Gradonačelnik Duspara prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka

GRAD SLAVONSKI BROD
Gradonačelnik Duspara prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka

ospodaci_zzop

(SDLSN, 15. svibnja 2015.) Kako prenosi slavonskobrodski portal SBPLUS.HR, a Sindikatu su potvrdili i članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH u Gradskoj upravi Grada Slavonskog Broda, na službenim je stranicama Grada jučer objavljeno priopćenje u kojem se iznose podaci o broju članova Sindikata te o tome da šest članova namjerava napustiti Sindikat.

sdlsn_www220Priopćenje Gradske uprave je nakon nekog vremena skinuto s mrežnih stranica www.slavonski-brod.hr, ali ga je u cijelosti prenio portal SBPLUS.HR.
Ovim priopćenjem Grad Slavonski Brod kao poslodavac i gradonačelnik Mirko Duspara prekršili su Zakon o zaštiti osobnih podataka prema kojem je zabranjeno prikupljanje i daljnja obrada osobnih podataka koji se odnose na rasno ili etničko podrijetlo, politička stajališta, vjerska ili druga uvjerenja, sindikalno članstvo, zdravlje ili spolni život i osobnih podataka o kaznenom i prekršajnom postupku.
Sindikat skreće pozornost da se prema Zakonu o radu podaci o članovima sindikata prikupljaju jedino u svrhu obračuna sindikalne članarine odnosno, sukladno Zakonu o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, u svrhu utvrđivanja reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje.
Svaka druga obrada i uporaba ove kategorije osobnih podataka predstavlja zlouporabu od strane poslodavca pa tako Zakon o zaštiti osobnih podataka predviđa kaznu od 20 do 40 tisuća kuna u slučaju da izvršitelj obrade osobnih podataka prekorači granice svojih ovlasti ili osobne podatke prikuplja i obrađuje za drugu namjenu osim ugovorene.
Za ovaj prekršaj kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi odnosno u državnom tijelu te u jedinici lokalne i područne (regionalne) samouprave novčanom kaznom od pet do 10 tisuća kuna.
Kako članovi Sindikata i Sindikat poslodavca u Gradskoj upravi nisu ovlastili da podatke o njihovom članstvu u Sindikatu koristi u bilo koje svrhe osim obračuna članarine te da su podaci o članstvu u sindikatu zakonom zaštićena kategorija podataka, nedvojbeno je da je gradonačelnik Mirko Duspara u pokušaju političkog obračuna sa Sindikatom prekoračio svoje ovlasti.
U tom smislu posebno zabrinjava podatak iznesen u priopćenju Gradske uprave kako se “šest službenika Gradske uprave izjasnilo kako će, nakon što otplate pozajmice prema Sindikatu, prekinuti svoje članstvo”, do kojeg je poslodavac mogao doći jedino ispitivanjem i pritiskom na članove Sindikata, što pak predstavlja novi prekršaj, ali ovoga puta Zakona o radu  – pokušaj zabranjenog nadzora nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata.
Da se to i dogodilo informirali su nas iz Podružnice sindikata Gradske uprave Grada Slavonskog Broda, čiji članovi kažu kako su “pročelnik Rogić i pročelnica Majetić obavili  nekoliko pojedinačnih razgovora sa zaposlenicima te im naredili da napuste sindikat”.
Sindikat će se zbog ovog nezakonitog pritiska na Sindikat obratiti Agenciji za zaštitu osobnih podataka i Upravnoj inspekciji Ministarstva uprave, čiji je nadzor kada je u pitanju Grad Slavonski Brod zatražio već u nekoliko navrata te se nada da će sada netko konačno “pročešljati” zakonitost rada poslodavca u ovoj jedinici lokalne samouprave. S. Kuhar

Gradska uprava: Dio članstva napušta sindikat

slbrod_sbplus150515

Izneseni stav Sindikata ne predstavlja mišljenje svih 78 djelatnika Gradske uprave u Slavonskom Brodu. Naime, Podružnica sindikata Gradske uprave Grada Slavonskog Broda ima 32 člana.

