GZAOP: Osnovana nova sindikalna podružnica SDLSN

GZAOP: Osnovana nova sindikalna podružnica SDLSN

GZAOP130105_1

(SDLSN, 14. siječnja) Djelatnici Gradskog zavoda za automatsku obradu podataka – članovi Sindikata od jučer imaju samostalnu sindikalnu podružnicu. Oko 150 od dvjestotinjak članova Sindikata tako je odlučilo na jučer održanoj Osnivačkoj skupštini, budući da GZAOP treba prerasti u samostalnu Agenciju za podršku informacijskim sustavima registriranu po Zakonu o trgovačkim društvima. Zbog toga je prevladalo mišljenje da se u pretvorbi gradskog zavoda u trgovačko društvo u vlasništvu države i Grada Zagreba u GZAOP-eu formira samostalna sindkalna podružnica, koja će sudjelovati u donošenju svih odluka važnih za gospodarski i socijalni položaj zaposlenika i istovremeno koristiti logistiku SDLSN, kao sindikata koji broji preko 20.000 članova registriranih u 400-tinjak sindikalnih podružnica.

GZAOP130105_2U uvodnom dijelu skupštine nazočnima se obratio pročelnik GZAOP-a Mladen Mustač, koji je pozdravio činjenicu da će poslodavac u procesu tranzicije imati sugovornika u vidu samostalne sindikalne podružnice koja ima snažnu podršku gotovo svih zaposlenika zavoda. Mustač je ponovio kako se od preustroja mnogo očekuje, posebno zbog mogućnosti da agencije kao trgovačko društvo ima slobodan pristup tržištu što dosad nije bio slučaj, te kako bi se to trebalo, pored novih poslova i jačanja prisutnosti na tržištu informacija, reflektirati i na položaj zaposlenika i to kroz novi i kvalitetniji kolektivni ugovor.

GZAOP130105_3Skupu se ispred središnjice Sindikata obratio predsjednik Ivica Ihas, koji je podsjetio na potrebu sindikalnog organiziranja, te činjenicu da Sindikat okuplja zaposlene u čitavom spektru pravnih osoba, od državnih tijela, tijela područne i lokalne samouprave, do agencija i javnih službi, te da je zahvaljujući svome iskustvu  u zastupanju djelatnika s različitim radnopravnim statusom kompetentan sugovornik u procesu pretvorbe GZAOP-a u Agenciju, kao i pri sklapanju novog kolektivnog ugovora.

Skupštinu je u ime inicijativnog odbora vodio dosadašnji sindikalni predstavnik u zavodu, Marko Ivetta, a nakon izbora radnih tijela predloženi su kandidati za sindikalnog povjerenika, zamjenika povjerenika, blagajnika, povjereništva i nadzornog odbora. Uslijedili su izbori na kojima je između više kandidata, tajnim glasovanjem, za sindikalnog povjerenika izabran Dimitrije Strugar, a za zamjenika povjerenika Marko Ivetta. Članovi povjereništva podružnice postali su Dimitrije Strugar, Marko Ivetta i blagajnica podružnice Dragica Bando, te Zoran Bosner, Drinka Udiljak, Ivica Mati, Dubravka Kecerin, Tvrtko Smuđ, Bernard Devčić, Vladimir Češljaš, Davorka Šerbedžija, Željko Pleić i Nenad Čaćko. Izabran je i nadzorni odbor u sastavu Silvija Saračević, Dubravka Runjić i Goran Grubišić.

GZAOP130105_4

Nakon izbora koji su se održali u daleko toleratnijoj atmosferi od aktualnih predsjedničkih izbora, uslijedilo je prebrojavanje glasova…

GZAOP130105_5

Na kraju se skupštini obratio i novoizabrani sindikalni povjerenik Dimitrije Strugar, koji se zahvalio na izboru i najavio aktivno djelovanje Sindikata u GZAOP-eu.

GZAOP130105_6