Hrvatska konačno ima Vladu koja žene tretira kao vrijedan društveni resurs

MEĐUNARODNI DAN ŽENA
Hrvatska konačno ima Vladu koja žene tretira kao vrijedan društveni resurs

miss_outsourcinga

Nakon privatizacije banaka, osiguravajućih društava, zdravstva i autocesta, hrvatska je vlada odlučila privatizirati i žene, kao dragocjeni društveni resurs

(SDLSN, 7. ožujka 2014.) Dok ženske udruge najavljuju prosvjede zbog izgubljene tri “osmice” i ZOR-a kojim Vlada navodno fleksibilizira tržište rada i dodatno pogoršava položaj žena u društvu i obitelji, nitko nije zamijetio da je upravo ova Vlada reafirmirala ulogu i vrijednost žena u Republici Hrvatskoj, promoviravši ih u trenutno najvrijedniji društveni resurs.

sdlsn_www220Da je tako razvidno je iz niza započetih projekata hrvatske vlade, kojima se vrijednost žena izražava u stotinama i milijardama kuna, umjesto u apstraktnim vrijednosnim kategorijama, a ukoliko ih Vlada u dovoljnom broju uključi u njihovu provedbu Hrvatska će možda izaći iz recesije na ženskim “leđima”.
Prvi je potencijalnu kunsku protuvrijednost žena prepoznao jedan muškarac, ministar uprave Arsen Bauk, koji je shvatio da žena na tržištu rada, posebice ako radi u državnim ili javnim službama, vrijedi manje nego u mirovini pa je čak dva puta izradio različite zakonske prijedloge s ciljem njihovog ranijeg “humanog” preseljenja iz okrutnog tržišta rada u blagotvorni umirovljenički sektor.
No, da dobrobit žena ne ostane samo u muškim rukama, pobrinula se potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, koja je prepoznala privatizacijski potencijal žena i odlučila daljnje proračunske uštede osigurati njihovim “outsourciranjem” u privatne tvrtke za čiščenje, peglanje, pranje veša, kuhanje, spremanje i serviranje i druge poslove koje žene u većini obavljaju za potrebe državnih i javnih službi.
Potpredsjednica Opačić tako namjerava ženama omogućiti punu samoaktualizaciju i valorizaciju vlastite vrijednosti u najtežim tržišnim uvjetima i na poslovima koji se u privatnim tvrtkama visoko cijene, a svaka od njih pri tome može računati na poticajnu minimalnu plaću i dodjelu pobjedničke “lente” u obliku pregače servisa za čiščenje u koji ju je Milanka “outsourcirala”, kao i službena kolica s metlama i sredstvima za čiščenje.
Sindikat stoga odbacuje neutemeljene tvrdnje ženskih udruga da Vlada diskriminira žene ili dodatno otežava njihov položaj na tržištu rada, jer se radi o zlonamjernim i tendencioznim objedama s ciljem političke diskvalifikacije Vlade koja je više od ijedne druge hrvatske administracije učinila da se žene u Hrvatskoj osjećaju kao nacionalno “blago” i time je samo potvrdila riječi jedne druge (ili prve) potpredsjednice, kako se radi o dosad najuspješnijoj hrvatskoj vladi. S. Kuhar