GSV danas raspravlja o Zakonu o plaćama državnih službenika

GSV danas raspravlja o Zakonu o plaćama državnih službenika

Vladin prijedlog znači zamrzavanje plaća za više od 70 posto državnih službenika na najmanje pet godina

mrfreeze_final(SDLSN, 16. siječnja 2009.) GSV danas raspravlja o prijedlogu Zakona  plaćama državnih službenika koji Vlada u Sabor želi uputiti po hitnom postupku, obrazlažući to činjenicom da se radi o tzv. europskom zakonu.
Zakon je prethodno razmatran na Povjerenstvu za zakonodavstvo GSV-a, koji je zaključio kako Zakon treba povući iz hitne procedure jer za to nema valjanih razloga.
Prihvaćena je argumentacija glavnog tajnika SDLSN, Siniše Kuhara, koji je Povjerenstvo upoznao s činjenicom da se Povjerenstvo za izradu Zakona formirano 2006. godine nije uopće sastajalo od ožujka 2007. do rujna 2008. godine, premda je upravo SDLSN u više navrata javno tražio njegovo aktiviranje, a posebice nakon objave Plana usklađivanja zakonodavstva RH s pravnom stečevinom EU za 2008. godinu u ožujku 2008. godine, kojim je predviđeno njegovo donošenje u III. Kvartalu 2008. godine.

Predstavnici poslodavaca u Povjerenstvu GSV-a na tekst zakona nisu se mogli očitovati jer su ga dobili prekasno, a predstvnici sindikata neprihatljivim s ocijenili i sadržaj zakona.
Zakonom se predviđa ukidanje dodatka za minuli rad i njegova zamjena promicanjem u plaći temeljem ocjene rada i učinkovitosti.

GSV_ZPDS_Misljenje_povjeren

SDLSN je tražio da se osim temeljem ocjene, kao arbitrarne i subjektivne kategorije, rast plaća omogući i temeljem radnog iskustva (minulog rada), budući da se radni staž i iskustvo koje ono donosi odgovarajuće vrednuje u gotovo svim državnim upravama EU, a organizirao je i potpisivanje peticije protiv ukidanja dodatka za minuli rad koju je potpisalo više od 68.000 državnih, ali i javnih službenika kojima, ukoliko se Zakon usvoji u ovom obliku, također čeka vjerojatni gubitak minulog rada u zakonu koji će regulirati njihove plaće.
Rast plaće temeljem ocjene koju daje poslodavac za 75 posto službenika značio bi zamrzavanje plaća na 5 ili 10 godina.

zpds_ocjeneDFID

Naime, prema očekivanoj distribuciji ocjena službenika, njih 8% trebalo bi biti ocijenjeno ocjenom “izvanredan”, 17% “odličan”, 60% “dobar”, 12% “zadovoljava” i 3% “ne zadovoljava”, a Zakon predviđa da samo “izvanredni” i “odlični” službenici mogu očekivati rast plaće nakon jedne, odnosno dvije godine, “dobri” službenici nakon pet godina, a “zadovoljavajući” svoju šansu mogu tražiti tek nakon 10 godina i ukoliko ocjenu podignu na “dobar”.
Ovakvim sustavom regulacije plaća Vlada će moći utjecati ne samo na masu sredstava za plaće ovisno o trenutnoj situaciji u proračunu, već će se kao poslodavac moći obračunati sa svakim nepoćudnim ili nepodobnim službenikom, kojem će sa samo dvije ocjene “zadovoljava” moći zapriječiti rast plaće na razdoblje od 10 i više godina.
Za to vrijeme dužnosnici će uživati u mjesečnim iznosima dodatka za minuli rad, bez obzira koliko i kako radili, jer njih nitko ne ocjenjuje. Za ilustraciju, prema izračunu Sindikata, Predsjednik Republike samo za minuli rad primao bi oko 120 kuna mjesečno, odnosno 7.200 kuna u razdoblju od pet godina.
75 posto državnih službenika za to će vrijeme morati paziti da se ne zamjere dužnosnicima kako bi “zaslužili” ocjenu “dobar” i dočekali povećanje plaće od tri posto nakon pet godina.

Pročitajte još…