(sbplus.hr, 15. svibnja 2015.) SLAVONSKI BROD – Nakon što se u posljednjih nekoliko dana Sindikat državnih i lokanih službenika i namještenika Republike Hrvatske, u više navrata, oglasio na temu zapošljavanja u brodskoj Gradskoj upravi, na službenim stranicama grada objavljeno je očeitovanje Gradske uprave, koje prenosimo u cjelosti:

sbplus_logo2015“Iako je Gradska uprava, zbog dezinformacija plasiranih u javnost, Sindikatu uputila i zahtjev za ispravkom objavljene informacije, u kojem je naglašeno kako Grad ni na koji način nije prekršio odredbe ranije potpisanog sporazuma, Sindikat i dalje, na žalost, nastavlja neprimjeren način komunikacije putem medija.

Ovim putem želimo naglasiti kako izneseni stav Sindikata ne predstavlja mišljenje svih 78 djelatnika Gradske uprave u Slavonskom Brodu. Naime, Podružnica sindikata Gradske uprave Grada Slavonskog Broda ima 32 člana.

Ovakvim neprofesionalnim pristupom i medijskim istupima, tajnik Sindikata državnih i lokanih službenika i namještenika Republike Hrvatske Siniša Kuhar samo je uspio smanjiti članstvo Podružnice u Slavonskom Brodu za šest članova. Naime, šest službenika Gradske uprave izjasnilo se kako će, nakon što otplate pozajmice prema Sindikatu, prekinuti svoje članstvo.

Ovakvo neopravdano prozivanje Gradske uprave dolazi od istih predstavnika Sindikata, koji prije nekoliko mjeseci nisu imali niti jedan prigovor u pregovorima oko smanjenja broja zaposlenika u Gradskoj upravi, i s kojima je dogovoren, zaista najpovoljniji, model za službenike kojima je prestao radni odnos”, stoji u priopćenju Grada.

Neopravdane prozivke Sindikata ne predstavljaju stav svih zaposlenika Gradske uprave u Slavonskom Brodu

slbrod_stranice

(www.slavonski-brod.hr, 14. svibnja 2015.) U posljednjih nekoliko dana Sindikat državnih i lokanih službenika i namještenika Republike Hrvatske imao je više javnih istupa vezanih uz temu zapošljavanja u Gradskoj upravi Grada Slavonskog Broda. Iako je Gradska uprava, zbog dezinformacija plasiranih u javnost, Sindikatu uputila i zahtjev za ispravkom objavljene informacije, u kojem je naglašeno kako Grad ni na koji način nije prekršio odredbe ranije potpisanog sporazuma, Sindikat i dalje, na žalost, nastavlja neprimjeren način komunikacije putem medija.

Ovim putem želimo naglasiti kako izneseni stav Sindikata ne predstavlja mišljenje svih 78 djelatnika Gradske uprave u Slavonskom Brodu. Naime, Podružnica sindikata Gradske uprave Grada Slavonskog Broda ima 32 člana. Ovakvim neprofesionalnim pristupom i medijskim istupima, tajnik Sindikata državnih i lokanih službenika i namještenika Republike Hrvatske g. Siniša Kuhar samo je uspio smanjiti članstvo Podružnice u Slavonskom Brodu za šest članova. Naime, šest službenika Gradske uprave se izjasnilo kako će, nakon što otplate pozajmice prema Sindikatu, prekinuti svoje članstvo.

Ovakvo neopravdano prozivanje Gradske uprave dolazi od istih predstavnika Sindikata, koji prije nekoliko mjeseci nisu imali niti jedan prigovor u pregovorima oko smanjenja broja zaposlenika u Gradskoj upravi, i s kojima je dogovoren zaista najpovoljniji model za službenike kojima je prestao radni odnos.