GRANIČNI PRIJELAZ BREGANA: Budnost, profesionalnost i kolegijalna solidarnost!

GRANIČNI PRIJELAZ BREGANA: Budnost, profesionalnost i kolegijalna solidarnost!

bregana

(SDLSN, 3. listopada) U prigodi Dana policije i blagdana sv. Mihovila – zaštitnika pripadnika ove za sigurnost i dobrobit građana izuzetno važne državne službe, posjetili smo granični prijelaz Bregana i djelatnike Postaje granične policije, koji ovaj kao i svaki drugi blagdan u godini proslavljaju jedino kako znaju – radno i svečano.

Jedina što razlikuje ovu prigodu od svakodnevnice jest svečana odora i ponos hrvatskih redarstvenika zbog mogućnosti rada i nastavka tradicija policije od njena formiranja, sudjelovanja u obrani suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske i ustrojavanja kao profesionalne i služenju građanima predane službe.

MUP_Bregana2_374

S problemima u svakodnevnom radu, od teških uvjeta rada, malih plaća i stalne izloženosti stresu i ugrozi života i zdravlja, policajci su se navikli nositi i raduje ih svaki pomak nabolje.

Rad u postrojbi granične policije specifičan je i odgovoran način službe.

Pored toga što zajedno s njihovim kolegama carinicima predstavljaju prve predstavnike Republike Hrvatske s kojima se susreću građani koji putuju ili prolaze kroz Hrvatsku, njihova je zadaća i nadzor granice i sprječavanje šverca ljudi, robe i novca.

Rad službe organiziran je u tri smjene, a tijekom ljetnih mjeseci i blagdana kad je promet pojačan na ulasku i izlasku iz zemlje radi se uz maksimalno fizičko i psihičko opterećenje jer je to vrijeme kad i šverceri i kriminalci računaju na njihovu smanjenu budnost.

Načelnik Postaje granične policije Bregana Gojko Žderić ističe primjernu suradnju različitih državnih službi na državnoj granici
Načelnik Postaje granične policije Bregana Gojko Žderić ističe primjernu suradnju različitih državnih službi na državnoj granici

Razgovarali smo s Gojkom Žderićem, načelnikom Postaje granične policije Bregana, koji nam je rado odgovorio na pitanja o radu na najfrekventnijem hrvatskom graničnom prijelazu.

S kakvim se problemima u radu suočavaju djelatnici granične policije?

Nekih značajnijih problema u radu granične policije nema, jedino što se može istaknuti manjak softicirane tehničke opreme koja bi znatno olakšala sam rad i poboljšala učinkovitost, ali u posljednje vrijeme kroz razne projekte uskoro bi se i to pitanje moglo riješiti.

Uvjeti rada službe čije radno vrijeme je od 0 do 24 sata nisu laki. Velike hladnoće, ljetne vrućine ili izloženost ispušnim plinovima i buci motora samo su neki od problema s kojima se susrećete, što Vam je najteže?

MUP_Bregana3_374Težina obavljanja poslovoa do izražaja najviše dolazi za vrijeme i u samoj turističkoj sezoni kada je frekvencija vozila, putnika i prtljage največa a ljudima se izlazi u susret poradi korištenja godišnjih odmora, ali i tu dolazi do velikog izražaja solidarnost samih djelatnika koji ostaju raditi jer obavljaju poslove i za one koji su na godišnjem odmoru.

Kažu da zbog specifičnost rada i pojačana odgovornost utječu na visoku razinu solidarnosti i uzajamne profesionalne i ljudske podrške policijskih službenika koji rade na granici. Je li doista tako?

Solidarnost kao i uzajamno poštovanje i profesionalni odnos policijskih službenika u Postaji granične policije ogleda se u timskom radu policijskih službenika, no posebice dolazi do izražaja kroz uvezanost rada i službenog postupanja s drugim službama na graničnom prijelazu Bregana (carina, veterinarska služba, sanitarna inspekcija i dr.), a što također potvrđuju dobri rezultati rada.

Sindikalni povjerenik SDLSN na Bregani Zlatko Orešković
Sindikalni povjerenik SDLSN na Bregani Zlatko Orešković

Dakako, razgovarali smo i s policijskim službenicima postaje u kojoj djeluju dva sindikata – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i Sindikat policije Hrvatske.

Iako se policijski službenici ponekad “bockaju” međusobno kad su u pitanju njihovi sindikati, kolegijalnost i profesionalnost i u radu sindikata su na visokoj razini, kao i zajednički cilj – poboljšanje uvjeta rada i materijalnog položaja policijskih službenika.

A da na granici zna biti i veselo ispričalo nam je policajac Tomislav Tratnjak, koji kao i drugi njegovi kolege osim uspjeha u sprječavanju šverca pamti i anegdote iz službe.

Jednom je prilikom na granični prijelaz došao turski državljanin i na uvid mi predao putne isprave među kojima se nalazila i putna isprava za njegovo malodobno dijete. Budući da se dijete nije nalazilo u kabini osobnog vozila upitao sam ga gdje se nalazi dijete, na što je ovaj odgovorio kako spava u prtljažniku vozila.

Začuđeni policajac je dakako provjerio je li s djetetom sve u redu i putnika upozorio na neprimjerenost njegova postupka.

Dijete se, međutim, nije dalo smetati i tijekom cijelog događaja je nastavilo spavati.