HRVATSKA: Zbog čega su nedostupni točni podatci o broju državnih službenika i namještenika?

HRVATSKA: Zbog čega su nedostupni točni podatci o broju državnih službenika i namještenika?

SDLSN_www(SDLSN, 16. travnja) Pokuša li netko danas u Hrvatskoj pronaći podatak o točnom broju državnih službenika i namještenika ili, nedaj bože, broju zaposlenih po državnim tijelima i obrazovnoj strukturi, nakon nekog vremena shvatit će kako RH još uvijek nema točnu i javnosti dostupnu evidenciju o tome.

Dužnosnici u svojim izjavama najčešće barataju brojkom od 53.000 državnih službenika i namještenika, dok sindikati govore o brojci od 65.000 zaposlenih u državnim tijelima.

Ukoliko pak točan broj zaposlenih pokušate pronaći na stranicama Središnjeg državnog ureda za upravu, ostat ćete zbunjeni činjenicom da se u Planu prijma državnih službenika, u dijelu u kojem se govori o aktualnom stanju glede broja zaposlenih, objavljenom na web stranicama središnjeg državnog tijela državne uprave nadležnog za službeničke odnose barata brojkom od 25.522 državnih službenika, uz napomenu da broj zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova predstavlja državnu tajnu te se stoga ne prikazuje u planu prijma.

U Republici Sloveniji nije državna tajna podatak o broju zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova i policijskih službenika. Jesu li zato njihovi kriminalci u prednosti nad hrvatskim, a Slovenija sigurnosno ugrožena zemlja?
U Republici Sloveniji nije državna tajna podatak o broju zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova i policijskih službenika. Jesu li zato njihovi kriminalci u prednosti nad hrvatskim, a Slovenija sigurnosno ugrožena zemlja?

Prema Zakonu o državnim službenicima Središnji državni ured za upravu na svojoj je web stranici dužan objaviti plan prijma u državnu službu. Međutim, Ministarstvo pravosuđa kao središnje tijelo državne uprave, koje prema Zakonu utvrđuje planove prijma u državnu službu za pravosudna tijela, nema takvu obvezu.

Stoga plan prijma koji na svojim web stranicama i u tisku objavljuje Središnji državni ured za upravu ne sadrži podatke o broju zapolsenih u sudovima i općinskim državnim odvjetništvima.

top_secret200No, ni tu nije kraj manjkavim podatcima, jer Plan prijma ne sadrži ni broj državnih službenika u Oružanim snagama Republike Hrvatske, već samo Ministarstvu obrane.

Pored toga, iz plana prijma nije moguće zaključiti odnosi li se on samo na državne službenike ili i na namještenike, jer se u njemu govori o stanju popunjenosti radnih mjesta, a radna mjesta u državnim tijelima nisu samo službenička već i namještenička.

Stoga je iz plana prijma nemoguće saznati ne samo točan broj službenika, već ima li uopće i koliko u državnoj službi državnih namještenika.

Ako se zapitate kako je onda uopće moguće doći do točnog broja državnih službenika i namještenika, odgovor je – teško.

Pa ipak, ako pratite istupe i čitate intervjue pojedinih državnih dužnosnika ili novinske članke o stanju u pojedinim državnim resorima, moguće je zaključiti koliko zaposlenih ima u državnim tijelima.

Pokušajmo stoga zajedno rekonstrurati nešto što bi trebalo biti dostupno hrvatskoj javnosti, a nije – broj zaposlenih u državnim tijelima, prema javno dostupnim podatcima:

Broj_DSiN

*Ako se broju od 58.283 zaposlenih u državnim tijelima pridoda broj od vjerojatnih tisuća zaposlenih državnih službenika i namješetnika u MUP-u (u dolje navedenom članku u Glasu Slavonije barata se brojkom od 25 tisuća zaposlenika MUP-a) i u obzir uzme

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun u Večernjem je "otkrio" broj hrvatskih policajaca, a novinarka Glasa Slavonije i podatak o ukupnom broju zapolsenih u MUP-u. Je li i dalje potrebno podatak od 25.000 zaposlenih u MUP-u čuvati kao državnu tajnu?
Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun u Večernjem je “otkrio” broj hrvatskih policajaca, a novinarka Glasa Slavonije i podatak o ukupnom broju zapolsenih u MUP-u. Je li i dalje potrebno podatak od 25.000 zaposlenih u MUP-u čuvati kao državnu tajnu?

činjenica da je prema riječima Antuna Palarića prošle godine zaposleno 1.100 državnih službenika, ali njihov broj nije porastao, te da se ove godine planira zaposliti preko 4.000 državnih službenika, kao i da MORH planira ove godine nastaviti s “izdvajanjem” novih 1.800 državnih službenika, onda je brojka od oko 65.000 državnih službenika najvjerojatnije realna.

Zbog čega se do podataka o broju državnih službenika i namještenika mora doći na ovakav način nije nam jasno, ali iz primjera naših susjeda Slovenaca razvidno je da činjenica znaju li javnost i pripadnici kriminalnog podzemlja broj policajaca u državi ne ugrožava sigurnost jedne članice EU, pa tako valjda ne bi ugrozila ni jednu državu s ambicijama da to postane.

Apsurdno je da se u javnosti barata podatkom o planiranom broju od 16.000 vojnika i 2.000 civila u sustavu obrane i pri tome iznose precizni podatci o broju službenika koje se planira “izdvojiti” ili zaposliti, a da su istovremeno podatci o broju običnih i policijskih službenika klasificirani.

Je li riječ o recidivu prošlosti iz vremena kad je sve bilo državna tajna ili su možda posrijedi neki drugi razlozi?

Pročitajte još…