Hitno omogućiti pristup obnovi svim stambenim i gospodarskim objektima stradalima u potresu – legalizacija ne smije biti prepreka!

Zagreb, 1. srpnja 2021. – Šest mjeseci nakon razornog potresa koji je pogodio područje Petrinje, Gline i Siska, četrdesetak udruga, organizacija i općina, među kojima i tri reprezentativne sindikalne središnjice – Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) te Matica hrvatskih sindikata (MHS) uputilo je otvoreno pismo Vladi RH i Hrvatskom saboru s prijedlogom hitne obnove svih stambenih i gospodarskih objekata na potresom stradalim područjima Sisačko-moslavačke i drugih županija, bez obzira na njihov status legalnosti.
Od predsjednika Vlade, članova Vlade i saborskih zastupnika traže da se u skladu sa svojim ovlastima, ali i sa svojom savješću, što prije angažiraju na rješavanju gorućeg problema nelegalne gradnje kao prepreke obnovi, a svakako do ljetne stanke Sabora.

– Ako postoji politička volja i suradnja, problem je moguće riješiti na tri načina:

  • donošenjem Uredbe, kao nadopune Zakonu u obnovi, da se objekti stradali u potresu izuzimaju od obaveze legalnosti,
  • obnova se mora iskoristiti za cjelovito uređenje imovinsko-pravnih odnosa u Sisačko-moslavačkoj županiji, što zahtijeva i izmjenu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kako bi se za sve zgrade s potresom stradalih područja omogućilo podnošenje zahtjeva za legalizacijom u redovnom postupku i nakon 30. lipnja 2018.
  • izmjenom Zakona o gradnji s novim, aktualnim datumom presjeka za opću legalizaciju, temeljem nove avionske snimke zatečenog stanja, navodi se, među ostalim, u pismu.

Pismo u cijelosti pročitajte na poveznici:
Otvoreno pismo Vladi RH i Hrvatskom saboru: Hitno omogućite pristup obnovi svim stambenim i gospodarskim objektima stradalima u potresu – legalizacija ne smije biti prepreka!

Photo: Marko Prpic/PIXSELL