GSV protiv prijedloga izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i namještenicima

GSV protiv prijedloga izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i namještenicima

Nakon zaključka povjerenstva za zakonodavstvo, provedbu propisa i ostvarivanje zaštite prava nije podržalo Zakon, danas ga nije podržalo ni Gospodarsko socijalno vijeće
Nakon zaključka povjerenstva za zakonodavstvo, provedbu propisa i ostvarivanje zaštite prava nije podržalo Zakon, danas ga nije podržalo ni Gospodarsko socijalno vijeće

(SDLSN, 15. rujna) Gospodarsko socijalno vijeće danas je razmatralo Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, nakon uvodnog izlaganja državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu, Antuna Palarića. On je zakonski prijedlog predstavio kao prijelazno zakonsko rješenje koje bi državnoj upravi trebalo omogućiti da lakše obavi zadaće približavanja EU GSV_150904standardima kroz brže zapošljavanje mladih stručnjaka i omogućavanje da se privremeno povećanje opsega poslova odgovarajuće zakonski regulira, te dodao kako pred Vladom tek predstoji donošenje Zakona o državnoj službi kojom će se zaista reformirati državna uprava.

Ispred NHS-a o Zakonu su govorili predsjednik SDLSN Ivica Ihas i tajnik Siniša Kuhar. Kuhar je naglasio činjenicu da predložena zakonska rješenja nisu na tragu onih koja su sugerirana od strane CARDS-ovih eksperata u okviru projekta potpore reformi hrvatske državne uprave, odnosno njihovom nacrtu Zakona o državnoj službi. Naveo je primjere u kojima Vlada predlaže suprotna rješenja kao npr. u slučaju ukidanja instituta raspolaganja, slabljenja uloge središnjeg državnog tijela za upravu, ukidanja pozitivnih efekata ocjenjivanja i neodlučnosti da se riješi pitanje državnih namještenika koji se danas sustavno otpuštaju iz državne uprave. Naime, CARDS-ov prijedlog ne samo da predviđa institut raspolaganja, već ga osnažuje mogućnošću da se službenici za vrijeme raspolaganja dodatno obrazuju za rad na nekim drugim poslovima u državnoj upravi. Strani eksperti mogućnost napredovanja uvjetuju pozitivnom ocjenom rada službenika dok Vlada prijedlogom ukida mogućnost izvanrednog promaknuća temeljem pozitivne ocjene rada (dvije ocjene “naročito uspješan” i određeni broj godina staža u struci u Ihas_150državnoj službi). Dok CARDS predviđa da središnje tijelo državne uprave kreira i provodi kadrovsku politiku, pa čak i bude kadrovskom službom za državna tijela s manje od 50 zaposlenih, Vlada predlaže da više nije potrebno tražiti od Središnjeg državnog ureda za upravu prigodom novog zapošljavanja informaciju o tome ima li na raspolaganju takvih kadrova. Kuhar je konstatirao da je ovim zakonskim prijedlogom Središnji državni ured za upravu sebe promovirao u Periferni državni ured za upravu. Ivica Ihas je naglasio potrebu da se pri donošenju cjelovitog zakonskog rješenja koje je tek pred nama ne ide po hitnom postupku kao 2001. godine pri donošenju vrijedećeg Zakona o državnim službenicima i namještenicima, već da se kroz raspravu svih socijalnih partnera, donese zakon koji će konačno riješiti pitanje statusa državnih službenika i namještenika i omogućiti veću učinkovitost rada državnih službi.

Budući da se ni predstavnici ostalih sindikalnih središnjica, ni poslodavaca nisu pohvalno izrazili o zakonskom prijedlogu, te uz uvažavanje činjenice da Zakon nije podržalo ni Povjerenstvo GSV-a za zakonodavstvo, provedbu propisa i ostvarivanje zaštite prava, GSV nakon glasovanja nije prihvatio Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Pročitajte još:

GSV-Povjerenstvo za zakonodavstvo, provedbu propisa i ostvarivanje zaštite prava (skraćeni zapisnik u PDF formatu)  Primjedbe SDLSN u word formatu
ZAKON O DRŽAVNOJ SLUŽBI: Kako strani eksperti zamišljaju hrvatsku državnu upravu
CARDS: Zakon o državnoj službi

GSV TRAŽI POVLAČENJE IZ PROCEDURE ZAKONA O SLUŽBENICIMA

hina_logo

ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) –  Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) na današnjoj je sjednici zatražilo od Vlade da povuče iz saborske procedure prijedlog zakona o državnim službenicima i namještenicima, jer je već gotov novi prijedlog toga zakona prilagođen europskim smjernicima, koji se priprema u sklopu CARDS programa. Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i sindikata smatraju da bi Vlada trebala povući postojeći prijedlog zakona jer je u sklopu reforme državne uprave i CARDS programa već pripremljen novi zakon o kojem će se uskoro raspravljati.
“Ne vidimo razloga zašto bi socijalni partneri i saborski zastupnici trošili vrijeme kad će se za koji mjesec raspravljati o novom prijedlogu zakona”, rekao je nakon sjednice GSV-a predstavnik sindikata Boris Kunst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPredstavnik HUP-a Bernard Jakelić smatra da treba žurno krenuti u usvajanje zakona iz CARDS-ovog programa koji je prilagođen europskim smjernicama. Ocijenio je da se postojećim prijedlogom zakona neće podići viša razina učinkovitosti državne uprave i racionalizirati njezini troškovi.
Državna tajnica za rad Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Vera Babić smatra pak da je postojeći prijedlog zakona upućen u saborsku proceduru budući da će za primjenu zakona iz CARDS-ovog programa nakon njegova usvajanja trebati vremena dok se ne reorganizira državna uprava.
“Radi toga je potrebno provesti intervencije bar na nekim područjima, kao što je primanje u službu, napredovanje i isključivanje iz državne službe”, rekla je Babić.