje plaće, te dodao kako ne treba zaboraviti kako gradska uprava obavlja poslove lokalne, ali i državne uprave.

Ugovor predviđa povišicu od 5.45% za drugu polovicu ove goine i 5.17% povećanja iduće godine. To znači povećanje osnovice sa 2.750 na 2.900 kuna od sedmog mjeseca do kraja ove godine, te na 3.050 kuna od 1. siječnja 2006. godine.

Predviđena je i božićnica u iznosu od 85% osnovice.

Gradonačelnik Bandić se sklapanjem kolektivnog ugovora dokazao kao vjerodostojan socijalni partner i pokazao kako se pregovara u dobroj vjeri, za razliku od pregovora koji se vode na državnoj razini između predstavnika Vlade i sindikata državnih službi.

Pročitajte još…