Holding i Grad zovu sindikate na pregovore

Holding i Grad zovu sindikate na pregovore
GOSPODARSKA KRIZA  Holding i Grad zovu sindikate na pregovore

holding_VL

Autor Vesna Knežević
Vodstvo Zagrebačkog holdinga i Grada ne može provesti prijedlog Vlade i zamrznuti plaće svojim zaposlenima. I zaposleni u trgovačkom društvu i u gradskoj upravi od iduće bi godine trebali imati 6,5 posto veće plaće jer im to jamče kolektivni ugovori.

vl_logoTako bi zaposlenima u Holdingu, u kojemu ih je 2500 višak, osnovica plaće od iduće godine trebala biti 2921 kunu. U istom je poduzeću u prvih šest mjeseci prosječna plaća bila 6274, a to znači da će do kraja ove godine Holding samo za plaće potrošiti nešto manje od 900 milijuna kuna. Holdingov proračun to će stajati oko 25 milijuna dopunskih kuna.

Gradski oci su, pak, u proračunu za 2009. godinu za svoju svitu zaposlenih predvidjeli više od milijardu i pol kuna.

Novčarska će kriza zalediti velik dio kapitalnih projekata koje je Grad planirao graditi samostalno ili preko Holdinga, poput Rukometnog doma, mostova Bundek i Jarun, prometnica… Umjesto u projekte 730 milijuna kuna Grad će morati prebaciti Holdingu za subvencioniranje voznih karata građana koji imaju besplatan prijevoz.

Stoga su i gradonačelnik Milan Bandić i vodstvo Holdinga najavili pregovore sa sindikatima. Zajedno će potražiti model kojim bi se nešto uštedjelo.

Ankica Svoboda, koordinatorica sindikata Holdingovih podružnica, nije željela govoriti o mogućnostima na koje bi sindikati mogli pristati. Ne želi, kazala je, ništa govoriti dok se ne sastanu predstavnici svih sindikata. Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, rekao je da bi bilo neodgovorno odbacivati pregovore s poslodavcima.

– Korektno je što je premijer najavio razgovore, ali nam moraju argumentima objasniti kakve će posljedice gospodarska kriza imati u različitim sektorima. S obzirom na to organizirat ćemo razgovore – kazao je Kuhar.