GVOZD: Sudac na kojeg se Sindikat žalio zbog omalovažavanja službenica pod sumnjom da je primao mito

GVOZD: Sudac na kojeg se Sindikat žalio zbog omalovažavanja službenica pod sumnjom da je primao mito

JudgeDredd(SDLSN, 29. siječnja) Predsjednik Općinskog suda u Gvozdu Zvonimir Josipović osumnjičen je za primanje mita. Više o tome možete pročitati u vijesti preuzetoj od HINE u nastavku. Međutim, možda je vrijedno spomenuti činjenicu da je Sindikat u posljednje dvije godine u više navrata tražio od predsjednika županijskog suda u Sisku i Ministarstva pravosuđa poduzimanje mjera zbog žalbi službenica Općinskog suda u Gvozdu na diskriminirajuće postupke predsjednika suda Josipovića. On je sudske službenice omalovažavao, vikao na njih i prijetio im lošim ocjenama i otkazima. Službenicu koja je bila kod zubara natjerao je da zine kako bi se osobno uvjerio je li doista bila kod zubara. No, nakon što je Sindikat reagirao, sudac Josipović ostvario je svoje prijetnje neposlušnim službenicama tako da je jednoj dao otkaz, a protiv sindikalne povjerenice pokušao provesti disciplinski postupak za vrijeme porodiljnog dopusta.

Nadamo se da će Ministarstvo pravosuđa konačno reagirati i na sindikalne podneske, kako bi se utvrdilo je li otkaz službenici koja se drznula prigovoriti protiv ovog u najmanju ruku osebujnog djelitelja pravde opravdan ili nije.

Sindikat će zato Ministarstvu još jednom dostaviti dokumentaciju vezanu uz cijeli slučaj.

USKOK TRAŽI SKIDANJE IMUNITETA PREDSJEDNIKU SUDA OSUMNJIČENOM ZA PRIMANJE MITA

hina_logo

ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) –  Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) zatražio je od Državnog sudbenog vijeća (DSV) odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv suca i predsjednika Općinskog suda u Gvozdu Zvonimira Josipovića kojega sumnjiči za primanje mita, doznaje se danas u DSV-u i USKOK-u.

corruptionU DSV-u je Hini rečeno da je USKOK-ov zahtjev za skidanjem imuniteta sucu Josipoviću stigao prije dva dana te da bi se o njemu moglo raspravljati na sjednici 17. veljače. Više pojedinosti o ovom slučaju nije se moglo dobiti u DSV-u, dok je USKOK samo izvijestio da je sudac Josipović osumnjičen za tri kaznena djela primanja mita.
Osumnjičeni sudac i predsjednik Općinskog suda u Gvozdu također nije želio ništa komentirati. “Ništa ne želim reći prije nego što obavim razgovore s predsjednikom Vrhovnog suda i u Ministarstvu pravosuđa”, kazao je Hini Zvonimir Josipović.
Prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, USKOK će istragu protiv suca Josipovića zatražiti nakon prijave tri osobe koje tvrde da ih je sudac tražio, a od njih dvije da je i primio mito za usluge vezane uz njihove predmete koje su vodili na sudu u Gvozdu. Tisak piše i da je sumnju u kriminalnu aktivnost suca potaknuo popis njegove imovine, čija vrijednost navodno dostiže 1,4 milijuna kuna i koju je navodno kupio gotovinom. Navodno posjeduje stan i poslovni prostor u Poreču, stan u Zagrebu i zemljište u Topuskom, a trenutno koristi općinski stan u Topuskom.  
Jutarnji list je objavio da je USKOK već prije tjedan dana zagrebačkom županijskom sudu podnio zahtjev za istragom protiv suca Josipovića, no predsjednica Istražnog odjela tog suda Mirjana Rigljan Hini je to opovrgnula. “Nikakav zahtjev nismo dobili i prema našim informacijama USKOK-ov spis je na DSV-u”, kazala je Mirjana Rigljan.
Za službenu ili odgovornu osobu koja zatraži ili primi mito Kaznenim zakonom predviđena je kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora te oduzimanje novca ili druge vrijednosti koju je dobila mitom.
(Hina) xso  yso