Gradonačelnica Ikić Baniček nastavlja s „my way or highway“ politikom prema sindikatima

GRAD SISAK

Gradonačelnica Ikić Baniček nastavlja s „my way or highway“ politikom prema sindikatima


(SDLSN, 21. ožujka 2019.) Današnjom objavom na mrežnim stranicama Grada Siska pod naslovom „Radnicima gradskih tvrtki i ustanova osigurana uskrsnica i božićnica“, u kojem se navodi kako će Grad Sisak i ŠRC „s obzirom da ovlašteni predstavnici radnika u gradskoj upravi i Športsko rekreacijskom centru Sisak, u ime radnika koje predstavljaju, nisu prihvatili da se zaposlenima u gradskoj upravi i ŠRC-u isplate uskrsnice i božićnice“ uštediti 144.000 kuna namijenjenih za tu svrhu, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček nastavlja s „my way or highway“ politikom prema sindikatima.

Netočna je i zlonamjerna tvrdnja da „ovlašteni predstavnici radnika u gradskoj upravi“ nisu prihvatili da se zaposlenima isplate uskrsnice i božićnice, a da je tako potvrđuje i prijedlog kolektivnog ugovora kojim se regulira isplata samo ova dva materijalna prava, koji je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH dostavio gradonačelnici.

Naime, u svezi s prijedlogom Sporazuma dostavljenim predsjednici Radničkog vijeća Aniti Trstenjak, kojim se regulira isplata uskrsnice i božićnice službenicima i namještenicima Grada Siska, Sindikat je upozorio kako se, sukladno odredbi članka 160. stavka 3. Zakona o radu, sporazumom između radničkog vijeća i poslodavca ne smiju urediti pitanja plaća, trajanja radnog vremena te druga pitanja koja se redovito uređuju kolektivnim ugovorom, osim ako stranke kolektivnog ugovora na to ovlaste stranke toga sporazuma.

Budući da su u Gradu Sisku stranke kolektivnog ugovora Grad Sisak, kao poslodavac i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, a što je utvrđeno rješenjem Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti, rješavanje pitanja koja se redovito uređuju kolektivnim ugovorom kroz sporazum s radničkim vijećem je nepotrebno u situaciji u kojoj postoji mogućnost reguliranja tih pitanja kolektivnim ugovorom.

Dakle, dobra volja Sindikata da se zaposlenicima gradske uprave Grada Siska isplati uskrsnica i božićnica neupitna je, a gradonačelnica ovakvom politikom pokušava zabiti klin između sindikata i zaposlenika koje zastupaju, demonstrirajući pri tome dužnosničku silu i samovlast kroz nametanje ultimativnih rješenja. S. Kuhar

 

Pročitajte još…