HOROSKOP: Hrvatska pod snažnim utjecajem MMF-a

HOROSKOP: Hrvatska pod snažnim utjecajem MMF-a

Nezavisni sindikati ogorčeni zahtjevima Svjetske banke i MMF-a

101Nezavisni hrvatski sindikati ogorčeni su zahtjevima Svjetske banke i MMF-a za još većom fleksibilizacijom tržišta rada u Hrvatskoj i zakulisnim potezima Vlade koja potajno radi na izmjeni zakona o radu, rekao je na današnjoj presici predsjednik NHS-a Krešo Sever, upozoravajući Vladu da ih ne dovodi u istu situaciju u koju su ih doveli njihovi prethodnici, potpisivajući sporazum i s MMF-om i sa Svjetskom bankom nauštrb hrvatskih radnika.

NHS_zlatni_lanciPonovo upozoravamo Vladu na opasnost suradnje sa Svjetskom bankom, kao što smo upozorili i bivšu vlast, koja se nije obazirala“, kaže Sever, dodajući da je zbog toga Hrvatska i dospjela u prezaduženost. Svjetska banka, nastavlja predsjednik NHS-a, u svom izvješću udara Hrvatsku tamo gdje je ionako najranjivija, u socijalu.

Dragi građani Hrvatske, vi koji dobivate plaću iz državnog proračuna i fondova, vaša masa plaća je očito problematična za ovu zemlju. Jednako tako, imate preskupo zdravstvo, prema tome, očito je da vam je Svjetska banka namijenila da ćete za svoje zdravstveno osiguranje trebati veće plaće“, obratio se građanima Sever.

Vladi, a posebno Uredu za socijalno partnerstvo, nije palo na pamet pozvati socijalne partnere da pogledaju izvješće, iako se ono njih najviše tiče, već Ured piše Vladi da očekuju da se njima dostavi konačni dokument, na koji se neće moći davati primjedbe, kao što je to bilo 2001. i 2002., kaže Sever.
Komunikacija je potrebna i to prije negoli se nešto potpiše, jer onda će biti kasno, a mjesta za daljnju fleksibilizaciju tržišta rada nema, nastavlja Sever i poručuje Vladi da ne veže ljude u lance, jer “ovo još uvijek nije vrijeme da se vežemo lancima, nego da se vežemo riječima“.

NHS PORUČUJE VLADI DA NE PONAVLJA GREŠKE BIVŠE VLASTI

Hina_logo.jpg

 

ZAGREB, 25. svibnja 2004. (Hina) –  Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) poručili su danas Vladi da ne ponavlja grešku bivše vlasti koja je bez konzultacija sa socijalnim partnerima prihvatila zahtjeve MMF-a i Svjetske banke za smanjenjem socijalnih i radnih prava. Najavljeni stand-by aranžman s MMF-om i PAL zajam Svjetske banke ponovno se uvjetuju smanjenjem plaća u javnom sektoru, socijalnih izdataka te sredstava za zdravstvo, a također se opet traži “povećanje fleksibilnosti tržišta rada”, odnosno lakše otpuštanje radnika, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik NHS-a Krešimir Sever.
Vlada je već najavila reformu radnog zakonodavstva, sustava plaća i naknada u javnim i državnim službama, no nije predvidjela razgovore sa socijalnim partnerima prije potpisivanja sporazuma s MMF-om i Svjetskom bankom, upozorio je Sever.
U Zakonu o radu nema mjesta za nove promjene, osim usklađivanja termina s europskim zakonodavstvom, jer je hrvatsko tržište rada dovoljno fleksibilno, istaknuo je Sever.
Poručio je Vladi da se ne obvezuje MMF-u i Svjetskoj banci jer njezine su obveze socijalno partnerstvo i služenje građanima.
NHS je stoga uputio pismo ministru financija Ivanu Šukeru zatraživši hitan razgovor o novom stand-by aranžmanu i PAL zajmu, prije bilo kakvih obveza koje će Vlada preuzeti.
Podsjetivši da su se članovi NHS-a, prosvjedujući protiv aranžmana s MMF-om na štetu radnika, svojedobno pred Hrvatskim saborom vezali lancima, Sever je pred novinarima zavitlao pozlaćenim lancima uzviknuvši da lanci, makar i zlatni, uvijek jednako okivaju ljude.
(Hina) xmd ymd

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND INZISTIRA NA ODGODI SNIŽENJA STOPE PDV-a

HRT_logo25. svibnja – Misija Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) inzistira na odgodi primjene snižene stope PDV-a, pa će razgovori o novom stand by aranžmanu Hrvatske i Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) biti nastavljeni za tjedan, dva u Washingtonu, istaknuli su nakon razgovora premijer Ivo Sanader i šef Misije MMF-a u Hrvatskoj Dimitri Demekas.

MMF_PDV1Želi li Vlada ostvariti deficit proračuna opće države od četiri posto BDP-a ili niže u 2005., potrebni su dodatni napori. Prema našoj procjeni jedna od glavnih mjera kojom bi to moglo biti učinjeno je odgoda primjene smanjene stope PDV-a planirana za početak 2005. (sa 22 na 20 posto), izjavio je Demekas.

Premijer Sanader odgodu primjene snižene stope PDV-a nazvao je MMF-ovim malim uvjetom za novi stand by aranžman, ističe da je to pitanje što se tiče hrvatske Vlade otvoreno i da će se o njemu razgovarati.

Ako dođe nakon ozbiljnih razmatranja cijele situacije sa socijalnim partnerima i koalicijskim partnerima do toga (odgode primjene snižene stope PDV-a), razmotrit ćemo smanjenje nekih drugih poreza, kazao je Sanader.

Premijer Sanader i šef Misije MMF-a suglasni su da je oko niza glavnih točaka novog stand by postignutog suglasja te da je najveći problem Vlade teret koji joj je ostavila prošla Vlada.
Prošla je Vlada govorila o proračunskom deficitu od 4,2 posto u 2003, a prema sadašnjoj procjeni deficit je u prošloj godini dosegnuo 5,9 posto BDP-a, ističu Sanader i Demekas.

Želja je Vlade da u ovoj godini proračunski deficit bude 4,5 posto BDP-a, a u idućoj godini četiri ili ispod četiri posto, kazao je Sanader.
To bi svjedočilo o snazi Hrvatske i sposobnosti da se nosi s vlastitim problemima, a pretpostavka za to je uvođenje reda u javne financije i javna poduzeća jer se neka od tih poduzeća i njihove uprave ponašaju kao pijani bogataši, istaknuo je premijer.